Sanat

Aşk gözle değil, ruhla görür: Aşık Shakespeare

7 dalda Oscar kazanan Aşık Shakespeare (Shakespeare in Love) filmi bu kez tiyatro sahnelerinde!

Shakespeare’in kaleminden çıkan eserler, kesinlikle dünya edebiyatının en büyük hazinelerinden biri. Peki ya onun aşk hikayesi? William Shakespeare’in büyük aşkı ve en büyük ilham kaynağı ile tiyatro sahnesinde tanışmaya hazır olun.

Tiyatro oyunun detaylarına geçmeden önce dünya sinemasına damgasını vuran Shakespeare in Love filmine de daha yakından bakalım.

Shakespeare in Love: Bir Zamanlar Londra’da

‘’ Gerçek olamayacak kadar güzel, gerçek olamayacak kadar hayal.’’

John Madden yönetmenliğinde perdeye aktarılan Shakespeare in Love, Tom Stoppard ve Marc Norman’ın kaleminden çıkan kurgusal bir hikaye.

1998 yılında vizyona giren film, 16. yüzyılın Londra’sını konu alıyor. Kostümlerden diyaloglara, mekanlardan oyunculara kadar 16. yüzyılın atmosferini yansıtan film, 13 dalda Oscar adayı oldu ve bunlardan 7’sini kazanmayı da başardı.

Shakespeare in Love filminin sihirli yanı ise izleyiciyi 16. yüzyıl tiyatro sahnelerinin tozlu yollarına, korsan oyunlarına ve muhteşem elbiselere ışınlaması. Shakespeare’in kötü giden aşk hayatını mercek altına alan senaryo, ünlü yazarın hayranı Viola ile olan tutkulu aşkı üzerinde şekilleniyor.

Tutkulu Bir Aşk Öyküsü

“Sen benimdin, rüyanın görkemiyle doldum. Ben rüyada sultandım, uyanınca hiç oldum.”

Dünyanın en ünlü yazarlarından biri olan Shakespeare, bizlere sayısız aşk hikayesi hediye etti. Peki ya onun aşk hayatını hiç merak ettiniz mi? İşte Shakespeare in Love tam da bu noktaya değiniyor. Her ne kadar kurgusal bir hikaye olsa da Shakespeare’in aşık yanını görmek oldukça etkileyici.

Film, genç ve yakışıklı yazar William Shakespeare’i canlandıran Joseph Fiennes‘in performansıyla başlıyor. Yazma bloğu ile boğuşan Shakespeare’in tek sorunu ise sanatı değil. Bir yandan da finansal sorunlarla başa çıkmaya çalışan yazar, tüm bu sıkıntıların arasında Viola de Lesseps adlı güzel bir kadınla tanışıyor.

Tiyatroya olan tutkusu ile Shakespeare’in dikkatini çekmeyi başaran Viola, hayali rolünü oynamak için erkek kılığına girmeye de hazır. İşte Shakespeare’in karmaşık aşk hikayesi böyle başlıyor. Öyle ki bu aşk, Shakespeare’in eserlerinin de ilham kaynağı oluyor.

Shakespeare in Love | Shall I 'Compare Thee' (HD) - Ben Affleck, Gwyneth Paltrow | MIRAMAX

Oldukça başarılı bir kurgu olan Shakespeare in Love filminde bazı karakterler tarihi kişiliklere dayanıyor aslında. Ayrıca senaryonun içerisinde Shakespeare’in oyunlarına göndermeler de yapılıyor.

Muhteşem Oyuncu Kadrosu 

Shakespeare in Love, sadece etkileyici senaryosu ile değil, aynı zamanda başarılı oyuncu kadrosuyla da unutulmazlar arasında. Joseph Fiennes ve Gwyneth Paltrow, Shakespeare ve Viola rollerinde büyüleyici bir kimya yakalamış. Geoffrey Rush, Judi Dench ve Colin Firth gibi usta oyuncular da filmin ikonik eserler arasına girmesini sağlamış gibi görünüyor.

İkilinin kimyasını merak ettiyseniz 5 dakikalık kısa performanslarını izlemeniz yeterli olacaktır!

Shakespeare in Love | 'Auditions' (HD) - Gwyneth Paltrow, Joseph Fiennes | MIRAMAX

Aşık Shakespeare Tiyatro Sahnesinde! 

1999 Akademi Ödülleri töreninde 7 dalda Oscar kazanarak büyük bir başarı elde eden Shakespeare in Love’ın tiyatro sahnesine taşınması hiç de sürpriz değil.

Komediyi ve romantizmi bir araya getiren Aşık Shakespeare, başrollerini Uraz Kaygılaroğlu ve Nezaket Erden’in paylaştığı büyük bir prodüksiyonla tiyatro sahnesine taşınıyor. Serdar Biliş’in rejisiyle muhteşem bir işe imza atan ekipte ise tam 70 kişi bulunuyor. Dev kadronun büyük emekleriyle izleyici karşısına çıkan Aşık Shakespeare; Zorlu PSM, Çolpan İlhan & Sadri Alışık Tiyatrosu ve Piu Entertainment’ın ortak çalışması…

İhtişamlı kostümleri, başarılı performansları ve dev prodüksiyonu ile Ekim ayı boyunca sahnelerde olacak Aşık Shakespeare oyununu kaçırmamak için biletlerinizi şimdiden alın. William’ın ve Viola’nın büyük aşkına tanıklık etmek için Turkcell Sahnesi’nde buluşalım!