Sanat
Sergi: Çocuk Kral Tutankhamun’un Muhteşem Hazinesi
Mısır’ın en ikonik firavunu olan Tutankhamun kimdir? Genç kralın saltanat yılları, gizemli ölümü, ihtişamlı mezarı ve çok daha fazlası...
Zaman yolculuğuna hazırsanız 3300 yıl öncesine ışınlanıyoruz.
Antik Mısır tarihinin gizemli sayfaları: Firavun Tutankhamun. Tutankamon adıyla da bilinen çocuk kral, Mısır Yeni Krallık döneminde hüküm süren 18. hanedanlığın son lideri.
M.Ö. 1332 – M.Ö. 1323 yılları arasında tahtta kalan Tutankhamun, krallığın başına geçtiğinde henüz 8-9 yaşlarındaydı. Genç kralın yaklaşık 9 yıl boyunca krallığa hükmettiği biliniyor.
Firavunluk mertebesine erişmesinin ardından eski Mısır dönemine dönüşlerin yaşandığı Tutankamon hükümdarlığında çok tanrılı dine geçiş ve başkent değişikliği gibi pek çok yenilik kaydedildi. Firavun olarak gerçekleştirdiği ilk göreviyse babasının naaşını Krallar Vadisi’ne gömmek oldu. Tutankhamun bu sayede saltanatını güçlendirmeyi başardı. Fakat genç yaşında tahta geçen Tutankhamun, ani bir şekilde hayatını kaybetti.
Gelelim bunun sebeplerine…
Tutankhamun’un Gizemli Ölümü Ve Sağlığı
Genç firavunun ölümüne dair spekülasyonlar uzun yıllar araştırmacılar için konu başlığı olmaya devam etti. En kabul gören teorilerse yeme bozukluğu, düşme sonucu yaralanma, anemi ya da sıtma enfeksiyonu geçirdiği yönünde. Zayıf yapılı ve yaklaşık 1.67 boylarında olduğu tahmin edilen Tutankamon, ataları Tutmosis soyunun kalıtsal özelliklerini taşıyordu. Pek çok sağlık sorunu teorisi öne sürülse de yapılan BT testleri sonucunda birçoğu çürütüldü. Araştırmacıların skolyoz şüpheleri, mezarından çıkarılan bastonlarla kanıtlanmış oldu.
Tutankhamun’un yaşadığı dönemde kral mezarları Nil Nehri’nin batı kıyısında yer alan Krallar Vadisi’ne yer alıyordu. Krallar ahiret yaşamında ihtiyaç duyabilecekleri eşyaları mezarlarına yerleştirmek için önceden hazırlanıyordu. Kıyafetler, yemekler, yadigarlar, figürler hatta parfümler bile kral mezarlarına konulabiliyordu. Mısır firavunlarıyla özdeşleşen masklar da kral mezarlarının vazgeçilmez parçaları arasında yer alıyordu.
KV62 Numaralı Kaya Mezar: Tutankhamun
Çocuk kral Tutankhamun’un mezarı 1922 yılında arkeolog Howard Carter tarafından keşfedildi. Mezar soyguncularının eline düşen mezarın mührü çoktan bozulmuştu. Bu soygunların mumya gömüldükten birkaç ay sonra gerçekleştiği tahmin ediliyor. Carter’ın tanımına göre odanın içerisinde sandalyeler, yataklar, arabalar, heykeller ve ayakkabılar gibi pek çok eşya saçılmış halde duruyordu. Carter, altın tabuta ulaşana kadar yüzlerce eşyanın incelenmesi ve kataloglanmasıyla ilgilendi. 3 yıllık bu sürecin ardından araştırmacılar Tutankhamun’un mumyasına ulaşabildi.
Bir ayin sırasında mumyanın üzerine döküldüğü düşünülen yağlar, Tutankhamun’un tabuta yapışmasına neden olmuştu. Mısır tarihinin önemli figürleri arasında yer alan Tutankhamun’un maskı da bedeniyle aynı kaderi paylaşıyordu. Uzun uğraşlar sonucu incelemesi tamamlanan mezar, ABD ve Londra’da sergilendi. Mezardan çıkarılan eşyalarsa bugün hala Kahire Müzesi’nde sergileniyor. Tutankhamun’un mezarından altın tabut, maske, nilüfer kadehi, tahtlar, oklar başta olmak üzere 5.398 eşya çıkarıldı. Mezarda bulunan tüm eşyaların incelenmesi ve kataloglanması ise yaklaşık 10 yıl sürdü.
Tutankhamun’un Hazinesi İstanbul’a Geliyor.
20 Ocak’ta kapılarını açan sergi Antik Mısır meraklılarını 3300 yıl öncesine götürüyor. Sergide Tutankhamun’un arkeolog Carter tarafından keşfedilen mezar odasının 1922’deki hali yer alıyor. Konuklarını mistik bir deneyime davet eden sergi, Howard Carter’ın günlüklerinin yer aldığı bir Tutankhamun belgeselini de yayımlıyor.
İstanbul UniqExpo’nun ev sahipliği yapacağı etkinlik 10 Şubat tarihine kadar açık olacak. 1.500 metre karelik alanda ziyaretçilerini ağırlayacak olan sergi, Türkiye’nin en büyük sergilerinden biri olmaya da aday. 400’den fazla replika eşyanın sergileneceği serginin gözdeleri ise ikonik mezar maskesi ve altın tabut.
ABD, Birleşik Krallık, Fransa, Japonya ve daha birçok ülke… Ziyaretçi rekorları kıran Çocuk Kral Tutankhamun’un sergisi bu kez Türkiye’de. Siz de bu mistik deneyimin bir parçası olmak istiyorsanız, bu sergiyi takviminize mutlaka ekleyin.