Sanat
Vuslat Yıldönümü: Şeb-i Arus
Hepimizin hayatında izler bırakan Mevlana'nın yaşamına ve ilahi sevgiliye kavuştuğu gün olarak ifade ettiği Şeb-i Arus'a yakından bakalım mı?
‘’Sen bensin, ben de senim işte! Öyleyse nedir bu senlik benlik!’’
Mevlana Celaleddin-i Rumi
Tasavvufçu, ilahiyatçı ve şair olarak tanıdığımız Mevlana Celaleddin-i Rumi, 1207 tarihinde Belh’te dünyaya geldi. Uluslararası bir etkiye sahip olan Rumi’nin eserleri pek çok dile çevrilmiş durumda. Eserlerinin çoğunu Farsça olarak kaleme alan Mevlana’nın; Türkçe, Arapça ve Yunanca eserleri de mevcut. 21 yaşında Konya’ya gelen şair, ömrünü orada geçirdi. Müritleri ve oğlu Sultan Veled, 1273 yılında vefat eden Mevlana adına Mevlevi Tarikatı’nı kurdu. Sema Töreni ve semazenleriyle ünlü olan tarikat, Mevlana’nın öğretilerini gelecek kuşaklara ulaştırdı. Şems-i Tebrizi ve Hüsameddin Çelebi gibi şahsiyetler Mevlana’nın görüşleri üzerinde etkili olmuştur.
Şeb-i Arus Nedir?
Türkçe karşılığı ‘’Düğün Gecesi’’ olan Şeb-i Arus, Mevlevilik’te Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin öldüğü gecenin ismidir. Mevlana, bu günü Allah’a kavuştuğu gece olduğu için düğün olarak isimlendirmiştir. Rumi’nin ölüm yıldönümü ‘’Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri’’ ismiyle her yıl 17 Aralık tarihinde anılır. Bu anma törenlerinin halk arasındaki ismi ise Şeb-i Arus’tur. Farsça gece anlamına gelen şeb, Arapça düğün anlamına gelen arus kelimelerinden oluşur. Arus kelimesi Arapçada yükseliş anlamına da geldiği için Şeb-i Arus ‘’ruhun semaya yükselişi’’ olarak da tanımlanır.
Şeb-i Arus Ne Zaman Kutlanır?
‘’Bütün ilimlerin aslı insanın kendisini bilmesidir.’’
Mevlana Celaleddin-i Rumi 17 Aralık 1273 tarihinde dünyadan ayrıldı. Şeb-i Arus olarak adlandırılan bu gecede Rumi’nin ölümü çeşitli törenlerle anılıyor. Bu törenler, Mevlana Haftası olarak kabul edilen 7-17 Aralık tarihleri arasında gerçekleşiyor. Konya başta olmak üzere birçok şehirde gerçekleşen törenlerde Mevlana’nın Rabb’ine yani ilahi sevgiliye kavuşması kutlanıyor. Türbe ziyaretleri, Kur’an-ı Kerim okunması, Mevlana Müzesi ziyaretleri, Nevbe merasimi ve yürüyüşler anma törenleri kapsamında gerçekleşen etkinlikler arasında yer alıyor.
Mevlana’nı 749. Vuslat Yıldönümü: Dostluk Vakti
‘’Dost ol da Dost’u gör.’’
T.C. Turizm ve Kültür Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlenen “Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri”nin bu yıl 85.si gerçekleşiyor. Özel konukların ağırlandığı ve çeşitli etkinliklerin düzenlendiği geceye geçtiğimiz yıllarda Kardeşlik Vakti, İrfan Vakti, Selam Vakti ve İhsan Vakti gibi temalar eşlik etmişti. Mevlana Celaleddin Rumi’nin 749. Yıldönümüne işaret eden gecenin bu yılki temasıysa ‘’Dostluk Vakti’’. 7-17 Aralık tarihleri arasında Konya Mevlana Kültür Merkezi’nin ev sahipliği yapacağı Sema Programları, 17 Aralık Şeb-i Arus etkinliğiyle sonlanacak.
Şeb-i Arus Duygusunu Yaşamak İsteyenler İçin:
‘’Vakt-i Şerif hayrola, hayırlar fethola, şerler def ola, gönüller şad ola.’’
CRR Konser Salonu’nda gerçekleşecek anma töreni bu duyguyu yaşamak isteyenler için alternatif bir etkilnik.
Geceyi Suznak Mevlevi ayini süsleyecek. Bestesi Hâşim Bey’e, güftesi Nasif Dede’ye ait olan eserin ilk ve son peşrevleri Birol Yayla tarafından yeniden yazılmıştır. Sema töreniyle gerçekleşecek olan özel icra, Hezarfen San’at Topluluğu’nun katkılarıyla sahneye taşınacak. 17 Aralık Cumartesi günü, saat 20.00’da gerçekleşecek törenin ev sahibi ise CRR Konser Salonu.
Başka bir alternatif de Galata Mevlevileri’nin sunduğu Sema Gösterisi ve Semazen Dünyası Sergisi. Hodjapasha Gösteri ve Etkinlik Merkezi’nde canlı tasavvuf müziği eşliğinde enfes sema gösterisini izleyebilir ve Sema geleneğinin spiritüel bakış açısını yakından hissedebilirsiniz.