Güncel

Çocukları Evde Eğlendirme Rehberi

Çocuklar yeni hayatımıza alıştı mı? Evde uzun saatler birlikte vakit geçirmenin en güzel yollarını sizin için derledik.

Zamanın başlangıcından beri ebeveynler çocukları ile hiç bu kadar aralıksız zaman geçirmemişti :) Evden çalışan anne babalar şu sıralar ofislerine sızan Baby Shark melodilerine, öğle molalarında saklambaç oynamaya çoktan alıştı. BBC muhabirinin başına gelen tatlı canlı yayın kazasını her gün yaşamıyor muyuz? Peki çocukları evde neye yönlendirmeliyiz?

Children interrupt BBC News interview - BBC News

Dünya Sağlık Örgütü bu süreci çocuklarla birlikte geçirirken dikkat etmemiz gerekenlere şu yazıda yer vermiş. Kısaca özetlersek;

  • Her çocuk sıkıntı ve stres ile başka yöntemlerle başa çıkıyor. Kendisini istediği şekilde ifade etmenin yollarını bulmasına müsaade edin. Çocuk kendisini iyi ifade ettiği ortamlarda güvende hisseder.
  • Yaşadığımız durumla ilgili çocuklara karşı açık olmamız gerekiyor. Belirsizlik stresi daha da arttırabilir. Yaşına uygun bir dille olan biteni özetlemek onu rahatlatacaktır.
  • Rutin hayatına devam etmesi için ona destek olun. Oyun saati, uyku saati, çizgi film saati normal zamanlarda olduğu gibi devam etmeli. Okul çağındaysa öğretmenleriyle yapacağı uzaktan eğitimlerin zamanında gerçekleşmesi de sizin sorumluluğunuz.

Yani aslında şu anda anne babalık levelınızı biraz arttırmanız gerekiyor. Hatta duruma göre “god mode” açmanız bile gerekebilir. Bu yetenekleri kazanmak için siz de kendinizi ihmal etmeyin ve şu oyun yazısına bir göz atın.

Peki evde koşuşturan çocukları evde nasıl eğlendireceğiz, birlikte vakit geçireceğimiz neler yapabiliriz?

Ev Tipi Bilim Projeleri

Şeker, balkabağı, ayakkabı kutusu… Bunların hepsinden birer bilim projesi çıkartabilirsiniz. StayHomeScience farklı önerilerle çocukların soru sorma, öğrenme ve merak yetilerinin geliştirmeyi amaçlıyor.

Çocuklar İçin Dans Dersleri

Çocuklar tarafından çocuklar için hazırlanan günlük dans rutinleri hem günlük hareket kotamızı dolduracak hem de eğlendirecek. Sadece çocuklar için değil, onlarla birlikte dans eden yetişkinler için de eğlenceli bir seri KIDZ BOP.

KIDZ BOP Daily Dance Break [Wednesday, March 25th]

Dünyanın En Güzel Deniz Canlılarını İzleyin

Monterey Bay Aquarium, dev deniz analarından köpek balıklarına kadar birçok deniz canlısını akvaryumlardan yapılan canlı yayınlarla izleyebilirsiniz.

El Becerilerini Geliştiren Oyunlar Oynayın

Birçok öğretmen, okul sosyal medya hesaplarından çocuklara yönelik oyunlar paylaşıyor. Bu kaynaklardan ilham alarak evdeki malzemelerle güzel vakit geçirebilecekleri oyunlar kurabilirsiniz.

atolye5.co ve LALALAR Dünyası sayfalarında çocuklara yönelik kaliteli içerikler bulabilirsiniz.

View this post on Instagram

18 ay- 2 yaş için bir Montessori aktivitesi

A post shared by ATÖLYE5 (@atolye5.co) on

Art50.net sanatçıları kendi tarzlarından yola çıkarak çocuklar için çizimler hazırlamış. Şu sayfadan indirerek güzel bir boyama aktivitesi yapabilirsiniz.

 

Online Oyunlar Düşmanınız Değil

Bilinçli ebeveynler, çocukların yaşlarına göre gün içerisinde ekrana bakma sürelerini kısıtlamaya dikkat ediyor. Bu konuda yapılmış birçok araştırma var ama uzmanlar hangi yaş için ne kadar internet süresinin uygun olduğu konusunda birliğe varabilmiş değiller. Şu yazıya bakılırsa bu süreçte çocuklarınıza online oyunlar ile ilgili biraz daha müsamaha gösterebilirsiniz. Oyun firmaları ve sağlık örgütlerinin bir araya gelerek başlattıkları #PlayApartTogether kampanyasıyla çocukları online oyunlar vasıtasıyla arkadaşlarıyla sosyalleşmeye yönlendiriliyor.

Görüntülü Konuşma ile Her Güne Bir Akraba

Çocuklar uzaktan eğitim sürecine bizden daha hızlı alışmadı mı? Wi-fi ağlarının ortasında doğan bu jenerasyon için görüntülü konuşmak hiç sıkıntı değil. Uzun zamandır görmediği anneannesi, dedesiyle sohbet etmesi, sınıf arkadaşlarıyla oyunlar oynaması için görüntülü konuşma uygulamalarını kullanmayı ihmal etmeyin. Belki bu süreç akrabalık, arkadaşlık ilişkilerinizi güçlendirmenize vesile olabilir.

Birlikte Çizgi Film Keyfi

Animasyon seven ebeveynler için en kolayı bu olsa gerek! Zaten çocuğunuzun kendi zevkine göre milyonlarca defa tekrar izlediği bir Disney çizgi filmi vardır. Biraz farklı bir şey izlemek isterseniz Japon anime ustası Hayao Miyazaki’nin bütün filmleri Netflix’ten izlenebilir. My Neighbor Totoro, Ponyo on The Cliff By the Sea gibi içinizi açacak filmler onun kadar sizin de hoşunuza gidecek.

My Neighbor Totoro - Official Trailer