MÜZİK

Kanımızı Kaynatan Adam: Manu Chao!

İspanyolca öğrenen insanların ilk çözdüğü şarkı nedir diye 100 kişiye sorsak, 100’ünden de aynı cevabı alırız: Manu Chao – Me Gustas Tu!

manu chao

Bu kadar popüler olmasına rağmen, protest duruşundan taviz vermeyen Manu Chao, tam da kendine yakışır bir festival kapsamında İstanbul’a geliyor: Ekşi Fest!

Fransa’dan çıkmış çoğu şarkıcı gibi Manu Chao da ilk başlarda Paris’in o güzel sokaklarında icra etmiş müziğini. Ardından binbir dilde söylediği birbirinden güzel şarkılarla tanındıkça tanınmış.

Hangi dilde şarkılar söylüyor diye küçük bir araştırma yaptım ve karşıma kabarık bir liste çıktı:

Fransızca, İspanyolca, İngilizce, Galiçyaca, İtalyanca, Arapça ve Portekizce

Canlı, hareketli ve renkli ritimleriyle dinleyip bağrımıza bastığımız Manu Chao’nun müziğine Punk desek olmaz, Salsa desek hiç olmaz, Reggea desek yetersiz kalır, Ska desek yine tam oturmaz… Bence Manu Chao’yu tanımlayan en güzel cümle; “Bu saydığımız müzik türlerinin hepsi ve daha fazlası onun notalarında!” olur. Protest bir müzik yapıyor dersek de yanlış söylemiş olmayız aslında. Gogol Bordellovari bir sahne performansı olduğunu da belirtelim. Chao’yu canlı izleyenler bu yoruma katılacaktır. Zaten Gogol Bordello’nun üyeleriyle yakın arkadaş oldukları da biliniyor.

Manu Chao’yu gönlümüzün sanatçısı yapan sadece şarkıları değil elbet. 2008 yılında Fransa’daki bir konserinde giydiği “Sulukule Susmayacak” yazılı t-shirtüyle projeye verdiği desteğiyle kalplerimizi kazanmıştı.

Sulukule Susmayacak!

En büyük aşkları ve en heyecanlı duyguları “Me gustas tu” gibi enerji dolu bir şarkıyla anlatan adamımız aslında oldukça romantik… Bakma sen onun haylaz tavırlarına, adam bu şarkıda düpedüz aşkını anlatıyor bize.

İspanyolca bilmeyen arkadaşlarımız şarkının çevirisine ekşi’den ulaşabilir: https://eksisozluk.com/entry/972442

Böyle özel isimler ülkemize geldiğinde, onların konserlerini kaçırmak olmaz. En iyisi biletimizi alıp Manu Chao’nun enerjisine ayak uyduralım…