Röportaj

“Third Wave” Çılgınlığı Dalga Dalga Yayılıyor!

Son dönemlerin en havalı trendi “Third Wave Coffee” olayının aslını MSA’dan öğrendik!

İşte 3. dalga kahve hakkında bilmedikleriniz

 

“Üçüncü Dalga” konseptindeki kahve dükkanlarına her geçen gün bir yenisi eklenirken, kahve anlayışımız da Türk Kahvesi’nin ötesine geçerek çekirdek özelliklerinden roasting aşamasına ve yapım yöntemlerine kadar farkındalığımız giderek artıyor.  “Nedir peki bu üçüncü dalga kahvecilik?” sorusuna yanıt bulmak, biraz da bu sihirli çekirdeğin günümüze uzanan yolculuğunda keşfe çıkmak isteyenler için tarladan fincana baştan çıkaran kokusu ve aromasıyla bir dosya hazırladık.

Üçüncü Dalga Kahvecilik
Üçüncü Dalga akım kahvecilik çılgınlığına ulaşana kadar, kahve kültürü Türkiye’de olduğu gibi dünyada da evrimleşmiş ve kendini geliştirmiş. 1. Dalga kahveciliğe bakacak olduğumuzda İkinci Dünya Savaşı zamanlarına dayandığını görüyoruz. Kuzey Amerika başta olmak üzere çeşitli ülkelerde hazır kahve akımının yaygınlaşmasıyla birlikte birinci dalga ile tanışıyoruz. Birinci dalga; kahvenin kökeni ve çekirdeğin kalitesine odaklanmadan, dünya genelinde tüketim odaklı pazarlanmasına katkıda bulunmaktan öteye geçemiyor.

1980’li yıllar itibariyle de kahvenin çekirdek menşei ve üretim şekli, kavurma yöntemleri, çekirdeklerin harmanlanışı gibi konular öne çıkıyor ve espresso hayatımıza giriyor. Bu süreçte Starbucks başta olmak üzere birçok kahve zinciri dünya genelinde hızla yayılmaya başlıyor.

1990’lara geldiğimizde 3. Dalga akımı yani kahve çekirdeğinin yetiştirilmesi, doğru kavrulması, ve harmanların önem kazanmasının yanı sıra kahvenin yetiştirildiği bitki örtüsünün verdiği aromalar gibi hassas detaylar ön plana çıkıyor. Demleme biçimleri ve sunum da çekirdek kalitesi kadar hassas bir mevzu haline geliyor tabii. Filtre kahve ve French Press gibi demleme şekillerinin önüne geçip Hario V60, Chemex, Aeropress, Syphon, Cold Brew gibi tekniklerle tanışıyoruz.

 artisan_khv

Türkiye’de Neler Oluyor?
Dünyaca ünlenen Third Wave trendini peşi sıra açılan kahve dükkanları ve düzenlenen çeşitli etkinliklerle takip ediyoruz. Siz de kahve keyfinizi artisan boyuta taşıyıp sevdiklerinizle paylaşmak için genellikle Karaköy, Cihangir, Nişantaşı ve Moda gibi semtlerde konumlanan birbirinden yenilikçi ve gurme kahve dükkanlarını deneyimleyebilirsiniz. Başarılı baristaların elinden çıkma en özel çekirdek harmanlarıyla demlenmiş kahveler, güne başlamak veya günün yorgunluğunu üzerinizden atmak için güzel bir sebep.

Kentin yeni fenomeni olan 3. Dalga kahve kültürünün temsilcisi kahve dükkanlarını kendine mesken edinen birçok etkinlik düzenlenmekte. Güzel müzik, hoş sohbet ve lezzetli kahvelerin uyumunu yakalamak istiyorsanız kahve dükkanlarının düzenlediği bu etkinlikleri takip etmenizi öneririz.

Kahveseverlere müjde niteliğinde aplikasyonlar bile mevcut. Yakın çevrenizdeki üçüncü dalga akım kahvecileri adres ve menüleriyle birlikte önünüze dökerken, online sipariş verip içeri adımınızı attığınız anda kahvenizin hazır bir şekilde önünüze sunulması gibi fırsatlar sağlanıyor.

Kahveyi kuru kuru deneyimlemek olmaz. Kahve kültürünüzü daha da derinleştirmek istiyorsanız, kahvenin 500 yıllık tarihinde simya ve antropolojiyi, şiir ve siyaseti, bilim ve köleliği birbirine zincirleyerek ördüğü bağlantılar ağını gözler önüne seren tarihçi Antony Wild’ın “Kahve: Bir Acı Tarih” adlı kitabını alıp okuyabilirsiniz.”

coffee

Bu detaylar yetmediyse; MSA’nın Artisan Kahve Eğitimi ve İşletmeciliği, kahve tutkunlarına kahvenin tüm çeşitlerini, çekirdeğinden itibaren kahve hazırlamanın inceliklerini öğretmek için tasarlandı. 

cookiemonster

Kurabiye bile kahvesiz olmaz!