Sanat

Antalya Kum ve Heykel Müzesi: SANDLAND

Görkemli kum ve heykel müzesi ile tanışın: Sandland.

Devasa boyutlara sahip yüzlerce kum heykelinin sergilendiği Antalya Kum ve Heykel Müzesi Sandland, 2006 yılından beri ziyaretçilerini ağırlıyor. Onlarca sanatçıyı ağırlayan ve geniş etkinlik alanıyla her yıl binlerce ziyaretçi ile buluşan Kum ve Heykel Müzesi, son yıllarda giderek popülerleşen Ephemeral yani geçici sanat türünün en güzel örneklerinden biri.

Alternatif sanatlar çerçevesine giren Sandland heykellerinde sadece nehir kumu ve su kullanılıyor. Yüzlerce ton ağırlığa sahip devasa kumdan heykeller, her yıl Nisan ayında uluslararası heykeltıraşlar tarafından yapılıyor. Sadece su ve kumla inşa edilen bu sanat eserleri, altında derin bir felsefeyi de barındırıyor: “Hiçbir şey kalıcı değildir.”

Antalya Kum ve Heykel Müzesi’nde Kısa Bir Tur 

Antalya’nın en ünlü sahillerinden biri olan Lara üzerine kurulan etkinlik alanı, toplamda 7 bin metrekarelik bir genişliğe sahip. Dünyanın birçok yerinden gelen profesyonel heykeltıraşlar tarafından yapılan kum heykelleri için kullanılan kum ise 10 bin ton ağırlığa ulaşıyor. Nisan ayında yapımına başlanan heykeller, 3 hafta süren bir maceranın ardından tamamlanıyor. 

Sandland’in 2023 Teması: Kumdan Evrenler Yaratmak 

Antalya Kum ve Heykel Müzesi’nin en güzel yanlarından biri ise her yıl yeni bir tema belirlenmesi. 2023 Sandland teması ise ‘’Uzay Macerası’’. İnsanlığın uzaya yaptığı yolculuklardan esinlenen sergide tüm keşifler kronolojik bir temele oturtuluyor. Müzede sergilenen heykeller arasında Güneş sisteminde yer alan gezegenler, Space X Dragon 2 Kapsülü, Mars Uzay Kolonisi ve Columbia Uzay Mekiği gibi eserler yer alıyor.

Sergide bilim dünyasının ünlü simaları da bizleri karşılıyor. Leonardo Da Vinci, Yury Gagarin, Neil Amstrong, Galileo, Wright Kardeşler, Hazerfen Çelebi ve daha birçok isim… Sandland’de uzay temalı filmler için ayrılmış bir bölüm de var. Sergide gezerken Star Wars, Avatar, Galaksinin Koruyucuları, Star Trek ve Wall-E gibi filmlerden karakterlere rastlayabilirsiniz. Antalya Kum ve Heykel Müzesi, ziyaretçilerine temaya bağlı birtakım interaktif etkinlikler de sunuyor. Teleskoplarla gezegenleri dev ekranda izlemek ve insan jiroskopunu deneyimlemek bunlardan sadece birkaçı. 

Her yaştan ziyaretçiye kapılarını aralayan Sandland, minikler için özel bir alan da tasarlamış. Çocuklar, Sihirli Kum Kale adı verilen alanda kinetik kum kullanarak çeşitli çalışmalar yapabiliyor. Antalya Kum ve Heykel Müzesi yetişkinleri de düşünmüş. Lara sahili boyunca uzanan sergi alanında su sporlarından ve atv safari gibi çeşitli aktivitelerden yararlanmak mümkün. 

Sandland’in bir diğer cazibesi ise geceleri açığa çıkan ışık oyunları. Renkli ışıklar ve özel aydınlatmalarla renklendirilen heykeller, havanın kararmasıyla birlikte bambaşka bir boyut kazanıyor. Uzay temasına uygun müziklerle konukları karşılayan sergi alanı, gökyüzündeki bir fragman adeta.

Peki, bu heykeller nasıl yapıldı? Sizi hemen kafeterya alanında sergilenen dev ekrana doğru alalım. Buradan heykellerin yapım aşamasının anlatıldığı belgeselleri izleyebilirsiniz. 

Sandland’e Gitmeden Önce…

Sandland’e gitmeden önce birtakım detayları da inceleyelim. Mesela ziyaret saatleri. Sandland, 12 ay boyunca açık. Sandland’i 1 Mayıs-1 Kasım tarihleri arasında her gün 09.00-23.00’da ziyaret edebilirsiniz. Sergi, 1 Kasım-1 Mayıs döneminde ise 09.00-19.00 saatleri arasında açık. Yeni uzay temasını keşfe çıkmak için biletlerinizi almayı unutmayın. Güç sizinle olsun, kumdan da olsa…