Sanat

Shakespeare’in ”Richard”ı, Berna Moran’ın çevirisiyle sahnelerde!

Berna Moran’ın çevirisiyle Türk tiyatro sahnelerine taşınan Richard, yeni sezonda da alkışları toplayacak!

Okan Bayülgen tarafından uyarlanan Richard, Kral III. Richard Faciası’nı 2012 yılına taşıyor…

Sanatın ve toplumun hiyerarşik düzenine karşı savaş açan Richard Hell’i konu alan oyunda, birçok tiyatro yıldızı da yer alıyor. 2022’den beri sahnelenen ve tiyatro otoritelerinden tam not alan Richard, Ekim ayına kadar sahnelerde olacak!

Oyunun takvimini incelemeden önce hikâyenin detaylarına daha yakından bakalım.

Richard ne anlatıyor?

Oyun, sanatın ve toplumun alışılagelmiş düzeninden şikayetçi olan Richard Hell’in, bir tiyatroya sığınmasıyla başlıyor…

Henüz ilk dakikalarında izleyenlerin zihnine şüphe tohumları eken Richard, III. Richard rolünü kapsa da gözünü daha yükseklere dikmekten kendini alamıyor: Yönetmen koltuğu.

Hikâyeye ve diyaloglara yerleştirilmiş küçük detaylar, sadece 2 yıl tahtta kalan fakat İngiltere tarihinde oldukça kötü bir üne sahip olan III. Richard’ı güncel bir perspektifle izleyiciye sunuyor.

Shakespeare’in ilk oyunlarından biri olduğu düşünülen Richard, Okan Bayülgen’in özgün bakış açısıyla buluşarak günümüzde yaşanan taht kavgalarını gün yüzüne çıkarıyor adeta!

III. Richard’ın kemikleri bulundu!

Tiyatro oyununun bu yeni uyarlamasında Richard’ın kemikleri sızlamıyor, Leicester’da bir otoparkta bulunuyor. Yıl ise 2012. Adli tıp uzmanlarınca yürütülecek olan uzun soluklu bir araştırma gündeme gelirken Londra’da bulunan küçük bir tiyatro salonu ise III. Richard’ın hikâyesini anlatmak için perdelerini açmaya hazırlanıyor.

İlk önce sahneyi, sonrasında yönetmen koltuğunu ele geçiren sözde Richard ise izleyenlere büyük resme bakma şansı tanıyor.

Peki, izlediğimiz Richard, sadece takıntılı ve kaybolmuş bir ruh mu yoksa yıkmaya çalıştığı düzenin ta kendisi mi?

Kısa sürede tiyatro salonunda kendi egemenliğini ilan eden Richard, tiyatro geleneğinin sarsılmaz temellerini bir bir yıkıyor. Drag Queen gösterileri, karanlık moda dünyası, daha önce tiyatronun önünden bile geçmemiş oyuncular…

Kısaca Richard Hell’in hayal gücü, alışılagelmiş Richard prodüksiyonunu yerle bir ederek 1480’li yılları milenyum çağına taşıyor.

Sahnede kimler var?

Yepyeni bir prodüksiyonla Türk tiyatro sahnesini etkisi altına alan Richard, oldukça kalabalık bir oyuncu kadrosuna sahip.

Richard Hell rolünde Okan Bayülgen, York Düşesi Lady Anne rolünde Şenay Gürler, Kraliçe Elizabeth rolünde Ebru Unurtan Urağ ve Kraliçe Margaret rolünde Nihal Usanmaz gibi başarılı isimleri görüyoruz.

Hikâyeyi parlatan diğer yıldız isimler ise şöyle: Esra Yaşar, Kevork Türker, Su Sonia Herring, Murat Yılmaz, Oral Özer, Yiğit Pakmen, Kayra Ural, Sinem Bayraktar, Volkan Ateş Gündüz, Dilay Yıldız, Cem Tilmen, Ali Akkök, Cüneyt Üstün, Ferdi Taşkın, Levent Akkök, Cihan Akbilek ve Sinan Aksu.

Net Sanat ve Kabare Dada ortak yapımıyla sahneye taşınan Richard’ın yeni sezon takvimi belli oldu.

Belki şehrinize bir kral gelir, kim bilir?

Richard’ın yeni sezon takvimi

Geçtiğimiz sezonlarda binlerce seyirci ile buluşan Richard, 2024 Yaz-Sonbahar döneminde de sahnede olacak.

Oyunun ziyaret edeceği duraklar ise şöyle:

  • 26 Temmuz: Ayvalık Amfitiyatro, Balıkesir
  • 14 Ağustos: Datça Açıkhava Tiyatrosu, Muğla
  • 4 Eylül: Bursa Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu
  • 11 Eylül: Oran Açık Hava Sahnesi, Ankara
  • 18 Ekim: GAÜN Mâvera KSM – Açıkhava Sahnesi, Gaziantep
  • 20 Ekim: Çukurova Üniversitesi Açıkhava Tiyatrosu, Adana

Oyunun biletleri hızla tükeniyor, yeni kralın hikâyesine şahit olmak ve muhteşem bir sahne gösterisi izlemek için elinizi çabuk tutun!