Sanat

İstanbul’un İkonik & Mistik Mekanları

4 büyük imparatorluğa başkentlik yapmış olan büyüleyici topraklar: İstanbul.

Kıtalar arası konumuyla tarihin tüm sayfalarında kendisine yer bulan İstanbul, kuşkusuz dünyanın en büyüleyici şehirlerinden biri.

Roma’dan Bizans’a, Latin İmparatorluğu’ndan Osmanlı’ya. Tarihin en büyük imparatorluklarına başkent olan İstanbul, M.Ö. 5500’e dayanan insanlık mirasıyla da büyük bir öneme sahip. Geçen yüzyıllar içerisinde sanayi, turizm, ticaret, kültür ve sanat merkezi olan şehir 21. yüzyılda da tarihin bekçiliğini yapmaya devam ediyor. Şehirde küçük bir tura var mısınız?

Siz İstanbul metrolarında kaybolmadan önce küçük bir yol haritası çizelim. Mistik enerjisi ve tarihi geçmişiyle İstanbul’un simgesi haline gelmiş olan 3 ikonik mekan.

Şehrin Yeraltı Müzesi: Yerebatan Sarnıcı

Ayasofya’nın güneybatısında bulunan Yerebatan (Bazilika) Sarnıcı, 527-565 yılları arasında Bizans İmparatoru I. Justinianus tarafından yaptırıldı. 80 bin ton su depolama kapasitesine sahip olan sarnıç, yüzlerce yıl şehrin su ihtiyacını karşıladı. 9 metre yüksekliğinde 336 sütunun yer aldığı sarnıcın malzemesini kendisinden daha eski tarihi yapılardan aldığı tahmin ediliyor. Belki de sahip olduğu mistik enerjinin sebebi budur, kim bilir?

Bir süre varlığı unutulan yapı 16. yüzyılda Batılılar tarafından yeniden keşfedildi. Sarnıca bugünkü ününü kazandıran Medusa başlı sütunlarsa 1985-87 İstanbul Belediyesi kazılarında bulundu. Yunan mitolojisinin yılan başlı ikonik tanrıçası Medusa, sarnıcın birtakım hikayelere konu olmasını sağladı. Temmuz 2022’de yeniden restore edilen alan, Yerebatan Sarnıcı Müzesi adıyla yeniden ziyaretçiye açıldı. Yeni nesil müzecilik anlayışının sürdürüldüğü Yerebatan Sarnıcı, şu anda çeşitli gösterilere ve etkinliklere ev sahipliği yapıyor.

Suzin Maçoro’nun düzenlediği sound healing etkinliği de bunlardan biri. 1500 yıllık tarihiyle mistik enerjinin hakim olduğu sarnıç, ışık ve koku algısının eşlik edeceği bir terapiye ev sahipliği yapacak. Night Shift: Bazilikanın Karanlığı, 3 Ocak – 16 Şubat tarihleri arasında Yerebatan Sarnıcı’nda.

Zindanlardan Sahnelere: Yedikule Hisarı

İstanbul’un Fatih ilçesinde yer alan Yedikule Hisarı, Osmanlı ve Bizans tarihinin aynı masada oturduğu miraslardan biri. Suriçi yaşamında önemli bir yere sahip olan hisar, yıllar boyunca pek çok efsaneye de konu oldu. Saraya gelen önemli misafirleri karşılamak için Roma İmparatoru Theodosius tarafından inşa ettirilen zafer takının (Altın Kapı) tarihi aslında 5. yüzyıla dayanıyor. Arap işgali ve Haçlı Seferleri gibi önemli olaylara tanıklık eden yapı, Fatih Sultan Mehmet döneminde Hazine-i Hümayun olarak kullanıldı.

Bölgeye mistik bir misyon ekleyen gelişme ise 15. yüzyılda gerçekleşti: Yedikule Zindanları. Çevresine inşa edilen yapılarla genişleyen alan, 17. yüzyıla kadar zindan olarak kullanıldı. Daha sonra mahalle, Aslanhane, baruthane ve Kız Sanat Okulu gibi işlevler de üstlendi. 1968’de ise İstanbul Hisarlar Müzesi Müdürlüğü’ne bağlanarak kapılarını ziyaretçilere açtı.

Yedikule Hisarı, 7 yıllık aranın ardından büyük bir festivalle geri dönüyor. 4-17 Haziran 2023 tarihlerinde gerçekleşecek olan etkinlik, dünyaca ünlü yıldızları ağırlayacak. Festival takviminin öne çıkan isimleri ise şöyle: Michael Jackson’ın ilk grubu The Jackson’s, Belçikalı-Fransız şarkıcı Viktor Lazlo ve Sinema Senfoni Orkestrası.

İstanbul’un Dev Labirenti: Kapalıçarşı

Dünyanın en büyük ve en eski çarşılarından biri olan Kapalıçarşı, iki bedestenden oluşuyor. Yapının çekirdeğini oluşturan iç bedestenin Bizans döneminden kaldığı tahmin ediliyor. Sandal Bedesteni olarak adlandırılan ikinci kısım ise 1460 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından inşa ettirildi. Dev bir labirenti andıran çarşının kalan ve en büyük kısmı ise Kanuni Sultan Süleyman’ın emriyle yapıya eklendi.

60’dan fazla sokak ve yaklaşık 4.000 dükkanın bulunduğu çarşıya yıllar içerisinde çeşitli eklemeler yapılarak bugünkü alışveriş merkezi halini aldı. Yabancı ziyaretçilerin ilgisini çeken ve İstanbul’un sembolü haline gelen Kapalıçarşı, şehrin tarihi dokusunu yansıtan mimarisi ve gizemli hikayeleriyle dizilere ve kitaplara da konu oldu.

Antonina Turizm, sizleri Kapalıçarşı’nın tarih kokan hanlarında ve renkli dükkanlarında bir yolculuğa davet ediyor. Değerli taşlar, baharat kokuları, halılar, sabunlar ve etnik desenli kıyafetler. Kendinizi Osmanlı yıllarında hissedeceğiniz gezide Valide Han, Mısır Çarşısı, Şark Kahvesi, Sahaflar Çarşısı ve Kurukahveci Han gibi birçok lokasyonu ziyaret edeceksiniz. Kapalıçarşı’nın Hikayesi ile İstanbul’u daha çok seveceksiniz.