Güncel

Bir memleket hikâyesi: Mercaniye Çok Yaşa!

Gemi yola çıkıyor, Mercaniye için yolu açın: Bu kış şehrinize demir atabilir!

Tiyatro sahnelerine farklı bir mizah anlayışı getiren Tiyatro Hayali, Mercaniye Çok Yaşa adlı yeni oyunuyla izleyiciyi geçmişin izleriyle dolu, eğlenceli ve düşündürücü bir yolculuğa çıkarıyor.

Ahmet Sami Özbudak’ın yazdığı, Emrah Eren’in yönettiği oyun, Osmanlı’nın son döneminde, Haliç’te yıllardır demir atan Mercaniye adlı bir savaş gemisinin içindeki hayatı ve karakterlerin öykülerini sahneye taşıyor.

Bu sıradışı hikâye, sirtodan sirtakiye, dönemin melodilerini yansıtan müzikleri ve Aziz Nesin’e selam gönderen mizahıyla dikkat çekiyor.

Mercaniye’nin hikâyesi: Bir gemi, bir memleket

Osmanlı’nın son günlerini sahneye taşıyan oyunda, Mercaniye adlı eski bir savaş gemisinin içine gizlenmiş bir köyle karşılaşıyoruz, hayali de olsa köy. Eskiden bir yolcu gemisi olan Mercaniye, yıllar önce frenkten satın alınıp top teçhizatla donatılmış ve donanmadaki yerini almış. Fakat şimdi, işlevsiz ve çürümeye yüz tutmuş bir hâlde Haliç sularında bekliyor.

Gemi kaptanı Asaf, kahramanlıkla süslenmiş hayallerini gerçekleştirmek isterken, etrafını saran bozuk düzen ve görevini sahiplenmeyen tayfası, beklentilerini adeta bir sis perdesinin ardına gizliyor. Bu komik ama bir o kadar da eleştirel olan hikâye, “Mercaniye mi memleket, memleket mi Mercaniye?” sorusuyla bir toplumun kaderini ironik bir dille gözler önüne seriyor.

İzahsız Mizah: Mercaniye’nin perde arkası

İki perde ve 120 dakika süren bu oyun, dönemin siyasi ve sosyal şartlarına mizahi bir pencereden yaklaşıyor. Kısacası tarihsel bir hiciv izliyoruz.

Mercaniye, kaptanı ve mürettebatı ile bir yandan İstanbul’un ekonomik buhranıyla mücadele ederken bir yandan da bozuk düzenin kurbanı olmaktan kurtulamıyor. Mesaret adlı hayalet karakterin geminin çürümüşlüğünü simgelediği, çardaklarla donanmış ve ineklerin otladığı bu su üstü köyde, oldukça tuhaf bir yaşamın tanıkları olan karakterler, izleyiciyi güldürürken düşündürüyor. İşte tam o sıralarda Aziz Nesin’in ünlü sözü geliyor akıllara: “İzahı olmayan şeylerin mizahı olur.

Ahmet Sami Özbudak’ın elinden çıkan oyunun yönetmen koltuğunda Emrah Eren oturuyor. Barış Dinçel’in dekor ve kostüm tasarımıyla sahneye taşınan yapımın müziklerini ise Deniz Bayrak üstlenmiş. Hareket düzenini Esra Yurttut’un, ışık tasarımını ise Uğur Aksu’nun hazırladığı oyunda şarkı sözleri Faruk Üstün’e ait.

Berkcan Okar’ın tasarladığı afiş ve Ozan Güzelce’nin çektiği oyun fotoğraflarıyla tanıtılan Mercaniye Çok Yaşa’nın oyuncu kadrosunda Erdem Akakçe, Sevil Akı, Bülent Çolak, Bihter Dinçel ve Fatih Koyunoğlu gibi yetenekli isimler yer alıyor. İlk kez Eylül 2024’te Baba Sahne’de seyirci karşısına çıkan oyun, kış sezonu boyunca sahnelerde olacak.

İşte yaklaşan sahneler:

  • 11 Kasım: Sahne Dragos, İstanbul
  • 13 Kasım: Trump Sahne, İstanbul
  • 14 Kasım: Beylikdüzü Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi, İstanbul
  • 17 Kasım: Duru Tiyatro – Watergarden Performans Merkezi, İstanbul
  • 18 Kasım: Avlu Kongre ve Kültür Merkezi – Fatih Salonu, Balıkesir
  • 19 Kasım: İzmir AKM Yunus Emre Salonu
  • 20 Kasım: Bostanlı Suat Taşer Salonu, İzmir
  • 25 Kasım: MEB Şura Salonu, Ankara
  • 27 Kasım: Eskişehir Vehbi Koç Kongre Merkezi
  • 5 Aralık: Caddebostan Kültür Merkezi – Büyük Salon, İstanbul
  • 16 Aralık: Nihat Zeybekçi Kültür Merkezi – Mehmet Gazi Salonu, Denizli
  • 17 Aralık: İstinyeArt Performans Arena, İzmir

Su üstünde yüzen küçük memlekete konuk olmak için biletlerinizi almayı unutmayın!

Mercaniye çok yaşa!