MÜZİK
Aklını Kurcalayan Film İz Bırakır!
Merak ettiğiniz şeyler mi var? Kafanızda dönen sorulara cevaplar bulabileceğiniz ya da daha iyisi bu sorulara yenilerini ekleyebileceğiniz #izbırakanfilmler İstanbul Film Festivali’nde!
Bazı insanlar doğuştan mı kötüdür, yoksa sonradan mı kötü olunur?
The Childhood Of A Leader/ Bir Liderin Çocukluğu
Faşist bir liderin çocukluğunda geleceğin izlerini arayan film Jean Paul Sartre´ın aynı adlı öyküsünün serbest uyarlaması. Bérénice Bejo, Liam Cunningham ve Robert Pattinson´ın baş rollerinde yer aldığı filmin yönetmeni Brady Corbet da bir oyuncu. Genç bir yönetmenin ilk filmi olarak değerlendirildiğinde oldukça umut vaadediyor gibi gözüküyor.
Ne diyorlar: “Sinirleri geren ama aynı zaman da da şiirsel bir kabus gibi ” “screendaily”
İnsan özgür olmak için her şeyi yapar mı?
Det Vita Folket/Beyaz İnsanlar
Film bir yere kapatılıp, sınır dışı edilmeyi bekleyen insanların hikayesiyle açılıyor. Kimsenin neden buraya getirildikleri hakkında bir fikri yok. Bu bilinmezlik üzerinden gerilim yaratılırken olayların İsveç’te geçiyor olması distopyanın etkisini de arttırıyor. Peki bu “Beyaz İnsanlar” kimden kaçıyor?
Ne diyorlar: “The Shining’den oldukça esinlenmiş atmosferiyle İsveç’teki güncel mültecilik tartışmaları üzerine siyasi bir gerilim.” “dn.se”
Aile olmak ne kadar önemlidir?
El Clan / Çete
Puccio ailesinin gerçek hikayesini anlatan Çete Arjantin´de hasılat rekorları kırmış. Oldukça acımasız bir çetenin elemanları olan ailenin hikayesini hızlı bir kurgu ve dinamik müziklerle anlatıyor. Arjantin sineması keşfedilmeyi bekliyor!
Ne diyorlar: “Filmin sözü : aile değerleri topluma yansır, tabi toplum değerleri de aileye.” “bostonglobe”
Brian De Palma nasıl bu kadar güzel filmler çekiyor?
De Palma
Gerilimin, kara filmin üstadı Brian De Palma’nın hayatına film setlerinden, arkadaş sohbetlerine uzanan bir bakış. Kariyerinde Carrie, Dressed to Kill, Blow Out, Scarface, Body Double gibi harikalar barındıran De Palma’nın günümüz sineması hakkındaki düşünceleri sadece sinefilleri değil bütün sinemaseverleri ilgilendirecek ilginçlikte.
Ne diyorlar: “Film Kubrick belgeseli Room 237’ye benziyor. Ama bunda uçuk kaçık teoriler yerine birinci ağızdan değerlendirmeler var.” “theguardian”
Yapay zekayı insandan ayıran nedir?
Hiso Hiso Boshi/ Fısıldayan Yıldız
Japon sinemasının uçuk kaçık yönetmeni Sion Sono bu sefer ayakları yere basan bir bilimkurgu yapmış gibi gözüküyor. Kargo teslimatı yapan humanoid Yoko “ben neyim, insan nedir ki” bunalımlarına giriyor. Gelecekte geçen hikaye nükleer felaket sonrası Fukushima’yı hatırlatıyor.
Ne diyorlar: “Kısacası filmin atmosferi Futurama’nın Ben, Robot ve Yukarı Bak filmleriyle karışımı gibi.” “cine-vue”
Doğadan korkmalı mıyız?
Kalandar Soğuğu
Karadeniz´in bir dağ köyünde, ailesiyle birlikte yaşayan Mehmet’in hikayesini anlatan film sıradan bir yaşam mücadelesinin ardında doğa ve insan ilişkisi üzerine naif bir yapım.
Ne diyorlar: “Filmin atmosferinden büyülendim. Son yıllarda bu tarz filmler göremiyorum. Filmin karakteri ve onun ruh dünyası büyüleyici bir dille anlatılmış. Filmin gerçekliği öylesine güçlü ki bazen bir film izlediğinizi unutuyorsunuz.” “28. Tokyo Film Festivali’nde Mustafa Kara’ya ödülünü veren yönetmen Tran Anh Hung”
Tarih değişebilir mi?
Remember/Hatırla
Atom Egoyan yine geçmişi sorgulayan bir filmle seyirci karşısında. 70 yıl evvel ailesini bir toplama kampında katleden bir Nazi gardiyanın izini süren Zev tarihten anlatılmamış/keşfedilmemiş bir çok ayrıntıyı gün yüzüne çıkarıyor. Zev rolündeki Christopher Plummer´ın “hayatının rolünü” oynadığını söylüyorlar.
Ne diyorlar: “Egoyan bu filmiyle tarihte gerçekten olmuş olayların bile yeni katmanlarını keşfedebileceğimizi hatırlatıyor.” “kpbs.org”
İkinci Bahar yaşanabilir mi?
Karışma Anne / The Meddler
Kocasını kaybettikten sonra kızının yanına taşınan Marnie’nin yeniden gençleşme, değişme hikayesi. Susan Sarandon ve Rose Byrne harika performanslarıyla övülürken, yönetmenin önceki filmi Coherence / Paralel Evren’de de oldukça iyi bir iş çıkardığını söyleyelim.
Ne diyorlar: “Sitcom tarzında bir yeniden gençliğe dönüş hikayesi. Filmde Susan Sarandon adeta parlıyor!” “theguardian”
Neden doğaçlamaya en yakın müzik cazdır?
Doğuştan Kederli/ Born To Be Blue
Efsane cazcı Chet Baker’ın hayatı mercek altında! Baker rolünde ünlü aktör Ethan Hawke´ı izlediğimiz film 1950 ve 1960´ların caz dünyasında uyuşturucu bağımlılığıyla geçen yılların ardından, küllerinden yeniden doğan müzisyenin inişli, çıkışlı hayat hikayesi.
Ne diyorlar: “Uzun planları, doğal diyaloglarıyla film sanki Baker’ın müziğinden ilhan almış.” “chicagoreader.com”
Gerçekten keşiflere açık biri miyim?
Kanashimi No Beradonna / Hüzünlü Belladonna
Sinema tarihinin en sıradışı, cüretkâr ve psikedelik animasyonlarından biri. 2015’te restore edilen ve pek çok ülkede ilk kez seyirciyle buluşan film tam bir keşif!
Ne diyorlar: “Çizimleri ve sanat yönetimiyle animeseverlerin mutlaka izlemesi gereken bir yapım.”“filmfreakcentral.net”