MÜZİK

Yakından bakalım: Türk Gencine Metal Müziği Sevdiren Pentagram

Türkiye'de metal müziğe yön veren grup!

Heavy metal tarzının sevilen isimlerinden Pentagram’ı daha yakından tanımak ister misiniz? Gelin birlikte zamanda yolculuğa çıkalım.

Lise sıralarından sahnelere: Thunders’tan Pentagram’a.

Kurucu üyeleri Hakan Utangaç ve Cenk Ünnü olan Pentagram grubu müzik çalışmalarına 1984 yılında başladı. Temelleri Bursa’da atılan grup, çıkardıkları albümler ile kısa sürede Türk heavy metal türünün önemli temsilcileri arasına girdi.

Vokalde Hakan Utangaç, davulda Cenk Ünnü ve bas gitarda Kaan Bozoğlu’nun yer aldığı Pentagram’ın hikayesi aslında daha da eskilere dayanıyor. Lise yıllarında Thunders adı ile bir araya gelen üyeler iki sene süren serüvenlerini Kaan Bozoğlu’nun gruptan ayrılması ile noktaladı. Hakan Utangaç ve Cenk Ünnü ise Pentagram ismi ile 1986 yılında resmi olarak müzik sektörüne adım attı.

Üyeler, 1987 yılında bir düğün salonunda sahne alarak ilk gerçek sahne deneyimlerini yaşadı. İlk konserlerinde 200 kişilik bir seyirciye seslenmeyi başaran Pentagram, sahneyi Grup Vitamin’in vokalisti Gökhan Semiz ile paylaştı.

Pentagram’ın dönüm noktası: 1988.

AC/DC grubunun müzik tarzına yakın bir tarz benimseyen grup, Engin Tümer’in de aralarına katılması ile farklı sahnelere açılmaya başladı. 1988 yılında Engin Tümer’in gruptan ayrılması ile bas gitar koltuğuna Ümit Yılbar oturdu.

Pentagram, aynı yıl Türkiye’de düzenlenmiş en büyük rock müzik festivalinde sahne aldı:  Efsane Moda Konseri.

Grubun bugün hala kullandığı ikonik logosu da Moda konseri afişi için Hakan Utangaç tarafından çizilmişti.

‘’Pentagram’’ isminin hikayesi.

Grubun ismi Possessed grubunun Pentagram isimli şarkısından geliyor. 1985 yılında piyasaya sürülen Seven Churches isimli albüm sadece Pentagram’ın ismi hakkında değil, grubun müzikal kimliği hakkında da ipuçları barındırıyor.

‘’Fly into the Pentagram
There’s a lot you’ll want to see’’

Pentagram sözcüğünün kökeni Yunancada 5 şekilli anlamına gelen pentagrammon kelimesine dayanıyor. 5 düz çizgiyle çizilen yıldız anlamına gelen pentagram, birlik ve sonsuzluğu anlatıyor. 5 elementin uyumunu temsil eden pentagram sembolü aslında manevi dünyayı sembolize ediyor. Farklı kültürler tarafından şans getirdiğine inanılan pentagram, gezegenler, tanrılar ve ritüellerle de ilişkilendiriliyor.

1986’dan günümüze: 7 stüdyo albümü, sayısız başarı.

Grup, Pentagram adını verdikleri ilk stüdyo albümlerini 1990 yılında piyasaya sürdü. 10 aylık kayıt aşamasının ardından müzik sektörüne giriş yapan Pentagram, yurt dışındaki etkinliklerini sürdürebilmek için tüm şarkılarını İngilizce olarak kaleme aldı.

Albüm kapağı ise düzenlenen bir yarışma ile 120 çalışma arasından seçildi. Tüm ayrıntıları özenle düşünülmüş olan Pentagram albümünün satış rekorları kırdığını söylemeden geçmeyelim. Bu özel albüm 30.000 adetlik rekor satışa ulaştı.

Pentagram, 1992 yılında Trail Blazer adını verdikleri ikinci stüdyo albümlerini yayımladı. Grup, ikinci albümleri ile ikonik müzik tarzlarını kalıcı hale getirdi.

İlhan Şeşen, Ogün Şanlısoy ve Demir Demirkan gibi başarılı müzisyenler de Pentagram’ın müzik yolculuğunda yer aldı.

1997 yılında Anatolia, 2001’de Unspoken, 2002’de Bir, 2012’de MMXII ve 2017 yılında Akustik ismini verdikleri albümlerini yayımladılar.

Bugünkü Pentagram’ın izleri ise ilk olarak 1997’de yayımlanan Anatolia albümü ile hissedildi. Anatolia ile trash metalden uzaklaşan üyeler, Anadolu ezgilerine yöneldi. Ayrıca grup Anatolia albümü ile 100.000’in üzerinde satarak global başarılara da imza attı. Avrupa’da da konserler vermeye başlayan grup, yurt dışında Mezarkabul ismi ile sahne aldı.

%100 Müzik Sunar: Pentagram, Park’ta Rock ile sahnede!

Konserlerinin büyük bir kısmı kapalı gişe gerçekleşen Pentagram bugünlerde müzik yolculuğuna 9 üye ile devam ediyor.

Grup, 6 Ağustos Cumartesi günü KüçükÇiftlik Park’ta gerçekleşecek festival ile metal severlere unutulmaz bir gece yaşatmaya hazırlanıyor. Yüzdeyüz Müzik’in katkıları ile düzenlenen etkinliğin organizasyonu ise URU’ya ait.

Hazzy Hill’in ön sanatçı olarak sahne alacağı etkinliğin biletleri satışta! Heavy metal müziğin dev isimlerine eşlik etmek istiyorsanız, biletinizi şimdiden almanızı tavsiye ediyoruz.