MÜZİK

En ilginç müzik aletleri

İcat kelimesini duyduğumuzda hemen aklımıza insanlığı bir adım ileriye taşıyan aletler geliyor. Tekerlekle başlayıp akıllı telefonlara evrilen insan yapımı icatlar… Fakat bu icatları konuşurken müzik aletlerini atlıyoruz. Dünyada o kadar ilginç müzik aletleri var ki her birini tanımak neredeyse imkansız. Herkes tarafından bilinmeyen enteresan müzik enstrümanlarını, en azından bir kısmını öğrenmek sizi bambaşka dünyalara götürecek.

Glass Armonica (Glasharmonika)

Bunlardan en ilginci, insanları öldürdüğü düşünülen ve bu yüzden zamanında yasaklanan “Cam Armonika”. Bir dönem bu enstrümandan çıkan sesin meleklerin sesi olduğuna inanılmış. Bir dönem de bu sesin insanları büyüleyip öldürdüğü düşünülmüş. Bu sebeple yasaklanmış. İşin uzmanlarına göre uzun süre bu enstrümanı dinlemek insanda baş ağrısı yapıyor. Camın etkileyici sesi sizde baş ağrısı mı yapacak anlamak için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

"Dance of the Sugar Plum Fairy" on the Glass Armonica

Hang

Tamamen çelikten üretilen Hang aslında bir perküsyon aleti. Genelde kucağa yerleştirilerek çalınıyor fakat son dönemlerde ayaklıklara yerleştirilerek çalındığını görüyoruz. Dinleyenlerde meditatif bir etki yaratıyor. İlkel bir yapısı var gibi gözükse de 2000 yılında icat edilmiş.

Hang Massive - The Secret Kissing of the Sun and Moon [ Official Video ]

Major Lazor’ın son videosunda 2:21’de de kendisini görebilirsiniz.

Major Lazer feat. Marcus Mumford - Lay Your Head On Me (Official Music Video)

Theremin

Theremin’i mutlaka bir videoda görüp bu nasıl çalınıyor diye düşünmüşsünüzdür. Göz yanılması sanmayın, bu alet temassız çalınıyor. İcat edilen ilk elektronik müzik aleti. Anteni sayesinde manyetik dalgalarla ses çıkarıyor.

Sertab Erener - Yalnızlık Senfonisi - Theremin Version

Hydraulophone – Hidraülofon

2005 yılında keşfedilen hidraülofon, sesin hidrolik olarak üretildiği veya etkilendiği yerlerde suyla doğrudan fiziksel temas yoluyla çalınan akustik bir müzik aleti. En basit tanımıyla flüte benzer bir yapısı var. Enstrümanın üzerindeki deliklerde su akışı mevcut ve delikleri kapatarak istediğiniz sesi çıkarmasını sağlıyorsunuz.

Steve Mann's Hydraulophone

Strohcello

Çello ve gramofon borusunun bir araya getirilmesiyle oluşturulan Stohcello’nun mantığı aslında çellonun sesini artırması ve çelloya ekolu bir ton katması.

strohcello demonstration

Picasso Guitar

Bir gitardan farklı olarak 4 kısım ve 42 telden oluşan Picasso Gitarı’nın sesi aslında normal bir gitardan çok farklı değil. Ama entrümanın kabiliyeti normal bir gitara göre daha fazla olduğu için çıkan ses de biraz daha kapsamlı. Yaratıcısı Pat Metheny, Picasso’nun kübist tablolarına benzediği için bu ismi uygun görmüş ve Picasso’yu bu icadıyla onurlandırmak istemiş.

The Thoramin – Zeusaphone

Tesla bobini ile aynı mantık ile üretilen bu müzik aleti ışık kıvılcımları sayesinde ses çıkarıyor. Dinleyici için muazzam bir ses deneyimi olmadığı aşikar. Ama görüntüsüyle insanı etkiliyor.

Zeusaphone Z-50 Plays Russian Dance from The Nucracker

The Singing, Ringing Tree

Şarkı söyleyen ağaç aslında bir ağaç değil. Hatta çalınabilen bir enstrüman da değil. İngiltere’de Anna Liu ve Mike Tonkin tarafından üretilen bir sanat eseri. Üst üste yerleştirilmiş borulardan oluşuyor. Yükseliği 3 metre. Borulardan geçen rüzgar esrarengiz sesler çıkmasını sağlıyor. Korku filmlerini anımsatan sesleri aşağıdaki videoda dinleyebilirsiniz.

The Singing, Ringing Tree

The Vegetable Orchestra

Kulağa çılgınca geliyor ama Viyanalı bir okestra sebzelerden müzik aleti yapıyor. Havuçtan bal kabağına kadar her çeşit sebzeyi müzik enstrümanına dönüştürüyorlar. Sebzelerin üzerine delikler açmak gibi küçük dokunuşlar yapıyorlar. Kalan sebzeleri ise ziyan etmeyip onlarla çorba pişiriyorlarmış. Çorbaları da konserlerinin sonunda seyircilere dağıtıyorlar.

The Vegetable Orchestra Literally Plays with Their Food