Güncel

Noel ile ilgili merak edilen her şey burada!

Yeni bir yıla girmeye hazırlanırken çokça merak edilen Noel'i mercek altına alıyoruz!

2022 yılına veda etmeye hazırlandığımız bugünlerde Noel ve yılbaşı hazırlıkları hız kesmeden devam ediyor.

Peki, Christmas (Noel) tam olarak nedir?

Noel’in Tarihçesi

Noel, Hristiyanlık’ta İsa’nın doğum günü olarak kutlanır. Bilinen en eski kaynaklara göre ilk defa M.S. 4’üncü yüzyılda kutlanmıştır.

Roma İmparatorluğu’nun 300 yıldır Hristiyanlar üzerinde kurdukları baskıdan sonra Roma İmparatoru Büyük Konstantin, MS 313 yılında Hristiyanlığı kabul etti. Bununla birlikte toplumda birlik ve düzen oluşturmak isteyen I. Konstantin’in pagan geleneklerini Hristiyanlığa adapte ettirdiği iddia edilir.

Büyük Konstantin’in saltanatının sonlarına doğru Papa Liberius, 24 Aralık’ı 25 Aralık’a bağlayan geceyi İsa’nın doğum günü yıldönümü olarak ilan etmiştir.

Peki, Noel ile Yılbaşı aynı şey mi?

Her ne kadar çoğu kişi tarafından aynı kavramlar olarak kabul edilse de hayır, noel ile yılbaşı kutlamaları arasında büyük farklılıklar var.

Noel; 25 Aralık günü İsa Peygamber’in doğumunun kutlanıldığı, Hristiyan inancına özgü bir bayramdır.

Yılbaşı ise dini inançlardan bağımsız 31 Aralık’ta, yeni bir yılın gelişinin bütün dünyada kutlanıldığı gecedir.

Noel’in Vazgeçilmezleri

Noel Baba

Noel Baba

Noel’in vazgeçilmez figürlerinden biri olan Noel Baba, çocuklara Noel gecesinde hediye dağıtan hayali bir karakter olarak bilinir. Gökyüzünde geyiklerin çektiği bir kızakla belirip evlere girer ve ağacın altına hediyelerini bırakır.

Bu ikonik karakterin ilham kaynağının yoksullara gizlice hediyeler veren ve yardımlar yapan bir din adamı olarak bilinen Aziz Nicholas olduğuna inanılıyor.

Kırmızı kostümü, uzun beyaz sakalı ile aklımızda canlanan bu figür, 1930’lu yıllarda bir içecek firmasının reklamında kullanılmış ve o tarihten sonra da yaygınlaşmıştır.

Noel Ağacı

Noel Ağacı

Çeşitli süslemeler ve rengarenk ışıklarla donatılan çam ağaçları, Noel’in ve yılbaşının ruhunu en iyi yansıtan figürlerin başında geliyor.

Bu aslında pagan geleneklerinden gelen bir ritüel. Avrupalı paganlar arasında yaygın olan ağaca değer verme, Hristiyanlığı benimsemelerinden sonra, evlerini ağaçlarla donatma ve süsleme geleneği olarak günümüze kadar geldi.

Tebrik Kartları

Tebrik Kartları

Özellikle yurt dışında fazlasıyla yaygın olan tebrik kartları diğer özel günler için de kullanılıyor. Yeni yıl için güzel dileklerinizi yazabileceğiniz bu kartları istediğiniz kadar süsleyebilir, notlarınızla özelleştirebilirsiniz.

Kar Küresi

Kar Küresi

Yılbaşında alınabilecek en güzel hediye: Kar küresi. Kışın habercisi olarak benimsediğimiz kar küreleri, 1900 yılında Erviz Perzy tarafından kazara bulunan bir nesne. Avusturyalı mucit Erviz Perzy, Edison’un o sıralar yeni icat edilmiş ampülünü geliştirmek için yaptığı bir deneyde şans eseri kar küresini icat etmiş. Kısa sürede büyük bir popülariteye ulaşan kar küresi yıllar geçmesine rağmen hala kışın vazgeçilmez figürlerinden biri.

Ülkemizde Gerçekleşecek Olan Yılbaşı Etkinlikleri

2023 yılına unutulmaz anılarla girmek isteyenler buraya!

Türkiye’nin dört bir yanında gerçekleşecek olan etkinliklerle 2022 yılına eğlenerek veda edebilirsiniz. Konserlerden ödüllü oyunlara geniş bir etkinlik takvimi sizi bekliyor. Göz atmayı unutmayın!