Sanat

Tiyatroseverleri Yeni Yılda Nasıl Bir Takvim Bekliyor?

2023 yılında hangi tiyatro oyunları bizi bekliyor?

Bir Delinin Hatıra Defteri, Gelin Tanış Olalım, Memleketimden İnsan Manzaraları, Cimri, Doğal Afet ve çok daha fazlası…

2022 yılında tiyatro sahneleri birbirinden renkli oyunları ve usta sanatçıları ağırladı. Kahkahalar, gözyaşları ve unutulmaz anılar yıl boyunca tiyatro tutkunlarının duygularına eşlik etti. 2023 sezonu da aynı şekilde tüm duyulara hitap edecek.

İşte yeni yılın merakla beklenen tiyatro takviminde öne çıkan bazı oyunlar.

Hasta-Doktor İlişkisinin En Şiirsel Hali: Küheylan

Geçtiğimiz sezonların en çok konuşulan prodüksiyonu Amadeus’un yazarı Peter Shaffer tarafından kaleme alınan Küheylan, 10 Şubat’ta prömüyer yapacak. Broadway’de yaklaşık 1200 kez seyirci karşısına çıkan oyun, arzularının ve hayallerinin kıskacına takılan 17 yaşındaki Alan Strang’in hastaneye yatırıldıktan sonraki günlerine ışık tutuyor. Yaşanan korkunç olayın ardından zor günler geçiren gencin hikayedeki en büyük destekçisi ise psikiyatrist Martin Dysart. İkilinin yürek burkan hikayesi Kerem Alışık ve Emir Özden’in performansı ile hayat buluyor. Oyunda yer alan diğer başarılı sanatçılar ise Hatice Aslan, Devrim Nas, Açelya Devrim Yılhan ve Gizem Katmer.

Çolpan İlhan, Sadri Alışık Tiyatrosu ve Piu Entertainment’ın katkılarıyla Zorlu PSM Turkcell Sahnesi’nde seyirci karşısına çıkmaya hazırlanan Küheylan, Broadway’in mükemmellik derecesi olan Tony Ödülü’nün de sahibi. Barış Erdenk rejisi ile hikayenin içerisine hapsolacağınız bu eşsiz deneyimden önce size küçük bir ipucu. Şu bir sorunun cevabını şimdiden düşünmeye başlayın: Normal nedir? Alışılmışın dışında olan bu hasta-doktor ilişkisini izlerken tutku, hayal kırıklığı, öfke ve hüzün gibi birçok duyguyu hissedeceksiniz. Sahne üzeri koltuk deneyimi ise Küheylan’ın izleyicilerine bir başka sürprizi.

Eğlenceli Cinayetler Kumpanyası: Sette Cinayet

Şirket ve Metres oyunlarıyla adından söz ettiren Eğlenceli Cinayetler Kumpanyası yeni sezona yepyeni bir hikayeyle giriyor: Sette Cinayet. Selin Atasoy’un yazdığı ve Okan Bayülgen’in yönettiği oyun, hafızalara kazanan interaktif tiyatro deneyimiyle seyirci karşısına çıkmaya hazırlanıyor. Yeni hikayede mekan bir film seti, oyuncular ise ülkenin en önemli üç kadın müzikal oyuncusu. Çekimlerin son iki gününde gerçekleşen olaylar, birbiri ardına sıralanan gelişmelerle çözülemez bir düğüm haline geliyor. Seti temizlerken bir cinayetin de temizleneceği kimin aklına gelirdi?

Sinema dünyasının karanlık tarafını ve oyuncuların kimlik çatışmalarını sahneye taşıyan Sette Cinayet, İlke Tuhta’nın reji ekibiyle gerçeğe yakın bir deneyim yaşatıyor. Hikayenin kadrosunda ise tiyatronun başarılı isimleri yer alıyor: Merve Sevi, Melda Gür, Selin Atasoy, Özge Oktar Besen, Murat Yılmaz, Didem Sökmen, Yiğit Pakmen, Yücel Özeke, Oğuzhan Günaydın ve Barış Kolik. Cinayeti birlikte çözmek için Dada Salon Kabarett sahnesinde buluşalım.

Yetişkinler için yazılmış bir masal: Aşk Hikayen Düşmüş

Aşkın imkansız halini izlemeye dayanabilir misiniz? Yetişkinler için yazılmış bir masal olan Aşk Hikayen Düşmüş, Ahmet Sami Özbudak’ın kaleminden çıkan eşsiz bir eser. Emrah Eren’in yönetmenliğiyle sahnelere taşınan oyun, ‘’Tiyatro Hayali’’nin ilk perdesi. Size hikayede yer alan ve daha önce hiç karşılaşmamış olan kadın ve erkek karakterlerin birbirlerine çoktan aşık olduğunu söylesek? Aslında bir araya gelmeleri evrenin onlara en büyük hediyesi. Peki ya aralarında okyanuslar, kıtalar belki de yıllar varsa?

Ayça Koyunoğlu ve Fatih Koyunoğlu’nun başrollerini paylaştığı hikayede tüm bu sorulara cevap arayacaksınız. Geçmiş ama geçememiş aşklar ve belki de yeni umutlar yeniden raflardaki yerini alacak. Aşk Hikayen Düşmüş, ruh eşlerini anlatan unutulmaz hikayesiyle İstanbul ve Ankara’da. Oyun 2 perde-110 dakika sürse de sizin cevapları bulmanız yıllarınızı alabilir. Ruh eşinize geç kalmadan en azından yerlerinizi alın.

İyi biri, kötü biri gibi davranabilir mi: Şaşırt Beni

Sezonun iddialı oyunlarından Şaşırt Beni, ismiyle mesajını önceden veriyor. Modern Muzip Tiyatro ve KerkiSolfej’in katkılarıyla sahneye taşınan oyunun yazar ve yönetmen koltuğunda Selçuk Aydemir oturuyor. Hikayenin izleyiciye sorduğu soru ise şu ‘’İyi biri, kötü biri gibi davranabilir mi?’’ Şaşırt Beni; Pelin Karahan, Çağdaş Onur Öztürk, Tuna Kırlı, Murat Akkoyunlu, Barış Yıldız, Yasemin Baştan, Adem Türker ve Korhan Herduran gibi başarılı isimlerle yeni sezonda sahnede olacak.

Şaşırt Beni’de iyilerin kötülerin tarafına yaptığı yolculukta yaşadıkları maceralar anlatılıyor. Bazen komik duruma düşmek bazen korkmak bazense anlamak… İzleyiciyi duygudan duyguya sürükleyen oyun Ceren Karahan’ın dekor tasarımları ve Barış Dinçel’in sahne tasarımlarıyla gerçeğe yakın bir ütopya deneyimi yaşatıyor. 2 perde süren oyunda müziklerin kontrolüyse Tolga Çebi’de. Sürprizlerle dolu bu hikayeyi kaçırmayın.

Sezonun en güncel oyunlarını takip etmek için hazırladığımız rehberi sık kullanılanlarınıza eklemeyi ve arada ziyaret etmeyi unutmayın!