Sanat
Distopik Bir Gelecek: Otomatik Portakal
Dünya klasiği Otomatik Portakal tiyatro sahnelerine geliyor!
Dünya edebiyatının unutulmaz eserlerinden biri olan Otomatik Portakal, Anthony Burgess’ın kaleminden çıkan bir başyapıt. Karanlık bir geleceği ve insanlığın ahlaki çöküşünü ele alan çarpıcı roman, edebiyat tarihinin en etkileyici eleştirilerinden biri. Otomatik Portakal’ın kitleleri harekete geçiren etkisi ise eserin farklı sanat dallarına yansımasının en büyük nedeni. Eserin en başarılı temsilcileri ise hiç kuşkusuz tiyatro oyunları…
Perdeden Önce: Otomatik Portakal Ne Anlatıyor?
Otomatik Portakal, distopik bir gelecekte geçiyor. Şiddetin egemen olduğu ve ahlaki değerlerin yerini teknolojinin aldığı bir dünyada yaşayan toplum ise romanın ana karakterleri aslında. Alex ve arkadaşlarının sokaklara hükmettiği suçla dolu bir dönemi konu alan romanda teknolojinin işlevi ise oldukça ilginç: Şiddeti artırarak toplumu kontrol etmek. Burgess’ın yarattığı bu distopik dünyanın insanların özgürlüğünü ve haklarını sorgulamasına yol açması ise oldukça büyük bir başarı.
Roman ilerledikçe Alex’in değişimi ve içsel çatışmaları sahneye çıkıyor. İnsanın potansiyeline işaret eden Alex, ahlaki değerlerin ne kadar kırılgan olduğunu da vurguluyor. Suçluları rehabilite etmek yerine onları şiddetle cezalandıran toplum ise hikayenin kilit noktası.
Yayımlandığı 1962 yılında büyük tartışmalara neden olan Otomatik Portakal, günümüzde de güçlü bir etkiye sahip. Bunun sebebi ise sanatın ve edebiyatın toplumsal sorunları çözmek konusundaki gücü. Otomatik Portakal, distopik bir geleceği anlatan bir başyapıt olmanın ötesinde; insanlığın doğasını, ahlaki değerlerini ve kontrol edilmenin tehlikelerini sorgulayan da bir eser.
Beyaz Perdede Otomatik Portakal Etkisi
Böylesine eleştirel bir eserin sanatın tüm kollarına yansıması Burgess’ın başarısı aslında. Vizyona girdiği dönemde büyük yankı uyandıran sinema filmi de bunun bir göstergesi. 1971 yılında yayımlanan filmin yönetmen koltuğunda dünyaca üne sahip bir isim olan Stanley Kubrick yer alıyor. Kubrick tarafından senaryolaştırılan roman, John Alcott’un görüntü yönetmenliğiyle klasikler arasına girmeyi başardı. Öyle ki film, sinematografisi ve ikonik öğeleriyle bugün hâlâ popüler kültürün ayrılmaz parçalarından biri. Otomatik Portakal’ı tiyatro sahnesine çıkarmadan önce filmden kesitlerin yer aldığı fragmanı da sizlerle paylaşalım.
‘Alex’ Tiyatro Sahnesinde!
Otomatik Portakal’ı tiyatro sahnesine çıkarmanın zamanı geldi!
Yönetmen koltuğunda Elvin & Erdal Beşikçioğlu’nun oturduğu tiyatro oyunu, Kasım ayıyla birlikte seyircilerin karşısına çıkacak. Beliz & Ünsal Coşar’ın çevirdiği Otomatik Portakal’ın koreografisini Tane Temel ve Evrim Akyay, ışık tasarımını Yakup Çartık ve dekor tasarımını ise Barış Dinçel üstleniyor. Oyunda Şanışer, Kamufle, Sokrat St, Redo, Ados ve Müjde Kızılkan ise solist olarak yer alıyor. Ünsal Coşar, Fatih Sönmez ve Selin Zafertepe’nin oyuncu kadrosunda yer aldığı tiyatro oyunu; Bursa, Ankara ve Antalya gibi çeşitli şehirleri ziyaret edecek.
Alex ve çetesinin maceralarına tanıklık etmek için biletlerinizi çok geçmeden alın!