MÜZİK

Hala Dinlemeyenler İçin: Türkçe Rap 101

Rap dünyasında yaşanan diss savaşlarının çok gerisinde kalanlara özel kısa bir Türkçe rap rehberi hazırladık.

Türkçe rap neden bu kadar popüler oldu? Aslında sözlere biraz kulak verirseniz, özellikle gençlerin neden bu kadar tutkulu birer rap hayranı olduğunu anlayabilirsiniz. Hikayelerde mahallede arkadaşlarla yapılan sudan muhabbetlerden, parasızlıktan, aşktan, hayatta kalma telaşından, keyif almaktan, şanssızlıktan, zenginlikten yani aslında her şeyden biraz bahsediliyor. Pop müzikten farklı olarak bu anlatım çeşitliliği rap türünü öne çıkarıyor. Peki kim bu yeni akıma nefes veren aktörler?

 

Ben Fero

İzmir’de enteresan bir rap damarı var. Almanya doğumlu Ben Fero İzmir’e mahallesine geri dönünce kendisine bir ilham geliyor ve bütün “kardeşlerine, biladerine” adadığı rap şarkıları yapmaya başlıyor. İlk albümü Orman Kanunları ile T-rap akımını Türkiye’de rap dinlemeyen çoğu insana sevdirdi diyebiliriz. Ben Fero yarattığı sahne personasıyla, eğlenceli klipleriyle hep bir ağızdan şarkı söyleyip eğlenmek isteyen gençlere hitap ediyor. Demet Akalın şarkısında popüler bir figürü başarılı bir şekilde şarkısına yedirmesiyle önüne geçilemez bir başarıya imza attı. “Hiç sevmem” diyenlerin bile gizlice dinlediği şarkılar yapan Ben Fero bakalım “zencileri için” daha neler yapacak :)

Ben Fero Konserine Bilet Almak İçin Tıklayın

Ben Fero - 3 2 1 [Official Video]

Şehinşah

Kralların kralı anlamına gelen adıyla Şehinşah kendisini memleketsiz bir rapçi olarak tanımlıyor. Daha karanlık, atmosferik beatler ve autotune kullanımı imzaları arasında. Şarkı sözlerinde daha isyankar bir tutumu var ve “tevkif” gibi iddialı kelimeler kullanmayı da seviyor. Kendini en iyi ifade etme biçiminin rap yapmak olduğunu söylüyor ve bu müziği bir karşı duruş olarak niteliyor.

Şehinşah Konserine Bilet Almak İçin Tıklayın

Şehinşah - Pirana

Ezhel

Yeni rap akımını başlatan isim Ezhel dersek kimse karşı çıkmaz herhalde. 2017’de çıkarttığı “İmkansızım” parçasıyla ortalığı kasıp kavurdu. “Ankara’daki hayatı, varoş çevrelerde yaşanan hayat hikayelerini, sokakları anlattığı “Şehrimin Tadı”, oya oya betimlediği sevgilisine olan aşkını anlattığı “Felaket”, şakacı yanına şahit olduğumuz, sarkastik parçası “Küvette Seks” Ezhel’in farklı yüzlerinin kanıtı gibi. Akıcı, kulakta kolayca yer eden nakaratlarıyla milyonlara ulaşan bu şarkılarında rap camiasında aşina olduğumuz maço tabirlere yer vermemesi de onu özel kılıyor.

 

Ezhel - Şehrimin Tadı

Gazapizm

İddialı sözler deyince kapılar Gazapizm’e çıkıyor. İzmir ekolünden gelen, gerçek adıyla Anıl Murat Acar “Heyecanı Yok” şarkısıyla uzun zamandır popüler müzikte rastlamadığımız bir isyana ses oldu. Müziğinde kullandığı kanun, darbuka enstrumanlarıyla arabeske yakın ama orijinallikten de uzak olmayan bir tarzı var. Spor arabalar, pahalı kıyafetler, parlak hayatlar imajının tam karşısında duran bu tavrını anlamak için “Ölüler Dirilerden Çalacak” şarkısını dinlemek yeterli.

Gazapizm Konserine Bilet Al

Gazapizm - Ölüler Dirilerden Çalacak (Official Video) #ÖlülerDirilerdenÇalacak

Anıl Piyancı

İzmirli bir rapçi daha! Piyancı Cartel dinleyerek sevdiği rap müziği lisedeyken para biriktirip kurduğu stüdyoda üretmeye başlamış. Şarkılarında daha eğlenceli bir dünyayı tasvir ediyor ve birçok müzisyenle ortak şarkılar yapıyor. Ezhel’le birlikte yaptığı Kafa10 en sevilenlerinden.

Anıl Piyancı Konserine Bilet Al

Keişan x Anıl Piyancı - Ne Bakıyon Dayı Dayı (Official Video)

Xir

“Angela Merkel, Karaköy’e sen gel” sözlerini dilimize dolayan Xir aslında uzun yıllardır rap yapıyor. Rap müziğin yeraltından ana akım müziğe taşınmasına sevindiğini ama yapılan işlerin artık bir adım öteye taşınması gerektiğini söylüyor. XX albümünü dinlediğinizde özellikle sert vokal tarzıyla kalburüstü bir rapçi olduğunu hemen kulağınız seçecek.

XIR - Angela Merkel | Official Video

Bu listede atladığımız daha birçok isim var tabi ki. Sadece bir giriş niteliğinde değerlendirmenizi diliyoruz ve diss atacak birçok rap müzik dinleyisinden şimdiden özür diliyoruz :)