Sanat

Türkiye’nin en büyük dans topluluğu Anadolu Ateşi, ’25. Yıl Özel Gösterisi’ ile karşınızda!

Dünyaca ünlü dans topluluğu Anadolu Ateşi, 25. Yıl Özel Gösterisi ile sahnede!

1999 yılından beri efsanevi dans gösterileri hazırlamaya devam eden Anadolu Ateşi, bugüne dek sayısız ülkede binlerce performans sergiledi.

100’den fazla ödül kazanan ve ülkemizi yurt dışında başarıyla temsil eden Anadolu Ateşi, 25. yılını kutlamak için çok özel bir gösteriyle geri dönüyor!

Anadolu Ateşi’nin 25. Yıl Özel Gösterisi’nde buluşmadan önce, topluluğun kuruluş yıllarına geri dönelim…

Anadolu Ateşi nasıl kuruldu?

İlk ismi Sultans of the Dance olan Anadolu Ateşi’nin temelleri 1999 yılında atıldı.

Mustafa Erdoğan tarafından kurulan dans topluluğu için atılan ilk adım, gazetelere verilen ‘’Dansçı aranıyor!’’ ilanıydı. Gazetelerden haberi gören tam 750 dansçı, Anadolu Ateşi’nin bir parçası olmak için başvuruda bulundu. Seçmelerinden ardından 90 kişilik bir kadro oluşturuldu.

Kemik kadronun kurulmasıyla kostüm ve müzik gibi temel hazırlıklara geçen Anadolu Ateşi; egzersiz, diyet, fizyoterapi ve yoga gibi bir dizi eğitim sürecinden geçti. Halk dansları, bale ve modern dans üzerine yoğunlaşan Anadolu Ateşi, Anadolu ritimlerini kavramak için özel dersler de aldı.

2001 yılında ilk projelerini sahnelemek için 4 gösterilik bir takvim hazırlayan ekip, tüm biletlerin tükenmesinin ardından yurt dışı planlarını iptal ederek Türkiye’deki gösterilerine yoğunlaştı.

Kısa sürede yüz binlerce izleyiciye ulaşan dans topluluğunun bugüne dek yaklaşık 50 milyon izleyiciye ulaştığı tahmin ediliyor. Almanya’dan Çin’e, Japonya’dan Makedonya’ya 100’den fazla ülkeyi ziyaret eden Anadolu Ateşi, Karadeniz oyunları performansıyla ise ‘’en hızlı dans grubu’’ etiketini alarak Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi!

Aspendos Efsanesi Horon Gösterisi

Anadolu Ateşi’nin sahne arkası

Anadolu’nun mitolojik mirasını dansla birleştiren Anadolu Ateşi, bugüne dek yüzlerce halk dansı figürünü sahneye taşıdı.

Anadolu’nun tüm yörelerini bünyesinde barındıran dans topluluğu, bölgenin müziğini ve kültürünü tüm dünyaya taşımayı hedefliyor. Yıllar içinde Türkiye’nin en büyük dans topluluğu olan Anadolu Ateşi’nin sahne arkasındaki kadrosu da bir hâyli kuvvetli.

Topluluğun genel sanat yönetmeni ve koreografı olan Mustafa Erdoğan, köklü bir sanat geçmişine sahip. Süpervizör koltuğunda ise Türk sinemasının usta isimleri arasında yer alan Yılmaz Erdoğan oturuyor. Yüzlerce gösteriye imza atan dans topluluğunun koordinatörlüğünü ise Alper Aksoy üstleniyor.

Anadolu Ateşi’nin performanslarına ikinci bir kimlik kazandıran müzikler ise Yücel Arzen, Fuat Saka ve Mustafa Erdoğan tarafından hazırlanıyor. Özel seçmelerle kurulan Anadolu Ateşi kadrosu ise Türkiye’nin en yetenekli dansçılarından oluşuyor.

Anadolu Ateşi’nin unutulmaz performansları

Topluluğun geçmişine ve sahne arkasındaki destekçilerine değindik. Söz konusu Anadolu Ateşi olunca imza performansları izlemeden olmaz.

Gelin, Anadolu Ateşi’nin tüm dünyaya damgasını vurmuş olan birkaç performansını birlikte izleyelim…

Göz atacağımız ilk etkinlik, tabii ki ‘’Fire of Anatolia’’ isminin tüm dünyada yankılandığı 2004 Eurovision gecesi. Sertab Erener’in 2003 Eurovision Şarkı Yarışması’ndan birincilikle ayrılmasının ardından, 2004 yılında yarışmaya ev sahipliği yapmıştık.

Yarışmanın açılışı için hazırlanan gösteride birçok ünlü isim boy gösterdi. Anadolu Ateşi de bunlardan biriydi. Topluluğun hazırladığı 10 dakikalık gösteri, aylarca uluslararası medyanın da gündeminden düşmedi. İşte o anlar…

Anadolu Ateşi I Eurovision Şarkı Yarışması - 2004

Bir diğer performans ise 2012 yılında Belçika’da sahnelenen Troya isimli gösteriye ait. Troya efsanesini sahneye taşıyan Anadolu Ateşi, dudak uçuklatan performanslarıyla tüm Avrupa’yı etkilemeyi başardı.

Troya I Belçika - 2012

Anadolu Ateşi’nin en çok konuşulan gösterisi ise 2020 yılında İzmir’de sahnelenen 19 Mayıs Özel Gösterisi. Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı için çok özel bir gösteri hazırlayan Anadolu Ateşi, yaklaşık 40 dakika boyunca sahnedeydi.

19 MAYIS ÖZEL GÖSTERİSİ - İZMİR 2020

Anadolu Ateşi’nin 25. yılını kutlayalım!

Türkiye’nin en büyük dans topluluğu olan Anadolu Ateşi, 25. yılını kutlamak için çok özel bir gösteriyle geri dönüyor!

500 kişiden oluşan devasa kadrosuyla çeyrek asrını kutlayacak olan topluluk, BJK Tüpraş Stadyumu’nda sahne alacak. 2 Haziran Pazar günü gerçekleşecek olan etkinlikte Anadolu Ateşi’nin tüm sahne serüveni, tek bir gösteride buluşacak.

Anadolu kültürünü tüm dünyaya tanıtan bu özel topluluğu canlı izlemek ve 25. yıllarını kutlamak için biletlerinizi almayı unutmayın!