Güncel

Gürcü Devlet Topluluğu’ndan Canlı Performans: APKHAZETI

Gürcü Devlet Topluluğu APKHAZETI, Ocak ayında Türkiye’yi dolaşacak!

Orkestra ve canlı koro eşliğinde büyüleyici performanslara imza atan APKHAZETI, geleneksel Gürcü danslarını muhteşem bir şovla sahneye taşıyor. İlham kaynağını Gürcü geleneğinden ve kökenlerinden alan topluluk, müziğin ve dansın renklerini aynı palette buluşturuyor adeta…

Topluluğun performanslarına geçmeden önce ‘’Apkhazeti’’ kültürünün derinlerine inelim. Her şey nasıl başladı?

Apkhazeti (Abhazya) nedir?

Apkhazeti, Gürcistan’ın kuzeybatısında, Karadeniz’in eşsiz coğrafyasında yer alan gizemli bir bölge. Kültürel zenginlikler ve doğal güzelliklerle bezenmiş Apkhazeti, her adımda tarihle iç içe geçmiş bir hikaye sunuyor.

Apkhazeti’nin sokakları, geçmişin izlerini taşıyan ve tarih kokan dokularla bezeli. Taş döşeli yolları, antik yapıları ve geleneksel Gürcü mimarisine sahip evleriyle ziyaretçilerini zaman tünelinde bir yolculuğa davet ediyor adeta.

Apkhazeti, sadece tarihiyle değil, doğal güzellikleriyle de büyüleyici bir bölge. Karadeniz’in hırçın suları ile süslenen Apkhazeti sahilleri, yeşil ormanlarla kucaklaşıyor. Tarih boyunca birçok kültürün etkisinde kalması da Apkhazeti’ye özel bir doku kazandırmış.

İlk kez M.S. 1. yüzyılda Kartlis Tskhovreba tarafından kullanılan Apkhazeti ismi, Batı Gürcistan’ı tanımlayan bir kelimeydi aslında. 7. yüzyılın ardından aktif olarak kullanılmaya başlayan kelime, bugün özerk bir bölgeyi ve bir kültürü temsil ediyor.

Kaleler, kiliseler ve manastırlar gibi çeşitli yapılarla bezenmiş olan Apkhazeti bölgesi, bağımsız ve kısmen tanınan bir ülke olarak varlığını sürdürmeye devam ediyor. 1994’de bağımsızlığını ilan eden Abhazya, yıllardır süren mücadelesine bugün hâlâ devam ediyor gibi görünüyor.

Kendine has dinamikleriyle dünyanın en ilginç kültürleri arasında yer alan Apkhazeti kültürü, özellikle kadına verdikleri değerle öne çıkıyor. Abhaz kadınlarının özgürlüğü tüm dünyaya örnek olabilecek türden aslında…

Rusya, Gürcistan ve Karadeniz suları ile çevrelenmiş olan Apkhazeti topraklarında, kültür çeşitliliği bir hayli yoğun. Toplumun geçirdiği savaşlar, üretimleri ve bulundukları coğrafya ise bu çeşitliliğin en büyük sebeplerinden.

Apkhazeti Gürcü Devlet Topluluğu

İlk kez 1931 yılında kurulan Gürcü Devlet Topluluğu Apkhazeti, dünyanın birçok bölgesini dolaşarak Gürcü kültürünü tanıtmaya devam ediyor. Toplumun yaşadığı tüm zorlukları ve kurtuluş mücadelesini sanatlarına aktaran Apkhazeti topluluğu, Gürcü müziğinin renklerini canlı bir orkestra ile yeniden icra ediyor.

სახელმწიფო ანსამბლი "აფხაზეთი", ცეკვა - "ვაჟა"-saxelmwipo ansambli ,,apxazeti'' cekva,,vaja''

Gürcü danslarını, geleneksel figürler ve modern ezgilerle harmanlayarak sahneye taşıyan APKHAZETI, etnik dokulara temas etmek isteyen herkes için benzersiz bir deneyim. Yaklaşık 2 saat süren performanslarda Gürcü kültürüne dair birçok detayı aktaran topluluk, sizi Abhazya ile yakın temasa sürükleyecek.

აფხაზეთის სახელმწიფო ანსამბლი ,,აფხაზეთი" - ჩაკრულო

APKHAZETI Ocak’ta Türkiye’de!

Tüm dünyanın heyecanla izlediği APKHAZETI için nefesler tutuldu. Dünyaca ünlü Gürcü dans topluluğu Ocak’ta Türkiye’ye geliyor!

Turne boyunca Bursa, Mersin, Ankara ve İstanbul’u ziyaret edecek olan topluluk, konuklarını 2 saat sürecek bir masala davet ediyor. Gürcü kültürünü daha yakından tanımak istiyorsanız APKHAZETI’nin hikayesine ortak olabilirsiniz!