Sanat

Japon ressam Hokusai’nin ejderha rüyası: The Life of Hokusai

Japonya ve Türkiye’nin 100. yıldönümünü The Life of Hokusai ile kutlayalım!

100 yıllık diplomatik beraberliği taçlandırmak üzere düzenlenen etkinlikte sahneyi Hokusai’nin hayatı devralıyor! Dünyaca ünlü Japon ressamın hayatındaki dönüm noktalarını ele alan gösteri, geibu sanatı ile vücut buluyor…

Etkinliğe dair detaylara geçmeden önce Hokusai’yi daha yakından tanıyalım.

Katsushika Hokusai kimdir?

Japonya’nın Edo döneminde yaşamış olan Katsushika Hokusai; ukiyo-e ressamı, tahta oymacısı ve oymabaskı ustası kimlikleriyle tanınan bir sanatçı.

Tahminen 1760’ta ve bugünkü adıyla Tokyo’da dünyaya gelen Hokusai, esnaf bir ailenin çocuğuydu. Çocukluk yıllarında Tokitarō ismiyle anılan sanatçı, resme henüz 6 yaşındayken başladı. Yaşamı boyunca otuzdan fazla takma isim kullanan Hokusai, 14 yaşında bir ağaç oymacısının yanında çalışmaya başladı. Daha sonra ukiyo-e sanatında ustalaştı ve Hokusai imzası taşıyan ilk eserini 1779’da tamamladı.

1800’lerle birlikte gelen ün, sanatçının Fuji dağına olan takıntısı ile giderek büyüdü. Öyle ki Hokusai Otuz Altı Fuji Dağı Manzarası isimli bir resim serisi oluşturdu. Bu seride tam 46 adet ukiyo-e çalışması yer alıyordu. Sanatçının dünyaca ünlü eseri Büyük Dalga (1820) da bu serinin bir parçasıydı. Kızıl Fuji ve Zirve Altında Sağanak ise serinin öne çıkan diğer eserleri.

Hokusai, bilinen çalışmalarının yanı sıra kitap çizimleri alanında da bir ustaydı. Kariyeri boyunca 30 binden fazla eskiz yapan sanatçı, hiç kuşkusuz sanat tarihine geçen en önemli ressamlardan biri.

The Life of Hokusai’ye dair

The Life of Hokusai, sahne performansını resim sergisiyle birleştiren benzersiz bir sanat projesi. Projenin ana teması ise dünyaca ünlü ressam Katsushika Hokusai’nin hayatı.

Son 1000 yılın en önemli 100 kişisi arasında yer alan tek Japon olan Hokusai, bir ressamdan öte bir dahi olarak tanımlanıyor. The Life of Hokusai, yüzyıllar önce yaşamış bu dahinin yaşamını, dans ve dövüş sanatlarının bir birleşimi olan geibu ile sahneye taşıyor.

The Life of HOKUSAI 2024 PV

Üst düzey dijital projeksiyonlarla desteklenen gösteride, Hokusai’yi Katsumi Sakakura canlandırıyor. Hokusai’nin eşi rolünde Yasko Fujii, kızı rolünde ise Karin Kato yer alıyor.

Acılarla dolu yaşamını binlerce eserle dolduran Hokusai’nin dünyaya bakış açısı ise performansın odak noktalarından: Fani ve baki dünya arasındaki bir köprü, bir ejderhanın vücut bulmuş hâli.

İlk kez 2018 yılında sahnelenen gösterinin 2022 yılında Cool Japan Matching Award ile taçlandırıldığını da belirtelim. The Life of Hokusai’nin bölümleri ise şu şekilde:

  • Sahne 1: Giriş
  • Sahne 2: Hokusai’nin iç çatışması
  • Sahne 3: Dahi bir ressamın günlük hayatı
  • Sahne 4: Sanata deli olan adam Hokusai
  • Sahne 5: Shunga / ‘’Ahtapot ve deniz kadını’’
  • Sahne 6: Resimde son noktaya doğru
  • Sahne 7: Oei’nin çatışması
  • Sahne 8: Rüzgar tanrısı ve gök gürültüsü tanrısı
  • Sahne 9: Hokusai’nin yeniden doğuşu ve Koto’ya sonsuz vedası
  • Sahne 10: Büyük Dalga
  • Sahne 11: Edo büyük ateşi
  • Sahne 12: Anka kuşu
  • Sahne 13: Tilki ve rakun
  • Sahne 14: Hokusai’nin son eseri ‘’Fuji Dağı Üzerinde Uçan Ejderha’’
The Life of HOKUSAI ending song (Waccha)

The Life of Hokusai İstanbul’a geliyor!

The Life of HOKUSAI PR Movie

Türkiye ve Japonya’nın diplomatik ilişkilerinin 100. yılını kutlamak için düzenlenen etkinliğin yıldızı: The Life of Hokusai.

Istanbul Fringe Festival’in katkılarıyla Türkiye’ye gelen gösteri, 17 Eylül Salı günü gerçekleşecek. Istanbul Fringe Festival 2024 takviminde yer alan etkinliğin ev sahibi ise ENKA Oditoryumu.

Dünyaca ünlü ressamın hayatındaki dönüm noktalarına şahit olmak ve büyüleyici bir performans izlemek için biletlerinizi şimdi alın!