MÜZİK

Frankenstein: “Madem Öldürecektin Beni Niye Yarattın?”

Frankenstein korku klasiklerinden biri olarak anılır. 1818’de Mary Shelley’nin kaleminden çıkan öykü ölümü yenmeye çalışan Doktor Frankenstein’ın yaptığı deneylerden birinin başarılı olması sonucu bir ceseti hayata döndürmesiyle ilgilidir. Her bir uzvu farklı bir bedenden alınmış bu yamalı “yaratık” daha ilk gün yaratıcısı tarafından terk edilir. Dolayısıyla eser daha çok bir dramı andırır. Toplumun dışına itildikçe “canavarlaşan” birey ile birlikte, kadının toplumdaki yeri üzerine eleştiriler  öyküyü edebiyat tarihinde ölümsüz bir yere getirmiştir.

f1

Bu sezon Alışık Tiyatrosu tarafından tiyatroya taşınan Frankenstein izleyicilere neler  vadediyor?

  • Cansel Elçin doktor Frankenstein rolünde oldukça modern bir performans sergilemiş. Yaratığı canlandıran Kerem Alışık plastik makyajıyla tanınmayacak hale gelmiş. Dekorun bütün olasılıklarından yararlanarak, yaratığın yürümeyi öğrenmesi, konuşmaya, düşünmeye başlaması ve nihayetinde yaratıcısını sorgulaması kısımlarını seyirciye başarıyla aktarmış.

 

  • Doktor Frankenstein’ın eşi Elizabeth rolünde Deniz Uğur özellikle yaratık ile karşılıklı oynadığı sahnelerde çok başarılı bir performans göstermiş.

 

  • Dekorun fonunu oluşturan ekran izleyiciyi zaman geçişleri ve mekan algısı açısından kimi zaman olumlu, kimi zaman olumsuz etkiliyor. Bazen ekranı çok fazla takip ettiğinizi hissedebilirsiniz. Oraya fazla takılmayın :)

f_3

  • Sahne geçişleri çok hızlı. “O zaman evlenmeliyim.” cümlesinin hemen ardından ışıklar kapanıyor ve açıldığında düğünün ertesi gününe geçmiş oluyoruz. Bu dinamik seyir keyfini arttırıyor.

 

  • Eserin orijinaline sadık kalınmış. Olay örgüsü ve replikler birebir kitaptan alınmış. Ancak oyunculuklar, dekor ve müzik ile birleşince öykü modern bir hal almış. Herhangi bir zamanda geçmesi muhtemel bir öykü gibi anlatılmış.

 

  • Dekor ve kıyafet tasarımına imza atan Şirin Dağtekin Yenen’i kutlamak gerek. Görülmeye değer bir atmosfer oluşturmuş.

 

Frankenstein’ı bu sezon mutlaka izlerim diyorsanız biletinizi gecikmeden alın.