YAŞAM

Çocukların Dünyası: Kültürel Gelişimlerini Destekleyen Aktiviteler

Çocukların gelişimi için faydalı olan oyun ve aktiviteler; bilişsel, duyuşsal, fiziksel ve sosyal açıdan çeşitli kazanımlar getirir.

Tüm bunların yanında çocukları yetişkin yaşamına hazırlamak için farklı ortamlar ve aktiviteler de düzenlenmelidir. Bu gereksinimlerden ilki ise kültürel gelişim.

Çocukluk çağında kültürel kazanımlar elde etmek, ilerleyen yıllarda ortaya çıkabilecek adaptasyon sorunlarını önler. En önemlisi ise çocukların gelecekleri hakkında daha kolay karar verebilmelerini sağlar. İletişim yeteneği ise sosyal kazanımların getirdiği belki de en önemli gelişim öğesi olarak öne çıkıyor.

“Büyüyünce ne olacaksın?” sorusundan önce onların yeteneklerini keşfetmeleri çok daha önemli!

İzleyin: “Tiyatrolar”

Tiyatro ortamları, çocukların düşüncelerini paylaşmayı öğrenebilecekleri ve sanatsal zevklerini geliştirebilecekleri en güzel ortamlardır. Çocukların çevresiyle uyum içinde olmasına yardımcı olan tiyatro oyunları, çocuklar için büyük kazanımlar sağlar. Davranışlar ve uyulması gereken kurallar, sahnede eğlenceli ve ilgi çekici şekilde onlara aktarılır.

Öğrenme aracı olarak kullanılan çocuk tiyatroları, çocuklara; evren, aile, arkadaşlık ve çevre hakkında bilgiler vererek algılarını açmasını sağlar. Kısaca tiyatrolar, çocuklara dünyayı anlatır. Yaratıcı ortamların getirdiği yeni fikirler ise kültürel gelişimlerini destekleyerek merak duygusunu açığa çıkarır.

Deneyimleyin: “Atölyeler”

Evlerde yapılan aktiviteler çocukların gelişimine büyük oranda katkı sağlar. Fakat bunu bir grupla ve profesyonel yardımla birlikte yapmak çocuklarda farklı fonksiyonları tetikler. Atölye gibi belirli bir konuya eğilen çalışmaların en önemli özelliği, benzer ilgi alanlarına sahip olan çocukları bir araya getirmesidir. Bu da çocuklarda sosyal ilişkileri güçlendirerek iletişim becerilerini ilerletir.

Günümüzde atölyelerin ana teması yemek yapmaktan el işine kadar uzanıyor. Fakat ana kazanım aynıdır: İş birliği. Paylaşmak ve anlaşmak üzerine kurulan çocuk atölyeleri çocukların kendilerini tanımasına fırsat verir. Kendisinin farkında olan bir çocuk ise kültürel kazanımların farkında olarak yetişir.

Dokunun: “Geziler”

Gezerek öğrenmek kültürel gelişimi destekleyen en önemli basamaktır. Bu nedenle düzenleyeceğiniz en küçük tur, çocukların öğrenme isteğini arttırarak süreci kolaylaştıracaktır. Geziler, çocuklar için olayları birinci dereceden deneyimleme fırsatı verir. Kişiler, mekanlar ve olaylar; yerinde öğrenilerek kalıcılığı arttırılır. Bunu bir grupla yapmak ise iletişim gibi sosyal becerilerin iyileştirilmesine katkı sağlar.

Geziler ayrıca sorun çözme yeteneğinin gelişmesine de yardımcı olur. Uzun soluklu turlar; sorumluluk duygusu, kavrama yeteneği ve nesnel yaklaşım gibi çeşitli duyguları açığa çıkarır. Kısaca çocuk gelişimi için hem okuyan hem gezen olmak oldukça önemli.

Gözlemleyin: “Müzeler”

Çocuklara yönelik düzenlenen müzeler yıllardır Avrupa’nın çeşitli şehirlerinde yoğun ilgi görüyor. Son yıllarda Türkiye’de de rağbet görmeye başlayan çocuk müzeleri birçok duyguyu uyarmasıyla oldukça önemli merkezler. Yaşama dair ilgilerinin artmasına olanak sağlayan müzeler, hitap ettikleri kitle nedeniyle konuları eğlenceli bir şekilde ele alıyor. Oyuncaklar, gezegenler, fotoğraf çekimi alanları, filmler ve çok daha fazlası.

Kapsama alanı bir hayli geniş olan müze gezileri, aile ve arkadaş grupları için de oldukça öğretici bir aktivite. Müzeler, çocuklara kültürü öğretmenin de en güzel araçlarından biridir. Farklı bir öğrenme ortamını mümkün kılan müzeler ile gözlem yeteneği ve yaratıcılık gibi kazanımlar elde edilir.

Çocuklarınızın kültürel gelişimine katkıda bulunmak ve aynı zamanda eğlenmek için birkaç aktivite önerisine ne dersiniz? Aile ve Çocuk kategorisinde dilediğiniz etkinliğine göz atarak kendinize en uygunu rahatlıkla bulabilirsiniz.