Sanat

Kutuplar Arası Bir Hikâye: Timsah Ateşi

Timsah Ateşi ile sevgisiz bir evin kapılarını aralıyoruz...

Asi bir kız kardeş ve dindar bir ablanın kaybettikleri dengelerini yeniden bulma öyküsü aslında bu oyun. Kuzeyin soğuklarını ve otorite baskılarını sahneye taşıyan Timsah Ateşi, karanlık bir özgürlük arayışını anlatıyor.

Gelin, son dönemlerin en sevilen oyunları arasında yer alan Timsah Ateşi’nin konusunu ve künyesini birlikte inceleyelim!

Timsah Ateşi ne anlatıyor?

Timsah Ateşi, kötürüm bir baba, 8 yıl hapis yatmış bir kız kardeş ve dindar ablasının yürek burkan hikâyesini sahneye taşıyor…

Oldukça yüksek bir tempoya sahip olan oyunda aile içinde yaşanan çatışmaları izliyoruz. İzleyenleri 1989, Kuzey İrlanda’sına taşıyan hikâye, hapiste yatan asi küçük kardeşin 8 yıl sonra eve dönmesiyle başlıyor. O sırada evi çekip çeviren dindar ablası ise kardeşinin yokluğunda üstünü örttüğü eski defterleri açmaya bir hâyli isteksiz.

11 yıl önce annelerini kaybeden kız kardeşler, sakladıkları büyük gizemin altında ezilirken bacakları tutmayan babalarıyla ilgileniyor. Hikâyenin ana metni ise tek bir konuyu gündeme getiriyor: Kardeşler gerçekten özgürlüklerine kavuşabilecek mi?

Toplumdaki ayrık otlarını simgeleyen asi kardeş, hikâye boyunca ablasıyla yani özgürlüğe kavuşmak için hiçbir adım atmayan toplumla savaşıyor. Baba ise hiç kuşkusuz görünmez kuvvetlerin yani otoritenin ta kendisi. Peki ya özgürlük bunun neresinde?

Özgürlük ancak abla ile kardeşin, her şeye boyun eğen toplum ile ayrık otlarının birlik olmasıyla mümkün aslında. Kardeşler dengeyi kurmayı başarabilirse, görünmez kuvvetler yani o büyük ‘’otorite’’ gerçekten iyileşebilir mi? Cevaplar Timsah Ateşi’nde!

Timsah Ateşi’nin perde arkası

2019 Edinburgh Fringe Tiyatro Festivali’nin gözde oyunlarından biri olarak anılan Timsah Ateşi, Mehmet Ergen’in yönetmenliği ile sahneye taşınıyor. Yardımcı yönetmen koltuğunda ise Melda Narin Güler’i görüyoruz. Yapımcılığını Sadri Alışık Tiyatrosu ve Piu Entertainment’ın üstlendiği oyun, Meghan Tyler’ın kaleminden çıktı. Türkçe çevirisi ise Zeynep Anacan’a ait.

İzleyenleri 1989’un kuzey soğuklarına sürükleyen dekorları ise Merve Yörük hazırlıyor. Işık tasarımı Richard Williamson’a, kostüm tasarımı Gül Sağer’e, ses ve efekt tasarımı ise Ersin Aşar’a ait. Kısacası oyunun perde arkası bir hâyli kuvvetli. Sahnede ise birbirinden yetenekli oyuncuları görüyoruz: Funda Eryiğit, Hazar Ergüçlü, Hidayet Erdinç ve Okan Demirok.

Timsah Ateşi sahnede!

Zıt kutupları bir araya getiren Timsah Ateşi, sürreal hikâyesiyle belki daha önce hiç rastlamadığımız, belki de herkesin bir parçası olan karmaşık aile dinamiklerini sahneye taşıyor.

1989 İrlanda’sından karanlık bir hikâye izlemek isterseniz, Timsah Ateşi’nin ziyaret edeceği bazı duraklar ise şöyle;

  • 26 Mart: Caddebostan Kültür Merkezi – Büyük Salon, İstanbul
  • 16 Nisan: Zorlu PSM – Turkcell Platinum Sahnesi, İstanbul
  • 14 Mayıs: Yenimahalle Nazım Hikmet Kültür Merkezi, Ankara
  • 16 Mayıs: Zorlu PSM – Turkcell Platinum Sahnesi, İstanbul
  • 31 Mayıs: İzmir Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu, İzmir
  • 26 Haziran: 01 Burda PGM Sahne, Adana
  • 27 Haziran: Yenişehir Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi, Mersin

The Guardian’ın ‘’Feminist Tarantino’’ olarak tanımladığı Timsah Ateşi’ni izlemek için vakit kaybetmeden yerlerinizi alın.

Grotesk bir kara komedi sizleri bekliyor, iyi seyirler!