Sanat

İntiharın Genel Provası

İyi sahnelenmiş, güzel bir oyun izlemek istiyorsanız sezonu İntiharın Genel Provası ile açmanızı öneririm.

İntiharın Genel Provası biletini almak için tıkla!

Emir Kusturika’nın şamatalı, bol karakterli, sazlı sözlü filmlerini sever misiniz? Balkan topraklarında bitmeyen savaşlar sonrasında paylaşılan topraklarda yaşamaya çalışan iyi, kötü, sarhoş, berduş, aşık, deli dolu insanları anlatan Kusturika’nın en iyi filmlerinden Yeraltı Duşan Kovaçeviç tarafından yazılmıştır. İntiharın Genel Provası oyunu da yine aynı kalemden çıkmış olduğundan aynı karakter zenginliğini, hareketli olay örgüsünü burada da bulmak mümkün. Tiyatroadam’ın bu yıl yeniden sahnelediği oyun sanki tam o Balkan dokusunu bulmuş!

 

Oyun iflas etmiş bir adamın intihar etmek üzere köprünün tepesinde belirmesiyle başlıyor. Bu trajik girişten yavaş yavaş hikayeye eklenen “aman atlama abi, zaten balık yasağı var” balıkçı karakteri, dilsiz akordeoncu ve jön kaptan ile sıyrılıyor. Herkes kendi hayatının zorluklarını kendini kurban olarak gören adama anlatarak neşelendirmeye çalışırken arada intiharın aslında biraz da megalomanca bir tavır olduğuna dair güzel tespitler de yapılıyor. Yani oyun bolca komedi içeriyor ama aklınıza takılan sorular sormayı da ihmal etmiyor. Mesela obez müteahhit karakteri zaten yeterince komik değilmiş gibi bir de “ben ya binalar dikiyorum ya da yemek yiyorum arada bir şey yok!” demesinde acı bir mizah var.

 

İkinci perdede iyice çeşitlenen karakterler ve neredeyse bu karakterin tamamını canlandıran Erdem Akakçe başlı başına oyunu izlemeniz için bir sebep sunuyor. Verdiği kilolardan dolayı son halini görünce tanımayabilirsiniz ama Ara, Nar, Gölgesizler gibi güzel Ümit Ünal filmlerinde harika performansları mutlaka aklınızda kalmıştır. Akakçe ile Fatih Koyunoğlu’nun (balıkçı) karşılıklı sahnelerindeki doğallık ve ritim oyunun temposunu ayakta tutuyor. Kadir Çermik ve Selen Öztürk de hikayenin biraz daha trajik tarafını temsil ederek, oyunda  iyi bir denge sağlıyorlar.

Oyunun finali de oldukça enteresan. Şimdi burada spoiler verip düşman kazanmak istemem ama tiyatro sahnesinde pek de sık rastlamadığımız türden şaşırtıcı bir sonuca bağlanıyor hikaye. Böylece her ne kadar bu topraklarda geçmeyen bir hikaye anlatılsa da final yine buralara taşınıyor.

İyi sahnelenmiş, güzel bir oyun izlemek istiyorsanız sezonu İntiharın Genel Provası ile açmanızı öneririm.