Röportaj
League of Legends’ın Sırrını Riot Games Türkiye Ekibinden Öğrendik!
Türkiye’de ve dünyada en çok oynanan MOBA oyunu League of Legends Yaz Mevsim Finalleri’nde Dark Passage.By No Game takımı şampiyon oldu.
8 Haziran Pazar günü Bostancı Gösteri Merkezi’nde gerçekleştirilen ve yaklaşık 2.000 kişinin canlı, 15.000 kişinin LOL TV ekranlarından online olarak izlediği Yaz Mevsimi Finali’nde, şampiyonluk liginde namağlup liderliği bulunan DarkPassage.By No Game takımı, Team Turquality’i 3-0’lik skorla geçerek kupanın sahibi oldu.
8 Haziran Pazar günü yapılan diğer karşılaşmalarda ise ligin üst 4 sırasını zorlayan diğer takımlardan Wild Fire Game Satış takımı 3. olurken, Atlas.Xgame takımı da 4. olarak Yaz Mevsimi Finali’ni bitirdi.
En İyileri, Sihirdarlar Belirledi!
Facebook üzerinden canlı olarak yapılan oylamalarla, Yaz Mevsimi Finali’nin en iyi oyuncularını da sihirdarlar seçti. İşte en iyiler;
En İyi Üst Koridor Oyuncusu: Asım Cihat “DP fabFabulous” Karakaya
En İyi Orman Rolü Oyuncusu: Atakan “DP Crystal M” Aydın
En İyi Orta Koridor Oyuncusu: Koray “DP Naru” Bıçak
En İyi Saldırı Gücü Taşıyıcısı: Anıl “DP Holyphoenix” Işık
En İyi Destek Rolü Oyuncusu: Kasım “ATLAS Holythoth” Polat
Yaz Mevsimi Finali’nin En Değerli Oyuncusu ise: Koray “DP Naru” Bıçak
Muhteşem Ambiyans!
Avrupa, Amerika ve Uzakdoğu finallerinde gördüğümüz turnuvalar tadında geçen League of Legends Yaz Mevsim Finalleri’nde bir araya gelen sihirdarlar, dev ekranda canlı olarak şampiyonluğa giden karşılaşmalara şahit oldu.
Biz de Biletix Blog okuyucuları için bu heyecanı biraz daha yukarı taşımak istedik ve Bostancı Gösteri Merkezi’nde Riot Jhonnie ve Riot Glandal’ın sunumuyla ve Twitch Tv’den canlı olarak yayınlanan finallerde Riot Games Türkiye ekibi ile konuştuk. Biz sorduk Riot Games Türkiye ekibi, sizin için cevapladı:
eSpor’un Türkiye’de algılanış biçimi nasıl?
eSpor Türkiye’de yeni tanınan bir spor dalı olarak çok büyük gelişim içerisinde. Kısa süre içinde, eSporcular, vakitlerini bilgisayar başında geçiren insanlardan kitleleri peşinde sürükleyen dijital atletlere evrildi. Turnuvaların ve organizasyonların büyümesiyle eSpor’a yabancı kişiler -özellikle oyuncu aileleri- yapılan sporun ciddiyetini ve açabileceği kapıları daha net görme fırsatı buldu. Böylece, geçtiğimiz 2 yıl içinde Türkiye’deki genel eSpor algısı tamamen pozitif yönde gelişti.
Tam olarak neye ulaşmak istiyoruz?
eSpor ile alakalı çok fazla hedefimiz var. Türkiye özelinde en büyük önceliğimiz ise profesyonel bir eSpor ligi kurmak. Bu sene yarı profesyonel olarak devam eden ligimizi seneye tam profesyonel hale getirmeyi planlıyoruz. Bu sene yaptığımız tüm turnuvalarda Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Genel Müdürlüğü’nden lisanslı eSporcular yer aldı. Gelecek sene bakanlıkla olan bu çalışmalarımızı daha da derinleştirmeyi ve ligde yer alan bütün oyuncuların aylık maaş kazanabilecekleri ayrı bir yapı kurmayı hedefliyoruz. Bu yeni yapı kulüpleşmeyi ve eSpor konusunda da tesisleşmeyi beraberinde getirecektir.
Dünya genelinde yaptığımız turnuvaları milyonlarca izleyici takip ediyor. Aynı şekilde gerçekleştirdiğimiz liglerin ve turnuvaların maç biletleri kısa sürede içinde tükeniyor. Şu an ABD hükümeti turnuvalar için ülkeye gelen eSporcuları “Atlet Vizesi” ile ülkeye alıyor. eSpor’a karşı olan farkındalık aynı şekilde ülkemizde de çok yüksek. Yaptığımız canlı yayınlara olan yoğun ilgi bunun en net göstergesi.
Dünya genelinde uzun vadeli en büyük hedeflerimizden biri de zaten League of Legends’ı ve eSpor’u olimpiyatlara bir dal olarak sokabilmek. Mevcut potansiyeli ve her geçen gün gelişen yapısı ile ilerleyen dönemler için bu hedefin gerçekleşebileceğini düşünüyoruz.
Bu bir meslek haline gelebilir mi?
Dünya genelinde profesyonel oyuncu diye bir kavram var. Profesyonel liglerde mücadele eden takımlara mensup, hayatlarını bu işten kazanan oyunculardan bahsediyorum. Bu sporcular olimpik atlet disiplinindeymiş gibi sabah erkenden kalkıp takım arkadaşlarıyla veya bireysel olarak antrenmanlar yapıyorlar. Zamanlarının çoğunu buna ayırıyorlar. Bunu meslek olarak yürüten yüzlerce oyuncu var. Bizim de hedefimiz 2015 sezonuyla birlikte Türkiye’de profesyonel lige geçmek.
Gamescom ve Dünya Finalleri için neler söyleyebiliriz? Türkiye’yi temsil edecek takımın disiplini / taktikleri başka metaları içeren sunucuları alt edebilecek düzeyde mi?
Türkiye Büyük Finali’nde yer alacak takımlar 2013 sezonuyla beraber büyük bir değişimin içine girdiler. Aralıklı turnuvalardan, haftalık düzenli maçlara doğru gelişen süreçte her takım çalışma rutinlerini, stratejilerini ve alışkanlıklarını daha profesyonel bir hale getirmek durumunda kaldı. Buna ek olarak, kişisel yetenek olarak uluslararası rakiplerinin gerisinde olmayan oyuncular, takım olmanın gerekliliklerini de keşfetme fırsatı buldu. Bütün bu değişimlerin, Gamescom ve Dünya Şampiyonası yaklaşırken katılacak takımın şansını önemli ölçüde artıracağını düşünüyoruz.
Bostancı’da çok büyük prodüksiyona şahit olduk. YMF’de böylesi yapılıyorsa TBF’de bizi neler bekliyor?
12 Temmuz’da Türkiye’nin en büyük eSpor organizasyonunu gerçekleştireceğiz. Oraya biletle gelen veya ekranları başından LoL TV’yi takip eden herkese unutulmaz bir deneyim yaşatmayı istiyoruz. Etkinlikle ilgili daha fazla ayrıntıyı duyuru.tr.leagueoflegends.com/tbf/ adresinden takip edebilirsiniz.
Bir sezon daha biterken, yeni sezona nasıl hazırlanıyorsunuz? Bizi ne gibi yenilikler ve değişiklikler bekliyor?
2013 sezonu Türkiye’de eSpor açısından önemli bir mihenk taşı oldu. Düzenli bir lig yapısı içerisinde oynanan sezon maçları ve mevsim finalleri takımlara ayırdıkları zamanın ve emeğin karşılığını verdi. 2014 sezonu ise şu ana kadar varılan noktanın da ötesinde olacak. Tamamen profesyonel yapıda kurgulanan lig, hem takımlar arasındaki rekabet seviyesi, hem ödüller, hem de prodüksiyon kalitesi olarak Avrupa veya Amerika’da yapılan organizasyonların kalitesine yaklaşacak. Buna ek olarak, üst lige yükselme için oyun içi Dereceli Takımlar sistemi kullanılarak strateji, yetenek ve özveri olarak ön plana çıkan takımlar şans yakalayacak.
Dünya Şampiyonası’nda bulunacak mısınız?
Türkiye ekibinin bir kısmı orada olacak. Umarız elemeleri geçen bir Türk takımı da bizleri temsil etmek için Dünya Şampiyonası’na katılır.
Türkiye Büyük Finali, Ülker Sports Arena’da!
Bu sadece 10 kişinin oturup oyun oynadığı bir etkinlik sanıyorsanız feci şekilde yanılıyorsunuz. Zira geçtiğimiz yıl Los Angeles Staples Center’da gerçekleşen Dünya Kupası Finali’nde neler yaşandığına buradan ulaşabilirsiniz. Limp Bizkit’in gitaristi Wes Borland’ın özel performansı ve “Lucian” isimli şampiyonun giriş ekranı müziğini yapan The Crysthal Method’un sahnesiyle oradaki 18.000 kişi nefeslerini tutmuş şampiyonu bekliyordu…
İyi Olan Kazansın! Kupayı Bize Getirsin!
Türkiye’nin en büyük eSpor organizasyonu olan League of Legends turnuvaları adeta birer prova gibi. Tüm sezon boyunca asıl taktiklerini ortaya koymayan takımlar, belli düzeylerde karşılaşırken, dananın kuyruğu 12 Temmuz’da kopuyor. Asıl büyük sürpriz yaklaşık 10 bin izleyicinin beklendiği, biletleri şimdiden tükenen, Avrupa ve Amerika finallerini aratmayan bir ambiyansla 12 Temmuz’da Ülker Sports Arena’da gerçekleşecek.
TBF’yi kazanan takım ülkemizi, bu yıl Güney Kore’de gerçekleşecek #worlds 2014 Dünya Kupası’nda yer alabilmek için önce Köln’de düzenlenecek olan Gamescom Turnuvası’nda temsil edecek