Sanat

Fosforlu Cevriye’ye Ayça Varlıer Yorumu!

Nedim Saban tarafından kurulan Tiyatro Kare’nin etkileyici oyunlarına geçtiğimiz sezonlardan alışığız.

Leyla’nın Evi ve Müziksiz Evin Konukları adlı oyunlarla ödülleri toplayan ekip, bu sezonFosforlu Cevriye”nin müzikal yorumuyla karşımızda.

Ayça Varlıer’in etkileyici anlatımıyla başlıyor oyun. İzleyiciler olarak kendimizi bir anda eski Galata’nın sokaklarında buluyoruz.

fosforlu-muzikali

Hepimizin bildiği gibi Galata’nın sokakları çok şey anlatır. Dekor da bunu hissettiriyor. Namus, duygusal şiddet, kadınlık, komşuluk ve korku dolu Galata sokaklarına konuk oluyoruz bu oyunda.

Oyundaki yolculuğumuz boyunca Ayça Varlıer’in hayat verdiği Fosforlu Cevriye , her cümlesiyle başka bir şey düşündürüyor bize.

Fosforlu

Fahişelik yaparak hayatta kalmaya çalışan Fosforlu, Bolu’daki sürgününden bir kamyonun arkasında geliyor İstanbul’a. İstanbul’a gelir gelmez de başına gelmeyen kalmıyor. Galata sokakları onu sınamaya devam ediyor.

Kimseye pabuç bırakmayan, kandırılan, yeri gelince kandıran cevval Cevriye, hiç tanımadığı bir adama, onun insanlığına aşık oluyor. Bu zamana kadar alışık olduğunun aksine ilgi ve alaka gördüğü için de haliyle bocalıyor.

ayca_varlier_fosforlu_cevriye

Cevriye bu duygularla baş ederken, biz de “namus”, “kadın”, “insanlık”, “iyi niyet” sözcükleri üzerinde düşünmeye başlıyoruz.

Ayça Varlıer’in muhteşem oyunculuğu da en az Cevriye’nin hikayesi kadar büyüleyici.

Leyla’nin Evi oyunundaki performansıyla bütün ödülleri toplayan oyuncu, Fosforlu’da da tüm dikkatleri üzerine çekmeyi başarmış. Kendisi şarkıları söylerken, gözlerimizi alamadık desek yeridir. Müzikal sahnelerde şarkı söylerken çok mutlu olduğunu ses tonundan bile anlayabilirsiniz.

Eğer hala Fosforlu Cevriye’nin hikayesine tanık olmadıysanız, çok şey kaçırıyorsunuz demektir. Biletleriniz Biletix’te sizi bekliyor. :)