Güncel
Bir solukta okuyacağınız bilimkurgu kitapları
Zihninizi birkaç saatliğine kiraya verebileceğiniz bu kitapları bir solukta okuyacaksınız.
Tutkunları bilir, bilimkurgu kitapları geleceği tasvir ederken çoğu zaman isabetli tespitlerde bulunur. O yüzden ne zaman herkesi ilgilendiren bir kriz olsa, “XX kitapta bunu öngörmüştü.” paylaşımlarından geçilmez.
Belki bu sebeple de zamana en dayanıklı roman türüdür bilimkurgu. Mesela Dr. Jekyll ve Mr. Hyde’in Tuhaf Hikayesi 1886’da yazılmıştır ama kitabı okurken bunu hatırlamak için sık sık ilk sayfasına geri dönmeniz gerekir.
Algınızı evin, şehrin hatta bazen dünyanın dışına taşıyacak bilimkurgu kitapları listemizde sizi bekliyor. Zihninizi birkaç saatliğine kiraya verebileceğiniz bu kitapları bir solukta okuyacaksınız.
Bıçak Sırtı
Orijinal Adı: Do Androids Dream of Electric Sheep?
Yazar: Philip K. Dick
Sayfa Sayısı: 197
Ödül Avcısı Rick Deckard’ın bir görevi var. Mars’tan kaçmış birkaç androidi avlaması gerekiyor. Buradan kazandığı parayla o her zaman hayalini kurduğu gerçek koyunu alabilecek! Hikayenin konusunu buraya kadar vermek bile doğru değil aslında. Çünkü yazar Philip K. Dick’in çoğu romanında olduğu gibi nasıl bir dünyada olduğumuzun ayrıntıları yavaş yavaş anlatılıyor. Bütün resmi gördüğünüzde zaten öykünün sonuna gelmiş oluyorsunuz. Kitaplarıyla sadece edebiyata değil sinemaya da ilham veren yazarın neredeyse her kitabından bir sinema filmi çekilmiştir. Özellikle bu kitabın 1982’de Blade Runner adıyla çekilen filmi modern klasikler arasında sayılır.
Minority Report, A Scanner Darkly, A Man in The High Castle kitaplarıyla bilimkurgu türünü popülerleştiren yegane yazar PKD’nin hayat hilkayesi de oldukça enteresan. Hayatı boyunca şizofreniyle mücadele eden yazar bir süre sonra yazdığı hikayelerin gerçek olduğuna ve kendisine bu öykülerin birileri tarafından yazdırıldığına inamaya başlıyor.
Zaman Makinesi
Orijinal Adı: The Time Machine
Yazar: H.G. Wells
Sayfa Sayısı:233
Adını bilmediğimiz zaman yolcusu bir masanın etrafında toplanan dostlarına gelecekte başına neler geldiğini anlatıyor. Biz de masada bir konuk gibi dinliyoruz bu adamın “gerçeküstü” hikayesini. Doğruyu mu söylüyor yoksa hayal mi görüyor emin olamıyoruz ama açıkçası umrumuzda da değil. Peki ama o final, o final! Neyse burada duralım…
Zamanda yolculuk fikrinin bu kitaptan çıktığına inanmak kolay. Bu konuda yazılmış ilk kitap bu çünkü. Peki zamanın dördüncü boyut olduğu fikrini fizikçilerin aklına düşürenin bu kısa roman olmasına nasıl inanacağız? Zaman Yolculuğu kitabından uzun uzadıya açıklandığına göre H.G. Wells döneminde fizikçileri bu konuda çok etkilemiş hatta kendisi bu hikayeyi yazarken zamanda yolculuk yapılabileceğine de inanmış. Sonrası tabi kurgu bilime ilham olmuş ve Einstein’ın izafiyet kuramı, olasılıklar ve kuantum derken zamanın seyri değişmiş.
Uzaktan Kumandalı Kız
Orijinal Adı: The Girl Who Was Plugged In
Yazar: James Tiptree Jr
Sayfa Sayısı: 72
Bu kısa öykü reklamların yasak olduğu bir gelecekte geçiyor. Ajanslar bu yasağı esnekleştirmek için görünüşü harika bedenler üretip bunlara gerçek insanların zihinlerini yerleştirerek uzaktan yönetiyorlar. Topluma örnek olan bu figürler belli markaları kullanarak insanları tüketime yönlendiriyor. Pardon ama James Bey siz 1973’te daha Instagram hikayesi yokken ürün yerleştirmeden bahsediyor olabilir misiniz?
Bu arada üst üste aldığı edebiyat ödüllerinin hiçbirine teşrif etmediği için kednisini herkesin erkek zannettiği James Tiptree Jr, esasında Alice B. Sheldon’ın sahte yazar adı. Psikoloji okumuş, CIA’de çalışmış bir ajan olarak, 1987’de son verdiği yaşamı da oldukça ilgi çekici gözüküyor. Ama ne yazık ki yazarın Türkçede başka kitabı yok.
Işınlanma Kazası
Orijinal Adı: The Teleportation Accident
Yazar: Ned Beauman
Sayfa Sayısı: 344
Bulunduğu dönemin farkında olmayan bir dönem kitabı gerçekten de bu romanı çok iyi özetliyor. Hitler’in yeni yükselişe geçtiği dönemde Berlin’de geçen romanın ana karakterinin tek derdi biriyle yatabilmek. Peşinden koştuğu kadının ardından yolu Amerika’ya düşen Egon adeta tarihi bir belgeselin ortasında kameraya bakan turist! Bilimkurgu neresinde diye merak ederseniz o da yine hikayenin fonunda dönen bir ışınlanma meselesi üzerinden işleniyor. Öyle böyle derken binbir türü garipliğin olduğu bu kitap akıp gidiyor. Derin okumaya girmek isteyenler kitabı 30’lar Almanya’sını anlatan bir tarih kitabıyla paralel okuyarak ince esprileri daha kolay yakalayabilirler.
Frankenstein
Yazar: Frankenstein ya da Modern Prometheus
Sayfa Sayısı: 272
Yıllar içinde şekilden şekile giren bir hikayenin orijinalini okumak istemez misiniz? Mary Shelley’nin yarattığı bu insansı canavarın cazibesi evrensel ve zamansız bir okuma. İnsan doğasıyla bilim arasında sıkışan, aklı karışık bilimadamı karakterlerinin ilki olan Doktor Frankenstein nerde hata yaptı? Bu sorunun cevabı kesinlikle kitapta gizli değil ama kendimize hala sormaya devam ediyoruz. Bilimkurgu kitapları arasında bir klasik olan Frankenstein’i okuduktan sonra Benedict Cumberbatch ve Johhny Lee Miller’in oynadığı muhteşem tiyatro oyununu National Theatre hesabından izleyebilirsiniz.
Dünyaya Orman Denir
Orijinal Adı: The Word for World is Forest
Yazar: Ursula K. Le Guin
Sayfa Sayısı: 136
Athshe gezegeninde Orman ve Dünya kelimesi eş anlamlı. Dünyanın kereste ihtiyacını karşılamak için başka diyarlar arayışına giren ekibin bunu anlaması kolay olmuyor tabi. Tamamen barışçıl, ağaçlarla içiçe bir hayat süren bu halkla ilk temasta nasıl iletişim kurulur? Niyetlerini ifade ettikçe iki ırkın arasında gerilimin arttığı kitabın kurgusu muhteşem. Biraz didaktizm sizi bozmazsa, henüz tanışmayanlar için Ursula K. Le Guin’in dünyasına giriş için kolay bir okuma.
Asker Kaçağı
Derleyen: Bülent Somay
Sayfa Sayısı:182
Bilimkurgu kitapları üzerine incelemeler yapan, şahsına münhasır yazar Bülent Somay’ın Savaşa Karşı Bilimkurgu Öyküleri seçkisi biraz daha politik okumaları sevenlere hitap ediyor. Kitabın önsözüne “Bilimkurgu edebiyattır. İyi bilimkurgu iyi edebiyattır.” cümlesiyle giriş yapılmış ki bu öyküleri okuyunca hemfikir olmamak elde değil. Philip K. Dick, Alfred Bester, William Tenn, Katherine MacLean, Stanislaw Lem, Eric Frank Russell ve Müfit Özdeş’in öykülerinin yer aldığı Asker Kaçağı yeniliğini hiç kaybetmeyen klasik bir bilimkurgu seçkisi.
Kitap önerilerini sevdiyseniz şu başucu kitabını da bir inceleyin.