MÜZİK

Türk Dizilerindeki Efsane Türkçe Şarkılar

Son dönemde dünya standartlarını yakalayan Türk dizileri hepimiz için gurur kaynağı. Gururun yanı sıra bu dizilerden çok fazla şarkı ve müzisyen keşfettik. Aslında yeni neslin yarattığı bu Türk dizileri, genç müzisyenlerin geniş kitlelere erişmesi için de bir fırsat doğurdu.

Artık eski klişe dizilerden daha dinamik ve genç ruhlu dizilere geçiş yapıyoruz ülkece. Buna paralel olarak dünya standartlarını yakalayan yeni nesil müzisyenler de gümbür gümbür geliyor. Bu gelişmelere nazaran ülkemizdeki kültür-sanat dünyası bir şekilde evrim geçiriyor diye ifade etsek abartmış olmayız.

Mesela artık dizileri durdurup Shazam uygulamasını açıp, şarkıyı dinletiyoruz. Sonra da diziyi izlemeye devam ediyoruz. Bu yepyeni bir kullanıcı alışkanlığı ve muhtemelen başka yenilikleri de beraberinde getirecek.

Siz bu dönüşümü nereden yakaladınız? Son dönemde hangi müzisyeni yeni bir diziden keşfettiniz? Bu soruları duyunca muhtemelen aklınıza birden fazla cevap gelmiştir. Belki aşağıdaki şarkılardan biri favoriniz, belki de içlerinden yeni bir isim daha keşfedeceksiniz. Şimdiden keyifli dinlemeler!

Çıplak

Can Evrenol’un sınırları zorladığı ve vizyonumuza vizyon katan efsane dizisi Çıplak, müzikleriyle de çarpıcı. iPhone ile çekilmiş bu diziyi henüz izlemediyseniz zaman kaybetmeden başlayın. Böylece Nova Norda’nın bu dizi için bestelediği muazzam şarkıyı henüz keşfetmediyseniz kendisini radarınıza alabilirsiniz.

Ayrıca Lafa Tuttuk serisinde Nova Norda ile yaptığımız röportaja ise bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Öne çıkan isim: Nova Norda
Öne çıkan şarkı: Beteri yok Uslanmaktan
Kullanılan sahne: 1.sezon 1. Bölüm || Eylül’ün hayallerine giden yolda, cesaretinin tadını çıkardığı an

Nova Norda - Beteri Yok Uslanmaktan (Official Audio)

Atiye

Atiye müzikleriyle o kadar ön plana çıktı ki sadece yeni isimler keşfetmemizi değil aynı zamanda ünlü isimlerin arka planda kalan şarkılarını da hatırlattı bize. Mesela Hayko Cepkin’in en iyi şarkılarından biri olan Paranoya’yı…

Öne çıkan isim: Hayko Cepkin
Öne çıkan şarkı: Paranoya
Kullanılan sahne: 1. Sezon 8. Bölüm || Ozan’ın intihar anı

Hayko Cepkin - Paranoya

Muhafız

Sedef Sebüktekin’le yaptığımız röportajda ona şu soruyu sormuştuk: “Şarkıların ünlü bir dizide çalınca neler oluyor?” O da, videolarının altına farklı dillerde yorumlar gelmeye başladığını anlatmıştı bize. Aslında tam olarak bundan bahsediyoruz. Bu tarz Türk dizileri genç müzisyenlere nefes oluyor… Buna örnek olarak Muhafız’ın en dramatik sahnelerinden birinde kullanılan Sedef Sebüktekin şarkısını aşağıya bırakalım.

Öne çıkan isim: Sedef Sebüktekin
Öne çıkan şarkı: Kayboluyorum
Kullanılan sahne: 1. Sezon 8. Bölüm || Leyla’nın çaresizlik anı.

Sedef Sebüktekin - Kayboluyorum (Süt) (Official Video)

Fi

Fi, müziğin ekseninde dönem bir dizi olduğu için dizide çalan her şey epey güçlüydü. Bu yüzden İnsan İnsan şarkısının da Türkiye’de bir anda popüler olmasını Fi sağladı diyebiliriz.

Öne çıkan isim: Güvenç Dağüstün, Cem Adrian, Selva Erdener, Burcu Uyar
Öne çıkan şarkı: İnsan İnsan
Kullanılan sahne: 1. Sezon 12. Bölüm || Deniz ve Duru’nun nefret ve kızgınlık duygularını, karşılıklı bakışmalarla izleyiciye hissettirdikleri an

Fi 12. Bölüm - İnsan İnsan

Masumlar Apartmanı

Yukarıda saydığımız dizilerin aksine Masumlar Apartmanı, televizyonda yayınlanan, Prime Time Türk dizileri arasında yer alıyor. Buna karşın en güçlü sahnelerinde yeni nesil müzisyenleri tercih etmeye başladı. Bu detayı Türk televizyonları açısından güçlü bir dönüşüm olarak görebiliriz.

Öne çıkan isim: Büyük Ev Ablukada
Öne çıkan şarkı: Güneş Yerinde
Kullanılan sahne: 38. Bölüm || Ailedeki herkesin hüzünlerine genel bakış anı

Büyük Ev Ablukada - GÜNEŞ YERİNDE

Sadakatsiz

Masumlar Apartmanı gibi televizyona alternatif müzisyenleri taşıyan bir diğer dizi de Sadakatsiz. Son bölümde Yasemin Mori’nin en sevilen şarkılarından biri olan Nolur’u ailelerimizle buluşturdu.

Öne çıkan isim: Yasemin Mori
Öne çıkan şarkı: Nolur
Kullanıldığı sahne: 32. Bölüm || Asya’nın araba kullandığı ve Tekirdağ’a giderken keyifli yılculuk yaptığı an.

Yasemin Mori - Nolur Video Klip

Bonus | Türk dizileri arasında öncü:
Kavak Yelleri & Pinhani

Türk dizileri ve dizilerde kullanılan alternatif Türk müziğinden bahsetmişken bunun öncüsü olan Kavak Yelleri’ni anmadan geçmeyelim. Pinhani ve Kavak Yelleri zamanında o kadar özdeşleşmişti ki dizinin adını her andığınızda aklınıza Pinhani geliyordur…

Hatta buna atfen pandemi döneminde bir hatıra videosu çekmişlerdi.

Kavak Yelleri Ekibi & Pinhani - Dön Bak Dünyaya (official video)

Bu etkileyici şarkıları canlı dinlemek isteyenler aşağıdaki konserleri inceleyebilir