Sanat

Emre Karayel’den Bir X Kromozomu Meselesi: Erkek Aklı Oksimoron mu?

Birbiriyle zıt iki kavramın bir araya gelmesi meselesi: Oksimoron.

Başarılı oyuncu Emre Karayel, XX ve XY kromozomlarını karşı karşıya getiriyor. Birbirinden bir hayli farklı olan bu iki kromozom arasında dengeyi bulmak mümkün müdür?

Cevabı Erkek Aklı sahnesinde!

Emre Karayel kimdir? 

Oyunun detaylarına geçmeden önce hikâyenin yıldızınızı daha yakından tanıyalım!

Hepimizin 1 Kadın 1 Erkek isimli televizyon dizisinden tanıdığı Emre Karayel. 1972 Osmaniye doğumlu. Tiyatro üzerine aldığı eğitimi 1999 yılında tamamlayan Karayel, hemen ardından TRT’de sunuculuk kariyerine başladı ve çeşitli çocuk programları ile ekranlara geldi.

Bir İstanbul Masalı, Gümüş, Canım Ailem ve Kurtlar Vadisi Pusu gibi birçok ikonik dizide rol aldı. Sinema ve televizyon kariyeri bir hayli parlak geçen başarılı oyuncu, aynı performansı tiyatroda da sergiledi. Testosteron, Othello, Azizname ve Ghetto gibi binlerce izleyiciye ulaşan tiyatro oyunlarında yer aldı. Öyle ki Testosteron isimli oyunda gösterdiği performansla, 13. Afife Tiyatro Ödülleri’nden ödülünü kucaklayarak ayrıldı.

2018 yılında ise Erkek Aklı Oksimoron isimli tiyatro oyunuyla sahnelere döndü. Tiyatro Yeniden tarafından sahneye taşınan bu başarılı projede Karayel, Semih karakterine hayat verdi. O hâlde gelin, erkek aklını biraz daha irdeleyelim.

Oyunun Detaylarına Dair

Erkek Aklı Oksimoron aslında bir denge meselesi…

2 farklı bakış açısını aynı perspektiften incelemeye çalışan Semih, doğal bir oksimoron keşfediyor. İzleyici ise Semih’in beyninde kopan fırtınaları izlerken kendi dengesini bulmaya çalışıyor.

Gerçekten evrende her şey zıddıyla mı vardır? Erkek Aklı aslında varoluşsal sancılara da dokunuyor.

Robert Dubac tarafından yazılan ve Özge Kaya Kutlu tarafından çevrilen Erkek Aklı, Zeki Enes Akkan‘ın uyarlamasıyla bu kez Türk tiyatro sahnesinde! Yönetmenliğini Dersu Yavuz Altun‘un yaptığı tiyatro oyununda, 75 dakika boyunca zekice yazılmış bir komedi izleyeceksiniz.

Sevgilisi tarafından terk edilmiş bir adamın kendini ‘’Kadınlar ne ister?’’ sorusuna cevap ararken bulması ve bu arayışa seyirciyi de katması ise oldukça eğlenceli. Erkek Aklı’nı izlerken kadın ve erkeğin birbirinin zıttı olmasından çok, birbirini nasıl tamamladıklarına şahit olacaksınız.

Bu tek kişilik tiyatro oyununda hikâyenin ihtiyaç duyduğu tüm karakterleri ise başarılı performansıyla Emre Karayel sahneye taşınıyor. Kimi zaman bir kadın sesi, bazen küçük bir çocuk, bazense yaşlı bir adam. Erkek Aklı Oksimoron daha önce gördüğünüz hiçbir oyuna benzemiyor.

Erkek Aklı Oksimoron Turnede! 

Tiyatro Yeniden’in yapımıyla Türkiye’deki birçok şehri gezmeye hazırlanan Erkek Aklı Oksimoron, 3 Mayıs’a kadar sahnelerde olacak.

Oyunun ziyaret edeceği bazı duraklar ise şöyle:

  • 8 Şubat: Tekirdağ
  • 20-21 Şubat: İstanbul
  • 14 Mart: Eskişehir
  • 4 Nisan: Antalya
  • 3 Mayıs: Ankara

Sahi, kadınlar gerçekten ne ister? Bu soruya cevap bulabilmek için Emre Karayel’i takip edin…

Doğal oksimoronun gerçek hikâyesini öğrenmek içinse biletlerinizi almayı unutmayın.