MÜZİK

Türkçe Rap 101

Kısa bir Türkçe Rap tarihi & unutulmaz şarkılardan parçalar ve yakın dönemdeki Türkçe Rap konserlerini incelemek isteyenleri buraya alalım.

1990’lı yılların sonunda ana akım medyada ön plana çıkmaya başlayan Türkçe Rap müzik, günümüzde en çok dinlenen müzik türleri arasında yer alıyor. 3 farklı dönüm noktası ile büyük başarılar elde eden Türkçe rap müzik kültürünün kökenini daha yakından inceleyelim.

Milat: Cartel

Türkiye’de rap müzik kültürünün oluşması, ülkemizde rap müziğin öncüsü olarak kabul edilen Cartel grubu ile başladı. İlk örneklerine Amerika’da rastlanan rap müzik, Almanya’da yaşayan göçmen Türkler ile ülkemize taşındı. Grupla aynı adı taşıyan Cartel isimli parçanın sözleri ise hala birçok insanın ezberinde ve yeri geldikçe cömertçe kullanılıyor:

Cartel bir numara en büyük

Cehennemden çıkan çılgın Türk

25 yaşında yüz binlik araba

Nereden geldi bu para en iyisi sorma

Cartel

Türkçe Rap Müziğin Dönüm Noktaları

Göçmen Türkler arasında kısa sürede popülerliği yakalayan rap müzikte ilk Türkçe sözlü çalışmaların sahibi Alper Ağa. Cartel ve Karakan’ın kurucularından olan Alper Ağa, aynı zamanda Electric Kingdom adlı break dans grubunun da kurucusu. Salt rap müzik yanında, MFÖ, Bülent Ortaçgil ve Grup Vitamin gibi rap dışındaki tarzlarda müzik üreten başarılı sanatçılar da şarkılarında rap bölümlerine yer vererek bu akımı devam ettirdi. MFÖ grubuna ait Ali Desidero isimli parça, akıcı ve farklı şarkı sözleri ile dönemin sevilen şarkıları arasında yer aldı.

Kız çok güzel latif şirin

Hem kitap kurdu hem bir ahu

Venüs mü desem Afrodit mi

Eli yüzü düzgün bir içim su

Rap kültürünü ülkemizde kalıcı hale getiren sanatçılar ise hiç kuşkusuz Sagopa Kajmer ve Ceza. 1997 yılı ile Türkçe Rap müziğe yeni bir soluk getiren isimler, Dr. Fuchs, Yener Çevik ve Mode XL gibi başarılı sanatçıların yetişmesini de sağladı.

2000’li yılların gelmesiyle müzik kanallarında Türkçe Rap için özel alanlar oluşturuldu. Sagopa Kajmer, Ceza ve Dr. Fuchs, Dream TV’nin desteği ile popülerlik kazanmaya başladı. Aynı dönem yer altı sanatçıları olarak kabul edilen Pit10, Sansar Salvo ve Canka gibi isimler de profesyonel rap akımına katılmaya başladı. 2000’li yıllarda Ayben, Kolera ve Rapangels isimli başarılı kadın rap sanatçıları da ortaya çıktı.

Ceza

Neyim var ki Rap’ten gayri?

2005-2010 yıllarına damgasını vuran tartışmalarla devam edelim. Türkçe Rap müziğinin öncüsü olarak kabul edilen Ceza ve Sagopa Kajmer arasında soğuk rüzgarlar esmeye başladı. Birbirlerini eleştirmek adına kaleme aldıkları ‘’diss’’ şarkıları Türkiye müzik sektörünü salladı. İkili arasında yaşanan tartışmalar; konserler, televizyon programları ve şarkılar ile uzun yıllar boyunca devam etti. Geçtiğimiz yıl haberlere taşınan barışma olayı ise sevilen rapçilerin hayranlarına Neyim Var ki şarkısını yıllar sonra yeniden dinletti.

Fincan kahvem hatrına saydım

Bir yudumluk aşkım deli sarhoş

Komplo ordularının gardiyanları

Neyim var ki Rap’ten gayri?

Yeni Nesil Türkçe Rap

Sagopa Kajmer ve Ceza ile sektörde kalıcı hale gelen rap müzik, yakın geçmişte yeni bir tarz ile karşımıza çıktı. Üçüncü nesil Türkçe Rap olarak adlandırılan akım; Ezhel, Khontkar, Şehinşah, Gazapizm, Ben Fero, Uzi ve Contra gibi sayısız sanatçı ile müzik listelerinde yükselmeye başladı. Kısa sürede geniş bir hayran kitlesine ulaşan yeni nesil rapçiler, şarkılarında toplumsal sorunları eleştirmeleri ile takdir topladı. Ezhel’in Olay isimli parçası ise bu akımın en güzel örnekleri arasında yer alıyor.

Her gün yeni olay, dile kolay

Koal, Koal, ner’de ne anormal

Artık bana gelir doğal

Paranoya, beynim vermez onay

Ezhel

Müzik kanallarında, mekanlarda ve evlerde yankılanmaya devam eden Türkçe rap müziğin etkisi, başarılı sanatçıların artması ile devam etmekte. Son döneme damgasını vuran Uzi, Sefo ve Ben Fero isimli sanatçılar, akılda kalan şarkı sözleri ile bizleri rap müzik dünyasına davet etmeye devam ediyor. Sefo’nun aylarca müzik listelerinin başında yer alan Bilmem mi? adlı parçası da bunlardan sadece biri.

Deli diyorlar, hani reçetem

Sırıtıyor ay, bana geceden

Ona el salladım, pencereden

Söyle tüm bunlar sence neden?

Yakın dönemdeki rap konserlerini incelemek ve bilet almak için tıklayın.