MÜZİK

Karadeniz’i keşfet, festivallerin tadını çıkar.

Mavi ve yeşilin kucaklaştığı Türkiye’deki cennet, Karadeniz.

Doğal güzellikleri, tarihi dokusu ve eşsiz lezzetleri ile keşfetmeye, deneyimlemeye doyamayacağınız muhteşem bir bölge. Peki Karadeniz’de görülmesi gereken yerler nereler? Lezzet durakları için hangi rotalar takip edilmeli? İşte karşınızda küçük ama dolu dolu bir Karadeniz rehberi.

Karadeniz’de gezilecek yerler: Rotamız yeşil ve mavi.

Doğal güzellikleri ve tarihi yapıları ile insanı büyüleyen Karadeniz’de ilk rotamız Trabzon. Trabzon Kalesi, Sümela Manastırı ve Atatürk Köşkü şehrin görülmeye değer tarihi yapıları arasında yer alıyor. Trabzon’un tarihi dokusunu keşfederken doğanın muhteşem güzelliği karşısında büyüleneceksiniz. Turunuz sırasında Uzungöl’ü ziyaret etmeyi ve geleneksel Karadeniz kahvaltısını deneyimlemeyi de unutmayın.

Rize ise bölgenin en çok turist ağırlayan diğer bir şehri. Şehirde Anzer Yaylası, Zil Kalesi, Fırtına Deresi ve Ayder Yaylası gibi birçok tarihi ve doğal güzellik bulunuyor. Adrenalin tutkunuysanız rotanıza Rize’yi mutlaka ekleyin. Karadeniz’in hırçın sularında su sporlarını deneyimlemek muhteşem olacaktır.

Karadeniz’in incisi Artvin ile devam edelim. Karagöl, Cehennem Deresi Kanyonu, İşhan Kilisesi ve Maral Şelalesi şehrin gözdeleri arasında yer alıyor. Artvin’in temiz havasını solumadan Karadeniz’i yaşamış sayılmazsınız, bizden söylemesi. Yürüyüş rotalarını takip ederek Artvin manzarasının tadını çıkarabilir ve yemyeşil manzara karşısında kamp yapabilirsiniz.

Samsun, Amasya, Gümüşhane, Giresun, Bolu, Kastamonu, Sinop… Karadeniz’in büyüleyici güzellikteki şehirleri saymakla bitmez. Gerçek bir Karadeniz turu için birkaç haftanızı ayırmanız gerekebilir. Tabi ki bu tur sırasında lezzet duraklarını da ziyaret etmelisiniz. Peki Karadeniz’de ne yenir? Gelin birlikte inceleyelim.

Karadeniz’in eşsiz ve ünlü lezzetleri

Doğal güzellikleri ve tarihi dokusunun yanında birçok eşsiz lezzete de ev sahipliği yapan Karadeniz, yemek kültürü bakımından oldukça gelişmiş bir bölge. Böyle inanılmaz lezzetlere sahip bir bölgede tura çıkmak da bir hayli zor. Çünkü seçenek bol.

Bölgeyi gezmeye başlamadan önce geleneksel Karadeniz kahvaltısına bir şans vermelisiniz. Büyüleyici doğa manzarasına karşı çayınızı yudumlamak ve mıhlama yemek desek? İşte gerçek bir Karadeniz turu böyle başlar.

Hepinizin bildiği gibi bölgede binlerce özel lezzet bulunuyor. Hamsili pilav, laz böreği, hamsi tava, lahana çorbası ve Trabzon pidesi bunlardan sadece bazıları. Fakat Akçaabat köftesi, hoşkıran kavurması ve pileki ekmeği gibi özel lezzetleri yerinde yeme fırsatını kaçırmasanız iyi edersiniz.

Gezdik, yedik, içtik. Sıra eğlencede: Karadeniz Festivalleri

Son dönemlerde Karadeniz’deki festivallerin sayısı da bölgeye olan ilgiye paralel olarak arttı. Tıpkı lezzet durakları ve doğal güzellikler gibi festival seçiminde de zorlanabilirsiniz. En iyisi biz seçenekleri sıralayalım; kararı siz verin.

Trabzon Gençlik Festivali

Sonbahar aylarına bomba gibi düşen o etkinlik: Trabzon Gençlik Festivali. Yeşilin ve mavinin ülkemizdeki temsilcisi Trabzon, 8 Ekim Cumartesi günü gerçekleşecek etkinlikte Türkiye2nin en sevilen popüler isimlerini ağırlayacak. 16:00’da başlayacak etkinliğin konumu ise Trabzon Hayal Kahvesi Bahçe. Dedublüman, Mavi Gri ve Adamlar gibi isimlerin sahne alacağı etkinliğin biletleri satışta.

Samsun RapFest – Uzi – Heijan – Muti – Lil Murda – Aksan – Critical

Rotamızı Samsun’a çevirelim, fon müziğimiz Rap olsun. 30 Temmuz’da Samsun’da gerçekleşecek festivalin programı dopdolu. Rap müzik seviyorsan bu festivali kaçırmazsın!

BONUS

Karadeniz atmosferini İstanbul’a taşıyan bir festival önerimiz var.

Maçka’da Buluşalım: Bir Karadeniz Şöleni

Kemençe ve tulum seslerinin yankılanacağı festival, Ekin Uzunlar, Zeynep Başkan, Niyazi Koyuncu, Allame, Onur Atmaca ve Yayla Trio & Samida gibi isimleri ağırlayacak. 18 Eylül’de KüçükÇiftlik Park’ta gerçekleşecek festivalin biletleri satışta.