MÜZİK

Türkçe Rap’in Yeni Hali

Türkçe Rap seviyorsan, doğru yerdesin!

Son 5 senedir yükseliş döneminde olan rap müzik, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de etkisini gösteriyor. Uzun bir süre ‘’kültür’’ olarak kabul edilen rap sanatı, popüler akımların ve beklentilerin devreye girmesiyle trend müzik köşesinde yeniden yer buldu. Peki geçmiş ve şimdi arasında rap müzik nasıl bir değişimden geçti?

Kısa Türkçe Rap Tarihi

Türklerin rap müziğe olan ilgisi Almanya’ya dayanıyor. Almanya’da yaşayan Türkler tarafından tanınmaya başlanan rap müzik, 90’lı yılların gelmesiyle topraklarımıza taşındı. Bilinen ilk Türkçe rap çalışmaları ise DJ Hakan Gündüz’e ait. 1990-1995 yılları arasında genellikle İngilizce ve Almanca olarak icra edilen rap müzik, Bülent Ortaçgil ve MFÖ’nün şarkılarında rap kısımlara yer vermeleriyle geniş kitlelere ulaştı. Grup Vitamin ise yabancı rap şarkılarına Türkçe sözler yazarak rap denemelerinde bulundu.

Türkçe rap müziğin ülkemizdeki bilinirliği 1995 yılında çıkış yapan Cartel ile gerçekleşti. 1996 yılında ise Türkiye’de ilk rap oluşumu kuruldu: Barikat. Bu iki öncü ismin ardından Killa Hakan, Boe B, Sagopa Kajmer, Ceza, Dj. Fuchs, Yener Çevik, Erman-Ender ve Mode XL gibi başarılı sanatçılar yetişmeye başladı.

2000-2005 yılları arasındaki dönem Türkçe rap müziğin medyayla tanıştığı yıllar olarak tanımlanıyor. Sansar Salvo ve Pit10 ise bu dönemin başarılı isimleri arasında yer alıyor. Giderek popüler bir kültür haline gelmeye başlayan rap müzikte ikinci dalgaya Ayben ve Kolera gibi kadın rapçiler de dahil oldu. Döneme damgasını vuran önemli olaylarsa Rapangels’ın kuruluşu ve Ceza-Sagopa Kajmer tartışmaları… 2010’lara kadar devam eden bu tartışmalar farklı sanatçılara da etki ederek Türkçe rap müziği karanlık bir döneme sürükledi. Rap müziğin yeniden ayaklanması ise yeni sanatçıların yetişmesiyle gerçekleşti: Üçüncü dalganın başlaması.

Türkçe Rap’te Üçüncü Dalga

Nesil hareketleri olarak gruplandırılan rap müziğin son evresi ise ‘’Üçüncü Dalga’’ ya da ‘’Yeni Nesil’’ rap müzik olarak adlandırılıyor. Yeni nesil Türkçe rap öncüleri arasında; Ezhel, Şanışer ve Ben Fero gibi yıldız isimler yer alıyor.

Genellikle siyasal konuları, toplumsal problemleri ve eşitsizlikleri ele alan yeni nesil sanatçılar, şarkılarıyla topluma mesajlar veriyorlar. Dizilerde rap müziklere yer verilmesi, sanatçıların sıcak gündemi takip etmesi ve gençlere özgür bir alan bırakılması ile Türkçe rap müziğin yayılma hızının arttığını söyleyebiliriz. Bunlara ek olarak, dijital platformların yaygınlaşması ve ulaşılabilirliğin artması da tüm müzik türlerinde olduğu gibi rap’te de bilinirliği artırdı. Giderek yükselen bir ivme yakalayan yeni nesil rap sanatçıları, usta vokallerle iş birlikleri yaparak rap müzik tarzını başarılı bir şekilde temsil ediyorlar.

Yeni Nesil Türkçe Rap Müziğin Enleri

Ezhel, Contra, Ben Fero, Ozbi ve Sansar Salvo gibi başarılı sanatçılar ile başlayan üçüncü dalgada pek çok yeni isim yetişti. Bunların başında ise Uzi yer alıyor. Birçok hit şarkıya imza atan sanatçının ‘’ARASANDA’’, ‘’PAPARAZZI’’ ve ‘’Makine’’ isimli single çalışmalarının her biri yaklaşık 90 milyon dinlenmeye sahip.

Yeni nesil rap müziğin bir diğer yıldız ismiyse hiç kuşkusuz Sefo. Latin esintilerini Türkçe rap müzik ile harmanlayan sanatçı birçok başarılı iş birliğine de imza attı. Sanatçının ‘’Bilmem mi?’’ isimli single çalışması 172 milyon, ‘’Bonita’’ isimli parçası ise 108 milyon dinlenmeye sahip.

Genç sanatçılar rap müzik sektörünü domine ederken pek çok renkli ve başarılı isim de yetişmeye devam ediyor. Lil Zey, BEGE, Batuflex, Lvbel C5, Güneş ve Cakal gibi başarılı sanatçılar bu isimlerden sadece bazıları.

Sizin için hazırladığımız yeni nesil Türkçe rap şarkılarından oluşan çalma listesini aşağıya ekleyelim.

Yeni nesil Türkçe rap sanatçılarını diğer dalgalardan ayıran en önemli özellik, eleştirel şarkı sözleri ve etkileyici performansları. Rap müziğin heyecanını hissedebileceğiniz pek çok etkinlik, sonbahar aylarının gelmesiyle takvimlerdeki yerini aldı.

Yaklaşan rap müzik konserlerini incelemeyi unutmayın.