MÜZİK

Geleneksel Türk Müziği Aletlerinin Bu Şarkılarda Kullanıldığını Duyunca Çok Şaşıracaksınız!

Geleneksel Türk müziğinin ilham verdiği yabancı şarkılarla tanışmaya hazır mısın?

Türk kültürü birçok alanda olduğu gibi müzikte de oldukça köklü bir geçmişe sahip. Orta Asya’dan bu yana gelişen Türk müziği, en önemli gelişimini Anadolu Selçukluları ve Osmanlı döneminde gösterdi. Kültürümüzün en büyük kaynaklarından biri olan müzik, Osmanlı’nın son dönemlerinde, modernleşme hareketlerinin etkisinde kalarak batılılaştı. Bu etkinin Cumhuriyet’e kadar devam etmesiyle pek çok müzik dalı da oluştu. Türk müziği içerisinde farklı dönemleri temsil eden bu dallarla birlikte çeşitli müzik aletleri kullanılmaya başlandı.

Geleneksel Türk Müziği Aletleri

Geleneksel Türk müziği, dönemin getirdiği şartlar sebebiyle halk ve üst zümre müziği olarak ikiye ayrıldı. İki farklı topluluğa hitap eden müzik türü saray çevresinde, tekkelerde, köylerde ve kışlalarda farklı isimlerle anıldı. Klasik Türk müziği olarak da adlandırılan geleneksel müziğimiz, klasik musiki makamları kullanılarak inşa edildi. Peki Türklerin tarihine kaynaklık eden geleneksel Türk müziğinde hangi aletler kullanıldı?

Bağlama, ud, zurna, davul, tef, kanun ve kaval gibi birçok enstrüman geleneksel Türk müziği içerisinde yer alıyor. Delbek, gayda, supelka, tapan, tambura, tarabuka ve kabak kemane ise Türk müziğini oluşturan özel müzik aletlerinden sadece bazıları.

Türk kültürü ile özdeşleşmiş bu çalgıların tasviri Osmanlı dönemine ait minyatürlerde ve tablolarda da görünüyor.

Türk Kültürünün Dokunduğu Parçalar

Türk müziği, yetiştirdiği yetenekli sanatçılar ve benzersiz besteleriyle tüm dünyada biliniyor. Öyle ki dünyaca ünlü sanatçılar Türk müzisyenlere ait sample’lara şarkılarında yer veriyor.

Geleneksel Türk müziğinin önemli temsilcilerinden Selda Bağcan ise müziğimizi dünyaya tanıtmayı başaran sanatçıların başında yer alıyor. Bunun ilk örneği ise ‘’Dr. Dre & Ice Cube & Anderson .Paak – Issues’’ ve ‘’Mos Def – Supermagic’’ parçalarında Selda Bağcan’ın ‘’İnce İnce’’ isimli şarkısının sample’ının kullanılması.

Selda Bağcan’ın konser takvimine buradan ulaşabilirsiniz.

Selda Bağcan - İnce İnce Bir Kar Yağar (1976)

Dr.Dre - Issues (feat. Ice Cube, Anderson .Paak & Dem Jointz)

Bir diğer örnek ise Özdemir Erdoğan’ın ‘’Aç Kapıyı Gir İçeri’’ isimli şarkısı. Parça, prodüktörlüğünü Kanye West’in yaptığı ve Common’a ait olan‘’Go’’ isimli çalışmayla yeniden karşımıza çıkıyor. Üstelik parça dijital platformlarda milyonlarca dinlenmeye sahip.

Özdemir Erdoğan - Aç Kapıyı Gir İçeri (1974)
Common - GO! (Official Music Video)

Action Bronson’un “Easy Rider” isimli şarkısı da bizlere pek tanıdık geliyor. Bu şarkıda ise Mazhar & Fuat’ın ‘’Adımız Miskindir Bizim’’ parçasından sample kullanılmış. Şarkının Youtube’daki dinlenme sayısı ise 16 milyon.

Mazhar ve Fuat - Adımız Miskindir Bizim (1973)
Action Bronson - "Easy Rider" (Official Video)

Dünya Starları ve Türk Müziği

Dünyaca üne sahip olan pek çok sanatçının Türk müziğine ait sample’larla milyonlarca dinlenme elde ettiği biliniyor. The Weekend ülkemizde en çok konuşulan isimlerin başında yer alıyor. Sanatçının ‘’Often’’ isimli parçasında Nükhet Duru’nun ‘’Ben Sana Vurgunum’’ şarkısını duymak hiç de zor değil. Oldukça büyük bir başarı yakalayan parça, Youtube’da 484 milyon dinlenmeye de sahip.

Nükhet Duru - Ben Sana Vurgunum
The Weeknd - Often (NSFW) (Official Video)

Bir diğer global başarıysa Kanadalı şarkıcı Nelly Furtado ile karşımıza çıkıyor. Sanatçının ‘’Wait for You’’ isimli parçası Muhlis Akarsu’nun ‘’Allah Allah Desem’’ isimli şarkısından izler taşıyor.

Muhlis Akarsu Allah Allah desem gelsem
Nelly Furtado - Wait For You

Scooter ve Wiz Khalifa imzalı ‘’Bigroom Blitz’’ isimli şarkı ise Sezen Aksu’nun ‘’Haydi Bakalım’’ parçası üzerine inşa edilmiş. Şarkının Youtube’daki dinleme sayısıysa 24 milyon

Sezen Aksu - Hadi Bakalım (Official Video)
Scooter - Bigroom Blitz (Official Video)