MÜZİK

Rap ve Hip-hop ile Dil Becerilerini Nasıl Geliştiririz?

Rap ve hiphop dinleyerek nasıl dil becerilerimizi geliştirebiliriz?

20. yüzyılın sesi olan hip hop kültürü ve bu kültür içerisinde yeşeren rap tohumları, yıllar içinde pek çok amaca hizmet etti. Yeni dans stillerine öncülük eden hip hop kültürü, MC’lik ve DJ’lik gibi oluşumların da önünü açtı. Kısacası basit bir müzik türü olmaktan çok, topluma yön veren ve geliştiren bir fenomene dönüştü.

‘’It’s bigger than hip hop, hip hop, hip hop, hip hop’’

Kültürün getirdiği özgür tarzın dışında, söyleyişte özgürlük ilkesi de benimsendi. Bu da, her zaman duyduğumuzdan çok daha hızlı ve karmaşık bir okunuşu ortaya çıkardı. Farklı söylenişiyle diğerlerinden ayrılan rap müzik, dil becerilerini geliştirmek için sıra dışı bir yöntem olarak görülüyor.

Neden Hip-Hop Şarkıları Yoluyla Dil Öğreniyoruz?

Şarkılar, dil becerilerini geliştirmek için kullanılabilecek asıl kaynaklar olmasa da birkaç küçük metotla birer eğitim aracına dönüşebilirler. Üstelik eğlenceli bir eğitim! Peki müzikle dil becerileri nasıl geliştirilir?

‘’Lyrics comin’ at you at supersonic speed’’

Hip-hop ve rap şarkıları, sahip oldukları birkaç yapısal özellik nedeniyle dil becerilerini geliştirmek için sıklıkla tercih ediliyor. Hızlı okuma, kafiye, ritim… Hip-hop dinamiğinin içerisinde sıralanan bu yapı taşları, aslında dil becerilerini geliştirmek için birer ihtiyaç. Çünkü müziğin ritmi olduğu gibi dilin de kendine has bir ritmi var.

Sizlere işin mutfağından birkaç tüyo getirdik…

Adım Adım Öğrenme

‘’I said-a hip, hop, the hippie, the hippie!’’

Dil becerilerinizi geliştirmek için uygulayabileceğiniz ilk yöntem ‘’aşinalık’’ ilkesi. Kendinizi müziğe maruz bırakarak dile aşina olabilir, aksanlara göre değişkenlik gösteren okunuşları kısa sürede kavrayabilirsiniz. İnanın, bu size çok vakit kazandıracak. Rap ve hip-hop şarkıları bol bol dinleyerek pratik yapmanız halkın konuşma dilini en hızlı şekilde kavramanıza da yardımcı olur.

‘’Now what you hear is not a test: I’m rappin’ to the beat

And me, the groove, and my friends are gonna try to move your feet’’

Kelime öğrenmek için sözlük taraması yapmak ezber metodunu güçlendirmeye yardımcı olsa da kelimeleri bağlam içinde öğrenmek çok daha etkili bir yöntemdir. Bağlam içinde öğrenilen kelimeler geleneksel öğrenme şekillerine kıyasla çok daha akılda kalıcıdır. İşte bu yüzden müzik dinlemek, dil becerilerini geliştirmenin anahtarı olarak kabul edilir. Kafiye düzenine sahip olan şarkıları düzenli olarak tekrar ederek beyninizin bir köşesine not alabilirsiniz. İşte size hiphop’un büyüsü!

Hip-Hop Şarkılarının Dinamiği: Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Hip-hop şarkılarıyla dil becerilerinizi geliştirirken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar bulunuyor. Müzik aracılığıyla öğrenme fikrinin sağlam temellere dayandığını savunsak da bazı kritik dinamikleri bilmenizde fayda var.

‘’I’m beginnin’ to feel like a Rap God, Rap God’’

İlk sırayı rap ve hip-hop müziğin temelinde yer alan karmaşık dil bilgisi kaplıyor. Hip-hop, her ne kadar okunuşu geliştirmek için bir araç olarak kullanılsa da sokak dilini benimseyen yapısıyla, gramer kurallarına göre öğrenmek için uygun değil. Bu nedenle hip-hop şarkılarını bir kaynak olarak değil, bir araç olarak görmelisiniz.

İkinci basamakta ise gramer hataları yer alıyor. Rap sanatçıları bazen kafiye bazense vurgu için bilinçli gramer hataları yapıyor. Bu noktada şarkıları, dilin formunu çözmek için kullanmak büyük bir hata olacaktır. Küçük bir uyarı bırakmadan da geçmeyelim. Hip-hop şarkılarının temelinde argo kelimeler yer alır. Fakat bu kelimelerin fazla kullanılması toplumda hoş karşılanmaz. Siz siz olun, hip-hop’ı hip-hop’da bırakın!

Biggie, Biggie, Biggie, can’t you see?

Rap ve hip-hop kültürünü keşfetmek ve bu özgür ruhlu dünyaya adım atmak isteyenlerdenseniz sizi tüm rap & hip-hop etkinliklerini bir araya topladığımız rehberimize bekleriz!

Dil becerilerini hızla geliştiren bir yöntem daha var: Ko-ko tekniği! Bu tekniği incelemek için daha önceden hazırladığımız içeriğe göz atabilirsiniz.