Sanat

Kubrick’e saygı duruşu: 38. İstanbul Film Festivali

Biletler Satışta!

Türkiye’nin en büyük sinema etkinliği olarak hafızalarda yer eden ve sinefillerin her sene heyecanla beklediği İstanbul Film Festivali’nin 38.si bu yıl 5-16 Nisan tarihleri arasında gerçekleşiyor. Festivalin programı o kadar zevkle oluşturulmuş ki yıllık izin tarihinizi bu tarihler arasına denk getirmek isteyebilirsiniz. :) Tüm dünyada yankı uyandıran filmlerin özenle seçildiği bir program bekliyor bizi. 187 yönetmenden toplam 186 filmi izleme şansı bulacağız. Biletler 23 Mart’ta genel satışta olacak. Lale Kart sahipleri ise 19 Mart’ta başlayan ön satış döneminden faydalanabilecek.

Gelelim festivalden notlara…

Bu yıl Stanley Kubrick’in ölümünün 20. yıl anısına Kubrick’in 13 filmini birden festivalde izleyebileceğiz. Hatta Berlinli sanatçı Sebastian Bienek tarafından tasarlanan festival afişi de Kubrick’e selam gönderiyor. Doublefaced serisiyle tanınan sanatçı, Otomatik Portakal’daki Alex karakterini kendi tekniğiyle yorumlamış.


Açılış filmi: Edmond

Şu sıralar zekası ve yeteneğiyle Fransız tiyatrosunda fırtınalar estiren Alexis Michalik’in kendi yazdığı gişe rekortmeni oyunu Edmond’un sinema uyarlaması ile festivali açıyoruz. Senaryonun yanı sıra yönetmenlik de kendisine ait. Filmin de tıpkı oyunları gibi sürükleyici ve dahiyane olduğu söyleniyor. Edmond’u açılışın ardından Galalar bölümünde de izleyebileceğiz.

Yıldızlar geçiti: Galalar

Gişe yıldızı parlak filmleri izleme imkanı bulduğumuz Galalar bölümü yine hepimizi çok heyecanlandırdı. Oscar takip eden bir sinema izleyicisiyseniz bu bölümdeki filmleri tek tek izlemenizi şiddetle tavsiye ediyoruz. Geniş kitlelere hitap eden, ünlü isimlerin ve usta yönetmenlerin yer aldığı pek çok film, festivalde Türkiye prömiyerini yapıyor.

  • Kenneth Branagh tarafından yönetilen ve Ian McKellen gibi isimlerin oynadığı Hepsi Gerçek / All Is True
  • Claire Denis’in yönettiği ilk bilim kurgu filmi High Life
  • Ünlü oyuncu Ralph Fiennes tarafından yönetilen, büyüleyici bale sahnelerinin olduğu film Beyaz Karga / The White Crow
  • Moonlight ile yeteneğini kanıtlayan Barry Jenkins’in yeni filmi Sokağın dili Olsa / If Beale Street Could Talk
  • Isabelle Huppert’ın başrolde olduğu, Neil Jordan’ın yönettiği Greta
  • Nicole Kidman’ı başrolde izleyeceğimiz Karyn Kusama’nın polisiye filmi Destroyer
  • Şilili yönetmen Sebastian Lelio’nun yönettiği Gloria Bell
  • François Ozon’un ödüllü filmi Yüzleşme / By the Grace of God
  • Yıldız oyuncuları bir araya getiren yönetmen Lone Scherfig’den Yabancıların Nezaketi / The Kindness of Strangers
  • Müzisyen, yönetmen ve sinemacı olarak tanıdığımız S. Craig Zahler’ın Mel Gibson’lı filmi Adaletsiz / Dragged Across Concrete

Festivalde yenilik var!

Bildiğiniz üzere Netflix, sinema sektöründe giderek artan bir şekilde söz sahibi olmaya başladı. Buna 38. İstanbul film Festivali’nde bir kez daha şahit oluyoruz. Netflix’in ilk Türk yapımı olan Hakan: Muhafız dizisinin ikinci sezonunun ilk bölümü de festivalin Galalar bölümünde yer alıyor. İlk bölümün gösterimi, dizinin tüm oyuncularının katılımıyla gerçekleşecek.

Hakan: Muhafız Yeni Bölümleriyle Çok Yakında Netflix'te!

Dünden bugüne Türk klasikleri: On Kadın

Türk sinemasının önemli yapıtlarını yeniden sinemaya kazandıran festival, bu yıl 1987 yapımı On Kadın filmini restore etti. Yeni kopyasını Türkan Şoray’ın da katılacağı bir gösterimle festivalde izleyebileceğiz. Filmin yönetmeni Şerif Gören ise bu yıl Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nün sahibi olacak.

Çiçek İstemez, Musikişinas, Mayınlı Bölge, Antidepresan gibi diğer bölümlerdeki tüm filmleri incelemek için web sitemizden inceleyebilirsiniz. Festivalin kataloglarını Biletix Perakende Satış Noktaları’ndan satın alabilirsiniz. Dolu dolu bir festival olacak. Planları, listeleri şimdiden yapmak ve son dakikaya kalmamak gerek.