YAŞAM

Dünyanın En İyi Mutfağı: İtalyan Lezzetleri

İtalyan mutfağının tüm detaylarını öğrenmek için okumaya devam edin!

Makarnanın ve pizzanın ana vatanı: İtalya. Geleneksel yemek rehberi TasteAtlas’ın 2022 yılında yayımladığı ‘’50 Best Cuisines’’ listesine göre dünyanın en iyi yemekleri İtalyan mutfağına ait. Özel baharatları, sosları ve birbirinden renkli lezzetleriyle tahtındaki yerini yıllardır bırakmayan İtalyan mutfağının sırrı ne?

İtalyan Mutfağının Tarihçesi: Molto Buono!

Dünyanın en zengin mutfakları arasında yer alan İtalyan mutfağının tarihi M.Ö. 4. yüzyıla uzanıyor. Birçok tarihi ve toplumsal gelişmeden etkilenen İtalyan lezzetleri, içerisinde Arap, Antik Roma, Yahudi ve Bizans etkilerini de barındırıyor. Gelişerek genişleyen İtalyan mutfağının dönüm noktası ise 18. yüzyılda gerçekleşen ‘’Yeni Dünya’’nın keşfi. Amerika anakarasını ifade eden ‘’Yeni Dünya’’ topraklarının keşfedilmesiyle patates, domates, mısır ve biber gibi ürünler Avrupa’ya taşındı. Tüm dünya mutfaklarına giren bu yeni malzemeler, İtalyan mutfağını da etkileyerek çeşitlendirdi.

Yaşanan bu yeni gelişmeler aslında sağlam bir zemine oturarak İtalyan mutfağını bugünkü konumuna getirdi. Henüz Orta Çağ dönemlerinde Sicilya bölgesinde uygulanmaya başlayan birkaç teknik, İtalyan mutfağının temellerini oluşturdu: Tütsü ve salamura yöntemi. İtalyanlar etleri ve sebzeleri tütsüleyerek ya da salamura ederek saklıyor, meyveleri muhafaza etmek içinse şeker ve bal gibi malzemelerden yararlanıyorlardı. Kendilerine has bu teknikleri yüzyıllar içerisinde Arap, Alman ve Roma kültürleriyle harmanladılar. İtalyan şefler tarafından kaleme alınan yemek kitaplarıyla tüm bu sırlar Modern Çağ’a kadar taşınmış oldu.

Saray Mutfaklarına Taşınan Lezzetler: İtalyanların Sırları

Modern Çağ’a gelindiğinde ise İtalyan mutfağının kalbi Roma ve Venedik saraylarında atıyordu. Öyle ki saray mutfaklarında pişen yemekler kitaplara ve operalara konu oluyordu. Sebzelerin ana yemek kategorisine taşınması da İtalyan mutfağı sayesinde gerçekleşti. İtalyan mutfağı sadece yemekleriyle değil sofra düzeniyle de dünyanın dikkatini çekmeyi başardı. 18. yüzyılla birlikte İtalyan tarifleri saraylardan halka indi. Aşçılar tarafından kaleme alınan yemek tarifleri, küçük kitapçıklar halinde basılarak popülerleşmeye başladı. 19. yüzyılda ise İtalya’nın imzası olan yemeklerin tarifleri paylaşıldı: Domatesli makarna ve pesto sosu.

İtalyan mutfağı, bölgesel olarak da dallara ayrılıyor. Ülkenin kuzeyinde mısır, pirinç, patates ve peynir çeşitleri ağırlık gösterirken Ligurya bölgesinde deniz mahsulleri, fesleğen ve zeytinyağı kullanılıyor. Farklı lezzetleriyle ünlenen Romagma bölgesiyse salam, sosis ve jambon gibi şarküteri ürünleriyle tanınıyor. Her çeşit balığın ve etin tüketildiği ülkede popüler olan bir diğer lezzetse at eti. Özellikle ülkenin güney bölgesinde tüketilen at eti, makarna ve pizza çeşitlerinde de yer alıyor.

İtalyan Mutfağının En Sevilenleri

İtalyan mutfağının en sevilen yemeği hiç kuşkusuz dünyaca üne sahip makarnası. Şekillerine göre penne, spaghetti, linguine, maccheroni ve fusilli olarak isimlendirilen makarnalar kuru ya da taze olarak üretiliyor. İçerisine konulan malzemeye göre de isimlendirilebilen makarnalar arasında tortellini, ravioli, rotini, fettuccine ve lasagna oldukça büyük bir üne sahip. Makarna dışında risotto, gnocchi, polenta, focaccia ve timballo gibi birçok kültürel İtalyan lezzeti de bulunuyor.

İtalya denince aklımıza gelen bir diğer yemekse tabii ki de pizza. Margherita, marinara ve neapolitan pizzalar dünyaca üne sahip olan İtalyan lezzetleri arasında yer alıyor. Tatlıları ve içecekleriyle de geniş bir kültüre sahip olan İtalyan mutfağı; tiramisu, cannoli, pina cota ve biscotti gibi lezzetlerin de sahibi. Ayrıca mutfak, zengin bir şarap ve kahve içeriği de sunuyor. Öyle ki dünyaca ünlü barolo şarapları ve espresso tam olarak İtalya topraklarından buralara kadar gelmiş.

İtalyan Yemeklerinin Püf Noktaları: Eataly Workshopları

Ünü dünyaya yayılmış İtalyan mutfağını ülkemizde hizmet veren birçok restoranda deneyimleme şansınız bulunuyor. Peki ya kendiniz yapmak isterseniz? Gelin işi duayenlerinden öğrenelim. Eataly Mutfak Atölyesi workshoplarıyla İtalyan mutfağının tüm detaylarını aktarmaya devam ediyor. Workshoplara özel tarifler ve usta şefler eşlik ediyor.

Workshop takviminde neler var? Cheesecake, cocktail, pizza, makarna ve et gibi birçok İtalyan lezzetini Eataly workshopları ile keşfedebilirsiniz. Özel ‘’Minik Eller Pişiriyor’’ etkinlikleri ise 5 – 9 yaş aralığındaki minik aşçılarını bekliyor.