Spor

Paris 2024 Yaz Olimpiyatları için Geri Sayım Başladı!

Yaz Olimpiyatları tam 100 yıl sonra yeniden Paris’te!

26 Temmuz-11 Ağustos 2024 tarihlerinde, Fransa’nın Paris şehrinde gerçekleşecek olan Yaz Olimpiyatları için bir yıldan az bir süre kaldı. Ön eleme heyecanı devam ederken olimpiyat oyunlarının tarihçesine ve 2024 Yaz Olimpiyatları hakkında merak edilen detaylara daha yakından bakalım.

Bu yıl olimpiyat meşalelerini erkenden yakıyoruz!

Olimpiyat Oyunları Nasıl Başladı?

Her 4 yılda bir düzenlenen olimpiyat oyunları; din, dil, ırk ayrımı gözetmeden tüm sporcuların bir araya geldiği bir spor organizasyonu aslında. Temel hedefi ‘’olimpizm’’ anlayışına sadık kalarak sporcuların gelişimini desteklemek olan olimpiyat oyunlarının tarihi çok eskilere dayanıyor.

Olimpiyat oyunlarının tarihine ışık tutmak için Antik Yunan dönemine ışınlanıyoruz. Tarihte bilinen ilk olimpiyat karşılaşmaları, Tanrı Zeus için yapılan şenliklere uzanıyor. İlk kez M.Ö. 776’da düzenlenen olimpiyatlar, Yunanistan’ın Olimpia bölgesinde gerçekleşti. Sadece Yunanlı erkeklerin katılabildiği karşılaşmalarda çıplak yarışma zorunluluğu bulunuyordu. Ayrıca olimpiyatları kadınların izlemesi de yasaktı. Yaklaşık 10 ay önce başlayan hazırlıklar sonucunda yarışmadan birincilikle ayrılan sporculara zeytin dalından yapılmış çelenkler hediye edilirdi.

M.Ö. 146’da olimpiyat oyunlarının kaderini değiştirecek bir gelişme yaşandı. Romalıların Yunanistan’ı işgal etmesi üzerine oyunlar Atina’ya taşındı. M.S. 392’de ise II. Theodosius’un olimpiyat stadyumlarını yıktırması üzerine gelenek büyük bir hasar aldı. Takip eden yıllarda yaşanan doğal afetler ise Eski Olimpiyat Oyunları’nın izlerini neredeyse tamamen sildi.

Modern Olimpiyat Oyunları ise Baron Pierre de Coubertin tarafından yeniden inşa edildi. İlk kez 1896’da Atina‘da başlayan Modern Olimpiyatlar, tam 127 yıldır her 4 senede bir düzenlenmeye devam ediyor.

Modern Olimpiyatlar, Yaz Oyunları ve Paris

Coubertin önderliğinde 1894’de toplanan Uluslararası Olimpiyat Komitesi, Olimpiyat Oyunları’nın yeniden düzenlenmesi için gerekli tohumları attı. 1986’da yapılan ilk karşılaşmalarda 14 ülkeden 241 sporcu yarıştı. Olimpiyat geleneğinin uluslararası bir zemine taşınması için Modern Olimpiyatlar’ın ikincisinin Paris’te düzenlenmesine karar verildi. Paris Olimpiyatları’nın bir diğer özelliği ise kadınların yarışabildiği ilk oyunlara ev sahipliği yapması. 1900’de gerçekleşen karşılaşmalardan sonra halkın olimpiyatlara olan ilgisi giderek arttı. Tüm bu gelişmeler ise olimpiyat kültürünün temel taşları arasında yer alan ilk modern stadyumun inşasına zemin hazırladı: White City Stadyumu.

Seneler içerisinde şekillenen olimpiyat geleneğinde farklı kollar bulunuyor. Yaz Oyunları kapsamında ise tam 26 spor dalında 20 farklı disiplin yer alıyor ve 300’den fazla müsabaka düzenleniyor. Sporcuların olimpiyatlara katılmasındaki ilk şart ise olimpik liyakatı. Aynı zamanda sporcuların fair-play kurallarına uyması ve doping testlerine girmesi gibi çeşitli kurallar da mevcut.

2024 Paris Yaz Olimpiyatları hakkında neler biliyoruz?

Fransa, olimpiyat tarihi boyunca tam 3 defa Yaz Oyunları’na ev sahipliği yaptı. 1900’de gerçekleşen ikinci Yaz Olimpiyatları da Paris’te gerçekleşmişti. Şehir, Olimpiyat Oyunları ev sahipliğini 1924 yılında tazelemeyi başardı. VIII. Yaz Olimpiyatları’nın ev sahibi olan Paris, tam 100 yıl sonra yeniden olimpiyat başkenti!

Tarihi bir olaya tanıklık edecek olan Paris Yaz Olimpiyatları hakkında şimdiden merak edilen birçok detay var. Ülkemizi temsil edecek olan sporcular da bunlardan biri. Paris 2024 Oyunları için kota alan tam 41 sporcumuz bulunuyor. Atıcılık, atletizm, boks, artistik cimnastik, güreş, okçuluk, voleybol ve yüzme ise Türkiye’nin olimpiyatlarda sahneye çıkacağı branşlar. 

Paris Yaz Oyunları, tam 206 ülkenin ve 10.500 sporcunun katılımıyla gerçekleşecek. 35 farklı yarışma tesisinde 306 madalya karşılaşmasına tanık olacağız. Olimpiyat Komitesi tarafından belirlenen sabit 28 spor branşına ek olarak dalga sörfü, break dans, spor tırmanış ve kaykay da Paris Olimpiyatları’nda yer alacak.

32 spor dalının karşı karşıya geleceği Paris Oyunları’nın logosu ise oldukça güçlü. Paris 2024 logosu; altın madalyaya, Olimpik ve Paralimpik hareketi temsil eden ateş figürüne, eşitliği sembolize eden ve Fransa’nın ulusal simgesi olan Marianne’ye odaklanıyor.

Sporun birleştirici gücünü arttıracak olan Paris 2024 Yaz Olimpiyatları’nı heyecanla bekliyoruz!