Sanat
Neden Bütün Kadınların Kafası Karışıktır?
Yaşadığı dairenin penceresinden aşağıya atlamak için bekleyen Ebru ile başlıyor Bütün Kadınların Kafası Karışıktır. Bir sürü sebebi var intiharın eşiğine gelmek için bu sebepleri de yazar olmanın verdiği güvenle edebi bir dille anlatıyor. Ama tabi kötü haber tez yayılır ve trajediler daha da hızlı. Yan komşuya gelen temizlikçi Aysel ve apartmanın Perihan ablası Perran camlara çıkınca asıl hikaye başlıyor. Her daim bedava reklam peşinde koşan şarkıcı Meltem karakteriyle beraber de hep birlikte yaşadığımız kadınları sahnede izliyoruz.
Ece Temelkuran’ın kitabından uyarlanan oyunda toplumun her kesimine dair, esprili, yerinde göndermeler var. Meltem’in Ebru’nun bunalımını yeni albüm lansmanı için reklam olarak kullanmasından, hikayenin tek erkek karakteri (Kadir Çermik’in başarıyla canlandırdığı) emlakçı Murat’ın “biz sizi hep buralarda görüyoruz. Bütün esnaf olarak takip ediyoruz.” deyişindeki ikiyüzlü sevimlilik her yere yayılmış vaziyette. Mahalle diye övündüğümüz kavramın kimi zamanlarda ne kadar içinden çıkılmaz, güvensiz, bütün gözler üzerinizde yaşadığınız bir yer olabileceğinden başlayıp bunu bütün topluma yayarak devam ediyor oyun. İster istemez yazar karakteri Ebru da Ece Temelkuran’ın sesini hissediyoruz. Ama çuvaldızı kendine batırmaktan da geri durmuyor ve Ebru’nun kibirli, yan komşusu Perran’a senelerdir selam vermeden geçen bir “yabani” olduğuna vurgu yapıyor.
Bu kadar hızlı, canlı diyalogları olan bir oyunda oyuncular arasındaki kimya ve zamanlama çok önemli. Şebnem Sönmez’in gördüm geçirdim şekerim rolündeki muhteşem oyunculuğuna hayran kalmamak çok zor. Yazar rolünde Deniz Çakır oldukça inandırıcı, diğer karakterlere göre daha az esprili diyaloğu olmasına rağmen kıvamı oldukça iyi tutturuyor. Böyle hikayelerde diyaloglar çok hızlı ilerlediğinden söz söyleyeni izlerken sözü dinleyip sırasını bekleyen oyuncuyu da gözlemlemeyi seviyorum. Sanki asıl ustalık oradaki doğallık da yatıyor gibi geliyor. Mizahi dozun tavan yaptığı temizlikçi rolünde Zeynep Kankonde ve şarkıcı Meltem İpek Türktan Kaynak’a gülmemek imkansız. Yalnız çok kolay skeç karakteri olabilecek Aysel’i üç boyutlu bir karaktere çeviren Zeynep Kankonde’yi ayrıyeten kutlamak gerek.
“Bütün Kadınların Kafası Karışıktır” bu kafa karışıklığının sebebine dair yeni sorular soruyor. Toplumda kimseyi direkt olarak suçlamadan, nedenlere kafa yoruyor. Perdeler arasındaki radyo tiyatrosu skeçleriyle medyaya yükleniyor, yeri gelince seyirciye dönüp “ne bakıyorsunuz” diyor ama bunu kendini üstte gören, kibirli bir edayla da yapmıyor. Sahneye koyuluşu, oyunculuğu ve yazarlığıyla dört dörtlük bir oyun.
İzleyin, abartmadığımı anlayacaksınız 😃