MÜZİK

İçimize İşleyen Ritimler!

Perküsyonun, eski dönemlerden beri güçlü şekilde ayakta durabilmesinin sebebi; modernleşen müzik endüstrisine karşı duruş sergiliyor olması mıdır acaba? Modern müzik aletlerinin gittikçe karmaşıklaşan yapılarına ve formlarına karşılık, vurmalı çargıların hâlâ basit formunu koruması sana da doğallığı hatırlatmıyor mu? Peki ya doğallığını koruyan ritimlerin, binbir çeşit müzik türüne dönüşebilmesine ne diyorsun? Söz konusu ritimler olunca,  bambaşka kültürler ve bambaşka gösteriler çıkıyor karşımıza.

Stomp

Stomp

 

Yakın zamanda ülkemizde gösterimi başlayan “Stomp” etkinliği, çevremizdeki nesnelerin ritimlerini gözler önüne seriyor. Örneğin bir kibrit çöpünün de ritmi olduğunu biliyor muydun? Ya da bir su şişesinin ritmiyle eğlenip dans edebileceğin aklına gelir miydi? Tüm bu melodileri benzersiz bir koreografiyle tamamlayan “Stomp” yarıyıl tatili boyunca izleyenleri farklı bir dünyaya davet ediyor. Stomp’ı izlediğinde, daha önce hiç duymadığın seslerin farkına varacaksın.

 

Mısırlı Ahmet

mısırlı ahmet

İzlerken ya da dinlerken hipnotize olduğumuz sanatçılardan biri de Mısırlı Ahmet! Etnik melodileri, vurmalı çalgılarla kusursuzca dinleyicilere aktaran ünlü sanatçı, aynı zamanda “Ritimhane” adında bir ritim atölyesine sahip. Kullandığı darbuka tekniğini Türkiye’de öğrenmiş ve Mısır’da eğitimine devam etmiş. Ardından öğrendiklerini kendi tarzıyla yeniden yorumlamış ve kendi tekniğini geliştirmiş. Kendine özgü tekniği öğretmek için, yolu ritimlerden geçen herkesi “Galata Ritimhanesi”nde bekliyor.

 

Burhan Öçal

Burhan Öçal

Konu ritimler veya darbuka olunca ilk aklımıza gelen isimlerden biri hemen “Burhan Öçal” oluyor. Kıvrak ritimlerin ustası olarak değerlendirebileceğimiz ünlü sanatçı, sadece ülkemizde değil dünyanın pek çok yerinde festivallerin aranan ismi olmuş durumda. Ortak olduğu her projede “Darbukaya can veriyor” desek yeridir. “Trakya All Stars” gibi gruplarla yaptığı projelerde, sevenleri tarafından oldukça ilgi görüyor. Özellikle Balkan Müziği’ni sevenler, Burhan Öçal’ın konserlerinde tüm enerjisini dans ederek harcıyor.

 

Okay Temiz

Okay Temiz

Perküsyonun üstadlarından biri de Okay Temiz! Onun için; Caz müziğe, gitara, klarnete, hatta Yunan Müziği’ne en çok yakışan isim diyebiliriz. Okay Temiz, yaratıcılığı ve herkeste bulunmayan orijinal yeteneği sayesinde daha önce yapılmamış olanı hayata geçirmek konusunda en cüretkar müzisyenlerden biri. Çaldığı enstrümanları kendisinin tasarlaması, onu perküsyon konusunda başlı başına bir profesyonel yapıyor. Ayrıca sanatçının engelli çocuklar için yaptığı “Ritimle Terapi” projesi de oldukça ilgi gördü. Okay Temiz’in en yakın performansı 11 Şubat’ta Cemal Reşit Rey Konser Salonunda. Büyük ustayı canlı dinlemek için, biletini şimdiden Biletix’ten alabilirsin.

 

Yarkın Türk Ritm Grubu

Yarkın Türk Ritm Grubu

Yarkın Türk Ritm Grubu, Orta Asya’dan Orta Avrupa’ya kadar uzanan geniş bir yelpazenin ritmini sunuyor dinleyicilere. Farklı kültürlerin farklı melodilerini dinlemeyi sevenler için, değişik kültürlerin ritimlerini kendilerine has bir tarzla yeniden yorumluyor. Grup üyeleri; performanslarına Türk Müziğinin alışılmış notalarını da dâhil ederek, perküsyon üstadlığını konuşturuyor.

 

Algo-Ritmo

Algo - Ritmo

Kendilerini “Geleneksel Afrika ritimlerini orijinal haliyle sahneye taşıyan ilk perküsyon grubu” olarak tanımlayan Algo – Ritmo, 7-8 kişilik bir ekipten oluşuyor. Sahnede dans şovlarına da yer veren grup, gösterilerini zaman zaman klarnet, saksafon veya trompet gibi farklı enstrümanlarla zenginleştiriyor. Enerjik  ve eğlenceli performanslara imza atan grup, Afrika ritimlerine ek olarak Brezilya ve Türk ezgilerini de bir araya getiriyor.

 

Ediz Hafızoğlu

Ediz Hafızoğlu

Perküsyondan bahsetmişken, Türkiye’nin en üretken davulcularından biri olan Ediz Hafızoğlu’ndan bahsetmemek imkansız! Hangi taşı kaldırsak altından Ediz Hafızoğlu çıkıyor. Davul ve bass dünyası hakkında güncel haberleri okuyabileceğiniz Drum&Bass dergisinin kurucusu ve editörü olmakla birlikte, pek çok projede yer alıyor kendisi. Çalıştığı isimler arasında kimler yok ki? Ceylan Ertem, Kolektif İstanbul,  Korhan Futacı ve Kara Orkestra, Jülide Özçelik, Swing A-La Turc, Elif Çağlar, Yasemin Mori… Eğer Ediz Hafızoğlu’nun muhteşem performansını izlemek istersen, Beyoğlu Hayal Kahvesi’ndeki konserlerini kaçırma!