MÜZİK

Alman heavy-metal efsanesi ‘Accept’, Küçükçiftlik Sahnesi’nde!

Alman heavy-metal devleri Küçükçiftlik sahnesine geliyor: Accept için nefesler tutuldu!

Heavy-metal türünün başarılı temsilcileri arasında yer alan Accept, Türk hayranları için konser vermeye hazırlanıyor… Grubun 2010 yılında İstanbul’da gerçekleştirdiği konser hâlâ akıllarda.

Balls to the Wall, Princess of the Dawn ve Koolaid gibi ikonik parçaların sahibi olan Accept, güçlü sahne performansları ile tozu dumana katacak.

Accept - Balls to the Wall

Etkinliğin detaylarına geçmeden önce Accept’in kuruluş hikâyesini ve müzikal geçmişlerini birlikte masaya yatıralım.

Grubun hikâyesini keşfederken ikonik bir şarkıyla da metal ruhunu yakalayalım!

Müziğin asi ruhları: Accept nasıl kuruldu?

Accept’in kuruluşu, 1960’ların sonuna dayanıyor. Grubun temelleri, gitarist Wolf Hoffmann, vokalist Udo Dirkschneider ve bas gitarist Peter Baltes tarafından atıldı.

Kurulduğu ilk yıllarda festivallerde ön grup olarak sahne alan müzisyenler, bir süre müzikle sadece amatör olarak ilgilendi. Üyelerin profesyonel müzik çalışmaları ise 1976 yılında başladı.

Almanya’nın en büyük rock festivallerinden biri olan Rock Am Rhein’e davet edilen Accept, medyanın da ilgisini çekti. Grubun yaptığı ilk anlaşma da bu süreçte gerçekleşti. Anlaşmanın ardında Accept ismini verdikleri ilk stüdyo albümünü piyasaya süren üyeler, kısa sürede kemik bir hayran kitlesi yakalamayı başardı.

Accept’te dengeler nasıl değişti?

Accept grubu, müzikleriyle olduğu kadar değişen kadrolarıyla da gündemdeydi.

Grubun en çok konuşulan kadrosunu ise Udo Dirkschneider, Wolf Hoffmann, Gerhard Wahl, Peter Baltes ve Frank Friedrich oluşturuyordu. Fakat ilk stüdyo albümünün yayımlanmasının ardından profesyonel anlamda müzikle ilgilenmek istemeyen Frank Friedrich ve Gerhard Wahl gruptan ayrılma kararı aldı.

Ayrılan iki üyenin yerine ise Stefan Kaufmann ve Jörg Fischer geldi. Accept, yeni kadrosuyla I’m A Rebel isimli ikinci stüdyo albümlerini yayımladı. 1980 tarihli bu albümde I’m A Rebel ve No Time To Lose isimli ikonik parçalar yer alıyordu.

Öyle ki albümün başarısı medyatik ilgiyi de beraberinde getirdi ve Accept ilk defa bir televizyon şovuna konuk olarak davet edildi.

1981 ise Accept’in kariyeri için adeta bir dönüm noktasıydı. Aynı yıl içerisinde Breaker albümü piyasaya sürüldü ve Gaby Hauke ile anlaşma imzalandı.

Ayrıca üyeler, Judas Priest’ın dünya turunda da yer aldı. Tüm bunlar Accept’in Avrupa sınırlarını aşmasına yardım etti.

Güçlü albümler ve süregelen üye değişiklikleri

Kariyerleri boyunca heavy-metal dalında güçlü albümler hazırlayan Accept, büyük bir sorunla karşı karşıyaydı: Üye değişiklikleri.

Grup, yeni albümleri Restless And Wild için çalışmalara başlamadan önce Jörg Fischer gruptan ayrıldığını açıkladı. Üçüncü stüdyo albümündeki tüm gitarlar da böylece Wolf Hoffmann tarafından çalındı. Grup, turlar için ise gitarist Jan Koemmet’i kiraladı.

1983 yılında Jörg Fischer yeniden gruba katıldı. Dünya turneleri ile birlikte yoğun bir döneme giren grup; Metal Heart, Kaizoku-Ban ve Russian Roulette albümleriyle müziğe hız kesmeden devam etti. Ancak bu dönemde bazı üyelerin Amerika’ya olan ilgisinin artması grupta anlaşmazlıklar yaşanmasına yol açtı. İşte bu anlaşmazlıklar, Accept için küçük bir molanın habercisiydi.

Ayrılık sürecinde solo kariyerine odaklanan Udo Dirkschneider, grup yeniden bir araya geldiğinde kadroda yer almadı. Jörg Fischer ise bir kez daha gruptan ayrıldı. Bir süre daha albüm çalışmalarına devam etselerde, Stefan Kaufmann’ın geçirdiği ciddi sakatlığın ardından sarsılan üyeler, grubun ömrünü tamamladığını düşünerek dağılma kararı aldı.

Accept yeniden bir arada!

1995’te müzikal çalışmalarını noktalayan üyeler, 2005 yılında beklenmedik bir şekilde yeniden bir araya geldi.

Kısa bir anma turu amacıyla birleşen Accept, 2009 yılında yeniden bir araya geldiklerini duyurdu.

Blood of the Nations albümü ise yeniden kavuşmanın ardından hayranların kucağına bırakılan ilk hediyeydi.

Bir hâyli zorlu dönemleri atlatmak zorunda kalan grubun güncel kadrosu ise şöyle: Vokalde Mark Tornillo, gitarda Wolf Hoffmann, Uwe Lulis ve Philip Shouse, basta Martin Motnik ve davulda Christopher Williams.

Accept bu kez Küçükçiftlik’te!

2010’da Sonisphere festivali ile İstanbul’a gelen ve Türk hayranlarına unutulmaz bir akşam yaşatan Accept, 14 yıllık uzun bir aranın ardından yeniden Türkiye’ye geliyor!

17 Ekim 2024 tarihinde gerçekleşecek etkinlik için geri sayım başladı. Küçükçiftlik sahnesinin ev sahipliği yapacağı etkinlik, metal tutkunlarının radarına girdi bile.

Accept’in muhteşem sahne performansını canlı izlemek için elinizi çabuk tutun!