YAŞAM

Okurken Sonbaharın Hüznünü İliklerinize Kadar Hissedeceğiniz 10 Kitap

Sonbaharın hüznüne eşlik eden bu kitaplar hayatınıza dokunacak...

Sonbahar birçok insan için hüznü temsil ediyor. Yılın bu zamanlarında insanların çoğu daha depresif hisseder ve bu histen kurtulmak için farklı şeylerle ilgilenirler. Bunlardan biri ve belki de en güzeli kitap okumak…

Son yıllarda yayınlanmış en sevilen kitapları sizin için derledik. Sonbahar hüznünüz hazırsa sizi aşağıya alalım.

1. Edouard Louis – Babamı Kim Öldürdü

Edouard Louis’in 2018’de kaleme aldığı roman Babamı Kim Öldürdü, “toksik erkeklik” denen kültürün yine erkeklere zarar verdiğini çarpıcı bir dille okurlara anlatıyor.

Duygusal çatışmalar yaşayan ana karakterimiz yıllar sonra babasını ziyarete gidiyor ve işçi sınıfına mensup babasının yatağa mahkum, zavallı bir adam haline geldiğini görüyor.

Édouard Louis bu kısa ve çarpıcı metinde mevcut düzenin siyasetçiler için bir oyun salonu; milyonlarca insan için ise hayatta kalma savaşı olduğunu gözler önüne seriyor.

Bu etkileyici, toplumsal eleştiri dolu roman tiyatro sahnelerine de ilham oldu, göz atmayı unutmayın.

2. Bernardine Evaristo – Kız, Kadın, Öteki

Bernardine Evaristo’nun 2019’da kaleme aldığı ve ona Booker Ödülü’nü getiren Kız, Kadın, Öteki; 12 siyahi İngiliz kadının hayat öykülerini anlatan etkileyici bir roman.

Mücadele dolu bu güçlü kadınlar; ırkçılık, cinsiyetçilik, taciz, şiddet ve kültürel çatışma dolu hayatlarında birçok zorluğa göğüs geriyorlar.

Bu on iki karakterin etrafında şekillenen ve kuşaklar boyunca birbirine bağlanan hikâyeleri sizi de çok etkileyecek. 2019 yılına damga vuran bu çarpıcı romanı okumadıysanız şimdi tam zamanı!

3. Piraye – Seyir

Bazı kitaplar vardır ki hayatımıza, bize dokunur ve bizi değiştirir. Bu kitaplardan biri olan Piraye’nin kaleminden çıkan Seyir, 2019 yılında yayınlandı.

Seyir romanı bir dönüşümü ele alıyor. Kendini sevmeye adayan birinin başkasına duyduğu ilgiden sonra bir anda değişen dönüşümünü konu ediniyor.

Roman kahramanı Mina’nın yaşadığı olaylar ve karşısına çıkan Ma’dan öğrendikleri, sizin de hayatı sorgulamanıza sebep olacak.

4. Robert Seethaler – Toprak

Bütün Bir Ömür kitabının yazarı Robert Seethaler’in 2020 yılında kaleme aldığı Toprak, okuyanlara ölümü sorgulatıyor. Ölümün insan hayatındaki yeri ve konumu nedir? Ölüler geri gelebilselerdi ne söylerlerdi?

Ölülerin yaşayanlara anlatmak istedikleri; kırgınlıkları, pişmanlıkları, yanlışları, doğruları ve duyguları en saf haliyle okuyucuya da yansıtılıyor.

Birçok farklı bakış açısından okuduğumuz roman bizi hayat ve ölüm hakkında sorgulamaya itiyor.

Sonbaharın havasına en yakışan kitaplardan biri olan Toprak‘ı okuma listelerinize alın derim!

5. Matt Haig – Gece Yarısı Kütüphanesi

2020 yılında Goodreads’ın en iyi romanı seçilen Gece Yarısı Kütüphanesi, okurlarının aklına “Yanlış bir karar insanın tüm hayatına mal olabilir mi?” sorusunu getiriyor.

Baş karakter Nora, art arda alınmış kötü kararların sonucunda kendini zamanın hiç akmadığı bir gece yarısı kütüphanesinde buluyor. Kitapların her birinde, Nora’nın başka kararlar verseydi yaşamış olabileceği hayatlar yazılı.

Matt Haig’in sürükleyici kalemi sayesinde nasıl bittiğini bile anlayamayacağınız bu çarpıcı romanı okuma listenize kesinlikle almalısınız!

6. Zülfü Livaneli – Balıkçı ve Oğlu

Ülkemizin en başarılı yazarlarından biri olan Zülfü Livaneli’nin en taze romanlarından biri olan Balıkçı ve Oğlu, göçmenlerin yaşadığı zorluklara değiniyor.

Livaneli’nin en şiirsel romanı olarak adlandırılan Balıkçı ve Oğlu, Ege balıkçılarının ve hayal bile kuramayan göçmenlerin kaderlerinin nasıl kesiştiğini anlatıyor.

Güçlü tasvirleriyle bizi hikayenin içine çeken Livaneli, bir kez daha ne kadar usta bir yazar olduğunu gözler önüne seriyor.

7. Orhan Pamuk – Veba Geceleri

2021 yılında yayınlanan roman, pandemi dönemlerinin zorluğuna dikkat çekiyor. Ünlü yazar Orhan Pamuk’un 5 yıldır üzerinde çalıştığı eseri Veba Geceleri, 1901 yılında 3. Veba Pandemisi döneminde Osmanlı’nın 29. Vilayeti Minger adasında geçiyor.

Siyaset, aşk, karantina, devlet ve birey konularını dönemin şartları ile değerlendiren bu tarihi roman, Pamuk’un ne kadar güçlü bir kalemi olduğunu bir kez daha anlamamızı sağlıyor.

Bu tarihi romana bir şans vermenin tam zamanı.

8. Sinan Akyüz – Elveda Aşk

Ülkemizin en etkileyici kalemlerinden biri olan Sinan Akyüz’ün okurken zaman zaman hüzünleneceğiniz, çoğunlukla aşkı iliklerinize kadar hissedeceğiniz romanı Elveda Aşk 2021 yılında yayınlandı.

Büyük ses getiren roman, Balkan Harbi’nin yaralarını saramadan yeni bir savaşın ortasında kalan Osmanlı’da, İstanbul Sultanîsi talebelerinden Yusuf, Süreyya ve Feyzi’nin ilk aşklarını ve yaşadıkları zorlukları anlatıyor.

Sonbaharın hüzünlü havasına eşlik eden bu romanı listelerinize eklemeyi unutmayın!

9. Nedim Gürsel – Son Yolcu

Yerli kalemlerimizden olan başarılı yazar Nedim Gürsel’in Mart 2022’de yayınlanan Son Yolcu romanında, yazar kendi “ruh ikizi”nin portresini çiziyor.

Otobiyografi ile kurmaca unsurlarını bir arada bulunduran roman, yaşam coşkusuyla ölüm korkusu arasında gidip gelen bir yazarın dünyasına okuru dahil ediyor.

Okurken durup düşünmemek, sorgulamamak imkansız!

10. Galsan Tschinag – Mavi Gökyüzü

Otobiyografik bir üçlemenin ilki olan Mavi Gökyüzü, Galsan Tschinag’ın kendi okul öncesi dönemini aktardığı duygu dolu bir hikaye.

Moğol Altay Dağları’nın yüksek platolarında varlığını sürdüren Tuva halkının geleneği ve doğa ile yaşadıkları zorluklar, Tuva kültürüne özgü dünya görüşüyle okuyucuya aktarılıyor.

Yüreklere dokunan bu hikayeye göz atmayı unutmayın.

Bu kitapların yanı sıra sonbahar da sevdiklerinizle beraber izleyebileceğiniz filmler için buraya tıklayabilirsiniz.

Kitap okuma seremoninize eşlik etmesi için aşağıdaki sonbahar listesini favorilerinize ekleyebilirsiniz. Keyifli okumalar…

https://open.spotify.com/playlist/4MOKdveBYh6jZdysjCWu6C?si=c4796f368c764fa4