Sanat

Yeni Başucu Kitabımız: Hayat Dudaklarda Mey

Şu şarkının hikayesi ne acaba diye merak edenlerdenseniz bu kitabı okumalısınız!

Murat Meriç, popüler kültür ve müzik kelimelerini yan yana yazdığınızda cümlenin devamında beliren, kıymetli müzik yazarlarımızdan. Öğrencilik yıllarında kütüphaneleri, sahafları gezerek asla yazılı olmayan, Türkiye’nin müzik tarihini hafızasında damıtmış bir müzik tutkunu. Müzik yazıları, radyo programları ve DJ setleriyle birikimini bizlerle paylaşmaya devam ediyor. İki ciltlik kitabı Hayat Dudaklarda Mey yaptığı çalışmaların en kapsamlısı diyebiliriz.

Rock, pop, halk müziği, arabesk, Türk Sanat Müziği ayırmadan dönemine damga vuran klasiklerin hikayeleri toplanmış kitapta. Bir şarkının yazım hikayesinden başlarken, dönemin eğlence alışkanlıklarına, modasına, sinemaya doğru açılan matruşka gibi iç içe geçiyor öyküler. Meriç, seçtiği şarkıların bazılarının kendi hayatındaki önemlerini de belirterek ( “….bu kamplardan birinde tutulduğum kızın hatırası.”) samimi yazım dilini hiç elden bırakmamış.

Hayat Dudaklarda Mey , ara ara açıp okuyabileceğiniz, bir şarkıyı merak ettiğinizde başvurabileceğiniz tatlı bir başucu kitabı. İçinde arkadaş ortamında sohbet başlığı yapılacak bolca ilginç bilgi de var. Mesela; Türkiye’de basılan ilk CD’nin Gülden Karaböcek’e ait, 1987 tarihli Bir Mucize Allahım olduğunu biliyor muydunuz? Karaböcek kardeşlerin soyad adlarının aslında Karaböcek olmadığını? Peki Neşe Karaböcek’in 80’lerde yaptığı “artık gazinolar yerine halkın rahatça gidebileceği spor salonlarında müzikaller yapılmalı. Ancak bu yolla eğlence hayatı düzene girer.” açıklamasını? Bu arada örneklere bakmayın, kitapta Neşe ve Gülden Karaböcek dışında birçok isim var :) Orhan Gencebay, Müslüm Gürses, Cem Karaca, Moğollar, Ruhi Su, Duman, Erkin Koray, MFÖ sayabildiklerimizden birkaçı.

Kendinize nostaljik playlistler hazırlamak için kullanabileceğiniz kitapta bahsi geçen şarkıların Spotify linklerine de yer verilmiş. Arasanız arşivlerde bulamayacağınız siyah beyaz fotoğraflar ve yerine cuk oturan illüstrasyonlarla göze hoş gelen bir tasarımı var. Hatta kırtasiye aşığı okurlar için güzel bir sticker çalışmasını da kitaba iliştirmişler.

Memleketin Anason Kokan Şarkıları alt başlığını hak eden seçkisinde sadece geçmişten değil, Nova Norda, Sedef Sebüktekin gibi günümüz müziğinin parlayan isimlerinin şarkılarından da hikayeler var. Kulaklıkla dinlediğiniz şarkının hikayesini okumanın keyfini Hayat Dudaklarda Mey ile tadacaksınız.