Güncel

Çocukların ve hâlâ çocuk kalanların bayramı: 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız kutlu olsun!

“Küçük hanımlar, küçük beyler! Sizler hepiniz geleceğin bir gülü, yıldızı ve ikbal ışığısınız. Memleketi asıl ışığa boğacak olan sizsiniz. Kendinizin ne kadar önemli, değerli olduğunuzu düşünerek ona göre çalışınız. Sizlerden çok şey bekliyoruz.”

Tam 103 yıl önce, 23 Nisan 1920 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi açıldı ve bu tarihi gelişme ulusal bayram olarak kutlanılmaya başlandı. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından dünya çocuklarına armağan edilen bu ulusal bayramın bizler için önemi paha biçilemez…

Gelin beraber tarihte bir yolculuğa çıkalım!

Küllerinden yeniden doğan bir millet…

Savaşlar, işgaller ve kanlı mücadeleler sonunda bir Zümrüdüanka kuşu gibi küllerinden yeniden doğan bir millet…

I. Dünya Savaşı, 28 Temmuz 1914 tarihinde başlayıp 11 Kasım 1918 tarihinde sona eren ve Osmanlı İmparatorluğu’nun da içinde yer aldığı küresel bir savaştır. Savaşı kaybeden İttifak devletleri içinde yer alan Osmanlı İmparatorluğu ise bu süreçte Çanakkale Zaferi gibi önemli zaferler edindiği gibi büyük kayıplar da yaşadı. Ve bu zorlu zamanlar bize 20. Yüzyılın en önemli değerlerinden birini kazandırdı: Mustafa Kemal Atatürk.

Savaştan sonra İtilaf devletleri, Osmanlı’yı işgal etmeye başladı ve İstanbul başta olmak üzere birçok şehir kuşatıldı. Bu gelişmelere kayıtsız kalamayan Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları büyük bir bağımsızlık mücadelesi başlattılar ve memleketin birçok yerinde kongreler yaparak vatanın kurtuluşu için sabah akşam uğraştılar. Ve en nihayetinde 23 Nisan 1920’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılmasıyla Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulması yolunda önemli bir adım atıldı.

Mustafa Kemal Atatürk - 23 Nisan 1920 Meclis Konuşması

Bu önemli gelişme halk tarafından da coşkuyla karşılandı ve daha sonrasında ulusal bayram olarak her yıl kutlanılmasına karar verildi.

Peki nasıl ismi “Çocuk Bayramı” oldu?

“Çocuklar geleceğimizin güvencesi, yaşama sevincimizdir. Bugünün çocuğunu, yarının büyüğü olarak yetiştirmek hepimizin insanlık görevidir.”                                                           

 Mustafa Kemal Atatürk

Bayram, 23 Nisan 1927’de Himaye-i Etfal Cemiyeti’nin (günümüz Çocuk Esirgeme Kurumu’nun) o günü “Çocuk Bayramı” olarak gazetelerde duyurmasıyla başladığı kabul edilir. 23 Nisan 1927’deki ilk bayram ise Türkiye Cumhuriyeti devletinin kurucusu ve dönemin cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Paşa himayesinde gerçekleştirilmiş, etkinlikler için Atatürk arabalarından birini çocuklara tahsis etmiş ve Cumhurbaşkanlığı Bandosu’nun konser vermesini sağlamıştır. O zamandan beri her 23 Nisan, coşkuyla ve çeşitli etkinliklere kutlanmaktadır.

Atatürk, Kurtuluş Savaşı sırasında bile Türkiye’yi muasır medeniyetler seviyesine çıkaracak şeyin, iyi eğitimli çocuklar, gençler ve onların aydınlık fikirleri olduğunu fark eden ve fazlasıyla değer verip seven eşi benzeri olmayan bir liderdir. Böyle bir lider olduğunun en güzel kanıtlarından biri ise en önemli ulusal bayramlarımızdan biri olan 23 Nisan’ı bütün dünya çocuklarına hediye etmesidir.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda katılabileceğiniz etkinlikler

Bu yıl Ramazan Bayramımızla aynı tarihlere denk gelen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda hem çocukların hem de içlerindeki çocukları yaşatmaya devam eden yetişkinlerin zaman geçirmekten zevk alacağı bazı etkinlikleri sizler için derledik. Göz atmayı unutmayın!

BKM Çocuk Şenliği

BKM organizasyonuyla gerçekleşen etkinlikte bayram boyunca birbirinden eğlenceli, renkli, eğitici, öğretici oyunlar, atölyeler, kukla gösterileri ve konserler yer alıyor. Keyifli içeriklerle Maximum Uniq’te bayram coşkusu doyasıya yaşanacak. 

23 Nisan Çocuk Şenliği

Dünyaca ünlü dev kadro, hepsi bir arada 4 Guinness rekoru, Monte Carlo Festival şampiyonları, Almanya ve Rusya yetenek yarışması kazananları ve daha fazlası bu festivalde sizleri bekliyor…

Antalya’da gerçekleşecek olan uluslararası çocuk festivali ile pamuk şeker gösterilerinden balon şovlara kadar birbirinden eğlenceli etkinlikler ile unutulmaz bir 23 Nisan yaşamaya hazır olun!

Fonikler Köyü “Çocuklar ve Büyükler İçin Senfonik Masal”

Hem yetişkinlere hem de çocuklara hitap eden bu senfoni kaçmaz!

Besteci ve orkestra şefi olarak karşımıza çıkan Tolga Taviş, bu senfoni gösterisi ile sadece çalgı çalanların yaşadığı hayali bir köye götürüyor bizi… Bu yolculuğa eşlik etmek için 23 Nisan’dan daha isabetli bir tarih olamazdı!

8. YBY Çocuk Şenliği

Bu yıl sekizincisi gerçekleşen YBY Çocuk Şenliği; rodeo, langırt, air hockey, twister, gol show, fotoğraf çektirme alanları gibi eğlence dolu etkinliklerin yanında her yaşa hitap eden öğretici ve aynı zamanda eğlenceli atölyeleri ile iki gün boyunca sizlerle!

22-23 Nisan 10.00-17.00 saatleri arasında unutulmaz bir hafta sonu yaşamanın yanı sıra 23 Nisan Çocuk Bayramı’nı da kutlamak için Kemerburgaz Kent Ormanı’nda gerçekleşecek olan YBY Çocuk Şenliği’ne katılmayı unutmayın…

Dünyanın Çocukları Pizza Yapıyor

Çocukların en sevdiği yiyeceklerin başında gelen pizza, Eataly Mutfak Atölyeleri’nde çocukların katılımları ile yapılıyor! “Dünyanın Çocukları Pizza Yapıyor” atölyesinde farklı ülkelerin pizzalarını öğrenirken “Dünyanın Çocukları” kitabı katılımcılara eşlik edecek…

23 Nisan’da gerçekleşecek etkinlikler başta olmak üzere Aile & Çocuk kategorisinde yer alan diğer etkinliklere göz atmayı unutmayın…

Hepimizin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun!