MÜZİK

Halloween hakkında merak edilenler, böö!

Halloween hakkında meraka ettikleriniz varsa sizi böyle alalım...

Halloween ya da Türkçe karşılığıyla Cadılar Bayramı, her yıl 31 Ekim’de kutlanan özel bir gün. Pagan ve Hıristiyan kökenli bir kutlama olan Halloween, günümüzde çeşitli kostümler giyerek gezmek ve şeker ya da para toplamak üzerine kurulmuş bir gelenek olarak sürdürülüyor. Peki, Halloween her zaman böyle mi kutlanırdı? Gelin korkunun tarihinde kısa bir yolculuğa çıkalım.

Keltlerin dünyaya armağanı: Halloween’in tarihçesi

Cadılar Bayramı olarak bilinen bu geleneksel kutlama aslında pagan Keltlerin bir festivalinden bugünlere kadar gelmiş. Samhaim Festivali olarak adlandırılan etkinlik, yazın bitişini ve kışın başlangıcını sembolize ediyordu. Bu dönem Keltler için özel bir anlama sahipti: ‘’yenilenme’’. Öyle ki Samhaim döneminde hayvan sürüleri tepelerden dönüyor, sözleşmeler yenileniyordu. Hatta evlilikler bile bu dönemde gerçekleştiriliyordu.

Samhain ve Halloween’i birbirine bağlayan esas nokta ise Samhain Festivali döneminde ölülerin kutsanması. Keltlerin inançlarına göre yaz sonu ruhlar geçmişte yaşadıkları yerleri ziyaret ediyordu. Kötü ruhlardan korunmak isteyen halk bu dönemde tepelerde büyük ateşler yakıyordu. Ruhların onları tanımaması içinse kostümler giyiyor ve maskeler takıyorlardı. Kelt halkı arasında gelenek haline gelen bu ritüeller zaman içerisinde birçok fantastik varlıkla da özdeşleşti. Periler, goblinler, vampirler, cadılar, şeytanlar…

1. yüzyıl Halloween’in bugünkü halini açıklayan en önemli gelişmeyi barındırıyordu: Kelt topraklarının Romalılar tarafından ele geçirilmesi. Yaşanan bu değişikliğin ardından Romalılar kendi ölüm bayramları Feralia ve hasat festivalleri Pomona’yı Samhain Festivali ile birleştirdi.

7. yüzyılda ise bir diğer önemli gelişme yaşandı: Azizler Günü’nün 1 Kasım’a taşınması. Böylece bir önceki gün olan 31 Ekim Azizler Günü Arifesi olarak isimlendirildi ve kutsal kabul edildi. İngilizce karşılığı All Hallow’s Eve olan gün, Batılılar tarafından Halloween olarak kısaltıldı ve bugüne kadar geldi.

Yaşanan birçok siyasi gelişme ve reform değişiklikleriyle zaman zaman Halloween’in kutlanması yasaklandı. Britanya bölgesinde seküler bir kutlama olarak her zaman varlığını koruyan Cadılar Bayramı, yapılan göçlerle Amerika başta olmak üzere pek çok ülkeye yayıldı.

Halloween ritüelleri: Şeker ya da şaka?

Kostümler ve korkutucu maskelerin Halloween kutlamaları için vazgeçilmez olduğunu biliyoruz. Balkabağı da Cadılar Bayramı için en az kostümler kadar ikonik bir anlama sahip. Gülen yüz şeklinde oyulmuş balkabaklarının içerisine mumlar konularak evlerin önüne yerleştirilmesi Halloween’de yapılan klasik ritüellerden biri. Tabi bu gülüşün şeytani bir havaya sahip olması da önemli bir detay.

Bir diğer gelenekse çocukların kapı kapı dolaşarak şekerleme ve harçlık toplaması. Eski zamanlarda yoksul kimselerin ruh keki toplaması zamanla yerini renkli şekerlere bırakmış. ‘’Şeker ya da şaka?’’ repliği de işte tam olarak bu gelenekten geliyor.

Çocuklar için bir hayli eğlenceli bir dönem olan Halloween giderek yetişkinleri de etkisi altına almayı başarmış. Bunun en güzel örneğiyse kıyafet baloları. 31 Ekim tarihine en yakın hafta sonu zamanı düzenlenen Halloween partilerinde yetişkinler çeşitli kostümler giyiyor ve eğleniyor.

Büyük kitleler tarafından kutlanan Halloween Bayramı, bir kısım Hristiyanlar ve Protestanlar tarafından yanlış bulunduğu için kabul edilmiyor. Fakat buna rağmen her yılın Ekim ayı; ışıklar, korkutucu süslemeler ve kostümlerle renkleniyor. Peki, Halloween ülkemizde kutlanıyor mu?

Türkiye’de Cadılar Bayramı: Katılabileceğiniz etkinlikler

Hristiyan ve pagan kökenli bir bayram olan Halloween, Türkiye’de ülke nüfusunun teolojik dağılımı nedeniyle daha küçük kitleler tarafından kutlanıyor. Fakat sosyal medyanın giderek artan gücü ve yeni jenerasyonun kucaklayıcı bakış açısı, global etkinliklerin ülke içindeki yayılımını arttırıyor. Ülkemizde gerçekleşen Halloween kutlamaları da bunun en büyük kanıtı. Peki, bu yıl hangi kutlamalar ön plana çıkıyor?

IF Performance Hall, Klein, Dorock XL ve daha birçok mekan 31 Ekim günü Halloween partisine ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

Kostüm ve diğer tüm detaylar için etkinlik kurallarına göz atmayı da unutmayın. Happy Halloween!