Sanat

Frank Bankası Paranızı İstiyor!

5. Frank’i Brecht yazmamış, İsveçli Friedrich Dürrenmatt yazmış. Ama oyunun tam olarak “Banka kurmanın yanında banka soymak nedir ki” sözünü hatırlatan bir yapısı var.

Yozlaşmış bir bankanın, her geçen gün daha da yozlaşan çalışanları ve patronlarıyla çarkların dönmesi için nelerin feda edildiğini anlatıyor. Güzel yanı ele aldığı karakterleri ilahi kötü olarak konumlandırmak yerine, toplumda kendine daha iyi bir yer edinmeye çalışan, zenginleştikçe zavallılaşan bireyler olarak işliyor. Kadın çalışanları yumurtalıklarını dondurmaları için teşvik eden şirketlerle çevrili bir dünyada hiç de olağandışı karakterler sayılmazlar.

33

Tiyatroadam aylar süren oyuncu seçmeleri ve provalarla büyük emekler harcayarak sahnelemiş oyunu. Müzikler tamamen oyuncular tarafından canlı olarak çalınıyor, kimi zaman da beden sesleri kullanılıyor. Ana karakterlerin iç seslerini canlandıran “grili adamlar” en yaratıcı dokunuşlardan.

44

Yönetmen Fatih Koyunoğlu “Derdimiz sadece kuru bir sistem eleştirisi yapmak değil. Herkesin anlamlandırabileceği bir oyun sahnelemek istedik.” diyor.

5. Frank her Perşembe Afife Jale Sahnesi’nde oynanıyor.