YAŞAM
Kahvenin Kırk Yıllık Hatrı Var
Bu içerik MSA İstanbul tarafından hazırlanmıştır.
İri çekilmiş, çok kavrulmuş, meyve notaları, karamel ve fındıksı tonlar, Etiyopya… Bu kelimeler size ‘kahve’yi çağrıştırıyorsa doğru noktadasınız. Çoğumuzun bir yerlerden aşina olduğu bu kelimeler aynı zamanda hakkında derin bilgiye sahip olmadığımız kavramlar. Bunun bilincinde; kahveye dair yanıtlar bulmak, çekirdeğin günümüze uzanan yolculuğunda keşfe çıkmak için, tarladan fincana, kokusu ve aromasıyla bir dosya hazırladık.
Kahvenin geçmişten günümüze kısa bir hikayesi
Hikayemiz Etiyopya’da başlıyor… Yerli halk yüksek yaylalarda yetişen bu bitkinin meyvelerini kaynatıp tıbbi amaçla içiyor, ünü de hızla Arap Yarımadası’na yayılıyor. Özellikle Habeşistan’da sıkça içilen kahve burada da ünleniyor. Daha sonra ise 14. yüzyılda Yemen’deki sufî tarikatları ile birlikte kavurma işlemiyle tanışıyoruz. Kavurma işleminin, aromaları daha da ortaya çıkardığı keşfediliyor. Osmanlı döneminde İstanbul’a gelen kahve 16. yüzyılda ilk kahvehanenin açılmasıyla giderek ünleniyor ve buradan Avrupa’ya yayılıyor. Avrupa da bu sihirli içecekten nasibini alıyor ve dünyanın çeşitli yerlerinde birtakım sömürge kahve ekim alanları kuruyorlar. Sonrası malumunuz…
Dalga dalga kahvecilik
Günümüzde emin olduğumuz bir nokta var ise o da 3. dalga kahvecilerin adını her daim duyduğumuz… Dünya daha bilinçli ve “fair trade” yani “adil ticaret” bir tüketime doğru gidiyor. Sağduyulu tüketimi savunan bu düşünce ülkemize de girişini yapıyor ve “güzel” kahve içme kültürünü hayatımıza sokuyor. Etrafta bilinçli profesyonel baristalar tarafından servis edilen kaliteli yeni nesil café’ler görmeye başlıyoruz.
Tabii üçüncü dalgaya gelmeden önce bu akımın bir ve ikiden nasıl evrildiğini de bilmek gerek. 1. dalga kahveciliğin kökleri 2. Dünya Savaşı zamanlarına dayanıyor ve Kuzey Amerika başta olmak üzere hazır kahve akımı yaygınlaşıyor. Kahve hazır olunca menşei ve kalitesine de fazla odaklanılmıyor. Dünya genelinde tüketim odaklı pazarlanan kahve, 80’li yıllardaki gibi kahve zincirlerinin hızla yayılmasına yani 2. dalga kahveciliğe yerini bırakıyor ve espresso bazlı kahve tüketimi hayli popülerleşiyor. 3. dalgada ise “kahvenin nasıl ve hangi koşullarda yetiştirildiği, ticaretin nasıl yapıldığı” gibi kavramlar önem kazanıyor.
Özel harman, aroma, çekirdek cinsleri adından daha sık söz ettiriyor; kahvenin kendisine, üreticisine ve sunuma kadar geçirilen süreçlere daha büyük saygı duyuluyor. Bu akımla beraber üçüncü dalgayla özdeşleştirilmiş demleme biçimleri türüyor ve çoğu café’de de yerini alıyor. Chemex, Aeropress, V60 gibi ekipmanlar endüstriyel ürünlere göre daha yavaş ve iyi bir kahvenin hak ettiği demleme biçimleri sunuyor.
Kahve bilgisini bir üst seviyeye taşımak isteyenlere
Bu kadar bilgi üzerine, “peki iyi bir kahve nasıl hazırlanır?” diyorsanız, biz de sizlere MSA’nın sadece mutfak alanında değil, bu konuda da çok özellikli eğitimler verdiğini söyleyebiliriz. Kahveye meraklı herkesin katılabileceği 4 veya 5 günlük kurgulanan, kahveye dair A’dan Z’ye her şeyi öğrenebileceğiniz kapsamlı Artizan Kahve eğitiminin yanı sıra; “keşke o kadar vaktim olsa” diyenler için günlük Workshop’lar da sunuyor. Artizan Kahve programı için tıklayın.
13 Mayıs’ta gerçekleşecek Yeni Nesil Kahve Workshop’unda, evinde kahvenin tadını daha yoğun almak ve artizan ekipmanlarla kahvesini demlemek isteyen, demlediği kahvenin yurduna, kavurma ve öğütme derecesine önem veren, kahvenin nereden ve nasıl geldiğine kafa yoran kişiler için oldukça öğretici ve keyifli bir deneyimin sözünü veriyor. Detaylar burada.
Zengin, aromatik ve kadifemsi espresso’yu odaklarına aldıkları Sadece Espresso Workshop’u ise kendini sadece espresso konusunda geliştirmek isteyen kahve tutkunları için tasarlanmış. Profesyonel makinalar eşliğinde en doğru yöntemlerle espresso hazırlamayı, süt köpürtme tekniklerini ve bu ikili ile hazırlanan İtalyan usulü Ristretto, Lungo espresso, Americano, Cafe Latte, Flat White, Cortado ve Macchiato, Cappuccino gibi kahvelerin yapımını tüm aşamalarıyla öğrenebiliyorsunuz. Detaylar ve bilet için tıklayın.
Profesyonel barista ekipmanları yerine evde kullanılan ekipmanlardan tam verim almak isteyenlerse Evde Kahve eğitiminde moka pot, french press, filtre kahve ve Türk kahvesi kullanım ve yapımlarını layığıyla öğreniyor; ayrıca “kahve yanına en iyi ne gider” sorusuna cevap niteliğinde nefis biscotti ve kurabiyeler hazırlıyorlar. Eğitim detayları burada.