MÜZİK

Bas gitarı orkestra gibi kullanan fenomen: Victor Wooten!

Caz tarihinde kuşakları etkilemiş, en fazla iz bırakmış bas gitaristin Jaco Pastorius olduğunda çoğunluk hemfikir. Victor Wooten’ın ismi ise genellikle Pastorius’tan hemen sonra anılıyor. Ancak Victor Wooten hayatta ve caz müziğini beslemeye devam ediyor!

victor-wooten-photos

Yetenekli bir besteci, aranjör, yapımcı, vokalist ve multi-enstrümantalist!

Victor Wooten’ın bugüne kadar kazanmış olduğu beş Grammy Ödülü var! Béla Fleck & The Flecktones grubunun elemanı olarak da, solo çalışmalarıyla da tanınan Wooten son olarak bir başka efsane bas gitarist Stanley Clarke ile turnedeydi. James Brown, Funkadelic ve Prince tarafından kabul gören virtüözite geleneğini Wooten hala sürdürüyor. Buna paralel olarak Bass Player Magazine’in ‘Yılın Bas Gitaristi’ ünvanını üç defa kazandı! Bunu başarabilmiş olan başka kimse yok!

Müzik bilgisi, doğa deneyiminden mi gelir?

Bu dev müzisyenin ilginç bir özelliği de 10. yılını doldurmuş olan Bas/Doğa Kampı’. Doğanın kucağında kurulmuş bu müzik okulunda, dünyanın dört bir yanından gelen, her yaştan müziksever, Wooten’ın yıllar boyunca birikmiş deneyimlerini paylaşabilme ve ondan ders alabilme şansına sahip oluyor. Wooten’ın müzik dünyasına yaydığı güzellikler bununla da bitmiyor. Sanatçının The Music Lesson isimli bir de romanı var.

music-lesson
Kendine has slap-harmonic tekniğiyle beraber twohandtapping ile mute-fingering tekniklerini kusursuz uygulayan Victor Wooten, doublethumping tekniğini de çokça kullanıyor ve solo performanslarında genellikle looper kullanarak 4 telli tek bir bas gitar ile çok sesli bir orkestra tadında eserler üretiyor.
Wooten’ın ilk olarak çıkışı Bela Fleckand the Flecktones grubuyla 1988 de oldu. Sanatçı, grubun tüm albümlerinde çaldı ve halen grubun bas gitaristliğini üstleniyor. 1996 yılında ilk solo albümünü A Show of Hands’i çıkartan Wooten’ın, toplamda 7 solo albümü var. Bu solo albümlerden bas gitarist Steve Bailey ile çıkardığı Bass Extremes-Cookbook albümü bas dünyasında büyük yankı yaptı.

2008’de SMV olarak bilinen bas gitarın yaşayan efsaneleri Stanley Clarke ve Marcus Miller ile aynı projede yer alan sanatçı, bu grup ile 2008’de Thunder isimli bir albüm kaydetti. Albüm piyasaya çıktıktan sonra 1 yıl süren dünya turuyla müzikseverleri etkilemeye devam etti.

Wooten, birçok kişiye göre dünyanın en teknik bas gitaristi olarak bilinir. 

Konserlerde Wooten’a eşlik eden ünlülerden biri, ünlü davulcu Dennis Chambers. 1959’da doğan ve henüz 4 yaşında davula ‘vurmaya’ başlayan Dennis Chambers, Parliament/Funkadelic’te 7 yıl çaldıktan sonra uzun süre gitarist John Scofield ile birlikte çalıştı. Kendine has tekniği, hızı ve ‘groove’u ile dikkat çeken Chambers’ın özelikle caz-füzyon, funk ve Latin müziğine benzersiz bir eşlikçi olduğu biliniyor. Müzisyenin George Duke, Brecker Kardeşler, Santana, John McLaughlin, Mike Stern gibi isimlerle de performansları bulunuyor.
Bu iki ustanın sahnedeki atışmaları pek çok müziksever tarafından dikkatle izleniyor.

Victor Wooten Garanti Caz Yeşili kapsamında Zorlu Psm’ye geliyor. Dennis Chambers & Bob Franceschini ile sahnede olacaklar.

🎸11 Kasım’daki konserin biletlerini incele!

🎸12 Kasım’da gerçekleşecek konserin biletlerini incele!