YAŞAM

Sonbaharda Güzellikleri Bir Başka: Ülkemizde Sonbaharda Mutlaka Görmeniz Gereken 5 Yer

Sonbaharın büyüleyici havasıyla, yolculuğa hazır olanları böyle alalım.

Nefes kesen doğa, tarihi mekanlar, tertemiz bir hava ama en güzeli sararmış yapraklar… Mevsim sonbahar!

Sonbahar aylarının gelmesiyle şehirlerimizi esir alan altın rengi yapraklar ve serin akşamlar. Binlerce güzelliğe sahip ülkemizde sonbahar aylarıyla güzelleşen noktalara birlikte göz atalım. Şemsiyeleriniz tamamsa sonbahar yağmurlarına hazır olun. İşte ülkemizde sonbaharda mutlaka görmeniz gereken 5 yer.

Suya resim yapan sarı yapraklar: Abant Gölü

Her mevsim farklı bir atmosfer sunan Abant Gölü, sonbahar aylarında turuncuya boyanıyor. Eşsiz manzarası ve tertemiz havasıyla yaz insanlarını bile kendine hayran bırakan gölün konumu Bolu, Mudurnu. Tabiat parkının çevrelediği gölde konaklama alanları, yürüyüş rotaları ve seyir noktaları bulunuyor. Abant dağları üzerine kurulmuş bir krater gölü olan Abant Gölü, sonbahar renkleriyle konuklarına unutulmaz anlar yaşatıyor. Piknik, balıkçılık, kamp, bisiklet gezintisi ve doğa yürüyüşleri alanda yapılabilecek etkinlerden sadece bazıları.

İzmir’de sonbahar: Birgi

İzmir’i hep yaz aylarıyla hatırlarız. Peki ya sonbahar? Şehri bir de turuncunun esaretindeyken ziyaret edin. İzmir’in Ödemiş ilçesine bağlı olan Birgi, tarihi konakları ve mimari dokusuyla dikkat çeken rotalar arasında yer alıyor. Ahşap yapılarıyla ün salmış Birgi Köyü, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan özel lokasyonlardan biri. 700 senelik tarihi dokusunu koruyan köyde Osmanlı’ya tanıklık etmiş konaklar ve taş evler bulunuyor. Filmlere konu olmuş bölgede birçok yöresel lezzet ve turistik nokta sizleri karşılıyor.

Yeşil değil sarı Bursa: Tirilye

İlkbahar aylarının en çok sevilen ev sahiplerinden biri olan Yeşil Bursa, bizleri bu kez sonbaharda karşılıyor. Karşınızda şehrin el değmemiş toprakları: Tirilye. Marmara’nın en ünlü rotaları arasında yer alan Tirilye’nin tam konumu ise Marmara Denizi kıyısında bulunan Mudanya ilçesi. Bölgenin tarihi evlerinde sizlere sonbaharın serin havası eşlik ediyor. Taş Mektep ise Tirilye’nin en çok ziyaret edilen noktalarından biri. Antik Roma, Bizans ve Osmanlı tarihinde küçük bir yolculuğa çıkmışken Çamlı Kahve’de mola verip ünlü Bursa kahvesinden içmeyi unutmayın.

Başkentte serin rüzgarlar: Beypazarı

Anadolu kültürünün ve tarihinin en önemli temsilcilerinden biri olan başkent Ankara, sonbaharda sizleri Beypazarı’na davet ediyor. Tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan ilçe, tarihi dokusu ve zengin sofralarıyla konuklarını karşılıyor. 200 yıllık tarihi çarşı, ahşap evler ve tarihi lokantalar. Anadolu’nun en güzel lezzetlerini tatmak için rotanızı Beypazarı’na çevirin. 80 katlı baklava, Beypazarı kurusu ve soda yerinde denemeniz gereken lezzetlerden bazıları. Panoramik fotoğraf turu yapmak ve Ankara’yı sonbaharda keşfetmek için şehre bir şans verin.

Sonbaharın ülkemizdeki evi: Kapadokya

Niğde, Aksaray, Kırşehir ve Nevşehir’i kapsayan Kapadokya bölgesi, doğanın ülkemize bıraktığı en özel miraslar arasında yer alıyor. Kül ve lavların oluşturduğu bu büyüleyici bölgeyi bir de sonbaharın romantik atmosferiyle ziyaret edin. Peri bacaları, balon turları ve şarap tadımları. Gün batımının en güzel haline şahitlik etmek için rotanızda Kapadokya’ya mutlaka yer vermelisiniz.

Rotamızı belirlediğimize göre tek eksiğimiz sonbahar şarkıları. Araba yolcuklarına ya da doğa yürüyüşlerine eşlik etmesini isteyeceğiniz tüm şarkıları sizler için bir listede topladık.

https://open.spotify.com/playlist/4MOKdveBYh6jZdysjCWu6C?si=47318e168b784f26