Güncel
Yılbaşı Farklı Kültürlerde Nasıl Kutlanıyor?
Renkli ışıklar, hediyeler, ikonik şarkılar ve kırmızılar... Her kültürün apayrı bir kutlama şekli var!
Yılın o zamanı sonunda geldi: Yılbaşı!
Yeni umutların ve hedeflerin belirlendiği, yeni heyecanların hissedildiği ve belki de yeni kararların aldığı o güne ışınlanıyoruz.
Siz ‘’2023 Yılbaşı Etkinlikleri’’ne göz atarken birlikte küçük bir dünya turuna çıkalım. Acaba yılbaşı, farklı kültürlerde nasıl kutlanıyor?
3… 2… 1…
Japonya: Şogatsu Şenlikleri
Japonya’da 1 – 3 Ocak tarihleri arasında kutlanan yılbaşı, ülkece katılımın en yüksek olduğu şenlik. Üç gün boyunca devam eden kutlamalarda pek çok yerel gelenek günümüzde de yaşamaya devam ediyor. Sokakta karşılaştığınız tüm insanlara ‘’Mutlu yıllar dilerim.’’ (Aki maşite omedetu gozaimasu) diyerek selam vermekse gelenekler arasında en vazgeçilmez olanı. Tazelenme ve yeniden doğuş gibi anlamlarla ilişkilendirilen yılbaşı günü, Şogatsu (Temel Ay) olarak adlandırılıyor.
Ülkede yaygın olan bir diğer yılbaşı geleneğiyse çay seremonileri. Düğün günlerinden mezuniyete kadar pek çok kutlamada önemli bir yere sahip olan çay servisi, yılbaşında da devam eden bir kültür. Yeni yılı ‘’yeniden doğuş’’ olarak metaforlaştıran toplumda bugün hala devam eden birkaç ritüel bulunuyor. Evlerin girişine asılan ve kötü ruhları kovduğuna inanılan pirinç sapından yapılmış ip ‘’simenava’’ bunlardan en yaygını. Bereket getirmesi için süslemelerde eğreltiotu kullanılması, şenlik boyunca “osechi ryori’’ adı verilen yemeklerin yenmesi, her bir yiyeceğin ayrı bir anlam taşıdığı ‘’jubako’’ların hazırlanması… Kısaca Japonya’da oldukça renkli bir yılbaşı yaşanıyor.
İsviçre: Advent Pencereleri
İlginç yılbaşı gelenekleriyle aralık ayı boyunca eğlencenin hiç durmadığı bir ülke: İsviçre. Ülkenin en eski yılbaşı geleneği, Adventsfenster adı verilen pencereler. Noel’e gün saymak için kullanılan gelenek, İsviçre’nin köy ve kasabalarında oldukça yaygın. Belirlenen etkinlik için özel olarak süslenen 24 pencere Noel gününe kadar sırayla açılıyor. 24. pencerenin açıldığı gün insanların pencerenin altında toplanmasıysa oldukça eğlenceli bir atmosfer oluşturuyor. Adventskranz isimli çelenklerin hazırlanması da yaygın yılbaşı gelenekleri arasında yer alıyor.
İsviçre’de Noel Baba olarak kabul gören Samichlaus’un 6 Aralık’ta evleri ziyaret ederek çocukların onun için ezberlediği şiirleri ve şarkıları dinlemesiyse şenliklerin en eğlenceli kısmı. Çantasında taşıdığı çikolataları ve meyveleri aileyle paylaşırken geçip giden yıl hakkında küçük bir sohbet de gerçekleştiriyor. Tirggel, Basler Läckerli Basel ve Zimtstern isimli kurabiyeler pişirmek, hediyeler hazırlayıp yılbaşı ağacı süslemek ve yemekte et fondü (fondue chinoise) yemekse İsviçre’de devam eden bazı yılbaşı gelenekleri.
İspanya: Nochevieja Ritüelleri
Aralık ayı boyunca Noel süslemeleriyle renklenen İspanya sokakları, 22 Aralık gününde gerçekleşen büyük piyango ile taçlandırılır: El Sorteo de Navidad. 24 Aralık günü ise Nochebuena yani Noel arifesi günüdür. Arife gününde Papá Noel’in (Noel Baba) hediyelerini verdiğine inanılır ve kalabalık bir aile yemeği düzenlenerek Noel günü kutlanır. 25 Aralık’ı dinlenme günü olarak geçiren İspanyollar, 28 Aralık’ta kutlanan Masumlar Günü’ne (Dia de Los Santos Inocentes) hazırlanır. 1 Nisan’la oldukça benzer bir dinamiğe sahip olan 28 Aralık’ta herkes en iyi şakasını yapmak için büyük çaba sarf eder.
İspanya’da 31 Aralık yılbaşı gecesi Nochevieja olarak adlandırılır. Noel ritüellerinden farklı olarak daha çok parti havasında geçen yeni yıl kutlamalarında aileler ve arkadaşlar bir araya gelir. Şık elbiseler giyilir, sofralar kurulur, kadehler kaldırılır… Kısacası İspanya’nın yeni yıl konsepti: mutluluk ve parti. İspanyollar için yeni yılın son ritüeliyse 1 Ocak’a son 12 saniye kala 12 üzüm yiyerek dilek dilemek. Gerisi Noel Baba’nın mucizelerine kalmış.
Mutlu Yıllar!
Danimarka’da kapıların önünde tabak kırmak, Çin’de kırmızı zarflar içinde çocuklara para dağıtmak, Hollanda’da sokakta yılbaşı ağacı yakmak, Şili’de gece yarısı mercimek yemek… Dünyanın her yerinde yılbaşına farklı ritüellerle giriliyor. Fakat tüm ülkelerde yılbaşı dilekleri aynı: Yeni yıla yenilenmiş ve mutlu olarak girmek. Birkaç küçük ritüelle yeni yıldan bereket, aşk ve iş dilemenin de pek bir zararı olmasa gerek. Şimdiden mutlu yıllar!
Peki siz yılbaşı planınızı yaptınız mı? Eğer planınız hala netleşmediyse tüm yılbaşı etkinliklerini bir araya topladığımız rehberimiz tam size göre!
Ayrıca Türk Telekom Selfy kullanıcıları için bir hatırlatma yapalım: Cuma günleri 250 TL’ye kadar tüm bilet alışverişlerinizde %20 indirim ayrıcalığından yararlanabilirsiniz.