MÜZİK

İstanbul Tiyatro Festivali’ni Yakalama Rehberi

Tiyatro izleyicisi sezonun en yeni oyunlarını, dünyaca ünlü tiyatro topluluklarının performanslarını her yıl İstanbul Tiyatro Festivali’nde yakalayacağını bilir. O yüzden de biletler çoğu zaman hızla tükenir. Hala birkaç koltuk kapabileceğiniz oyunları sizin için listeledik.

merhamer

Merhametliler

Jonathan Littel’ın aynı adlı romanından tiyatroya uyarlanan oyun II. Dünya Savaşı Almanyası’nda geçiyor. Nazizmi anlatırken, iyiler ve kötüler şablonundan uzak, “kötülüğün sıradanlığı” ayarında bir ton yakaladığı söyleniyor oyunun. Yazarın, aslında bu deliliğe ortak olan insanlar normal insanlardı, işin asıl kötücül yanı da buydu diyen bir bakışı var. Yönetmen Guy Cassiers, Toneelgroep Amsterdam ile sahnelediği oyunu 6 Mayıs’ta UNIQ Hall’da izleyebilirsiniz. Oyundan sonra yönetmen izleyicilerle soru – cevap buluşması da gerçekleştirecek.

aslan

Aslan Asker Şvayk

Birbirini etkileyen olaylar, domino taşı gibi birbirinin üzerine dökülen söylentiler bir dünya savaşı başlatacak kadar güçlü müdür? Hepimiz okumadık mı? 1. Dünya Savaşı Arşidük Franz Ferdinand’ın öldürülmesiyle başlar! Aslan Asker Şvayk bu süreci kapkara bir mizahla anlatıyor. Olayların gidişatına 7 Mayıs’ta Yunus Emre Kültür Merkezi’nde tanık olabilirsiniz.

vibrator

Vibratör Oyunu

Kadınların her türlü derdinin “histeri” olarak tanımlandığı 19. yy’da, Doktor Bay Givings psikolojik tedavilerde kullanılmak üzere mucizevi bir buluş gerçekleştirir: vibratör! Sarah Ruhl’un kaleminden çıkan Vibratör Oyunu festivalin en eğlencelilerinden. Tony Ödülleri’ne de aday olan oyun Türkiye’de de ilk kez festival kapsamında ikincikat tarafından sahnelenecek. 11 Mayıs’ta CKM’de yakalayın!

kahraman

Kahramanın El Kitabı

Bir kitabı okuduktan sonra uzun uzun düşünenlerden misiniz? O zaman Kahramanın El Kitabı size uygun olabilir. İlhami Algör’ün Albayım Beni Nezahat ile Evlendir ve Fakat Müzeyyen Bu Derin Bir Tutku isimli romanlarının izinden İstanbul sokaklarını gezen oyun zihnimizdeki “kahraman erkek” figürünü sorguluyor. Anlatısına animasyonları da dahil eden sahne tasarımıyla 16 Mayıs’ta Black Out Sahnesinde keşfedebilirsiniz.

 

Needles & Opium

Needles and Opium Trailer (English)

 

Needles & Opium sahne tasarımı, ışık kullanımı, akrobasi, caz ve dansın iç içe geçtiği bir deneyim sunuyor. Son filminin tanıtımı için New York’a giden bir yazarın büyülenme hikayesini hipnotize edici efektler kullanarak sahneleyen oyun 27 Mayıs’ta UNIQ Hall’da izlenebilir.

hergun

Her Gün Biraz Daha

İranlı tiyatro topluluğundan, bol ödüllü bir oyun Her Gün Biraz Daha. Gündelik hayatlarını izlediğimiz üç kadının gözünden İran devriminin ertesinden, 2013’e değin uzanan ülkenin farklı hallerine tanık oluyoruz. 2015’in Ocak ayında Tahran Tiyatro Festivali’nden (Fajr) “En İyi Özgün Metin” ve “En İyi Kadın Oyuncu” dallarında ödüllerle dönen, aynı yıl İran Tiyatro Eleştirmenliği Birliği’nin “En İyi Oyun” ve “En İyi Yönetmen” ödüllerini kucaklayan, Paris’te kapalı gişe oynayan oyunu 18 Mayıs’ta UNIQ Hall’da izleyebilirsiniz.

yasli

Yaşlı Çocuk

Başarılı tiyatrocu Yeşim Özsoy’un yeni oyunu Yaşlı Çocuk büyümeden yaşlanan savaş çocuklarını anlatıyor. Farklı coğrafyalardan dört karakter üzerinde şekillenen hikaye 21 Mayıs’ta garajistanbul’da izlenebilir.

ücyesil

Üç Yeşil Adam

Üç uzaylının ortak bir dil konuşmaya çalışmalarıyla başlayıp, nesnelerin büyüsüne kapılarak, her şeye şaşırmanın çocuksu dünyasına davet eden bir hikaye Üç Yeşil Adam. Yönetmen Valérie Mréjen, kısa filmleri daha önce Cannes’ta gösterilmiş bir yazar ve video sanatçısı. Deneysel bir deneyime hazırsanız oyun 28 Mayıs’ta Cevahir Sahnesi’nde.